ASAD O RUSKOJ VOJNOJ OPERACIJI U SIRIJI: Pritrčala nam je u pomoć pre 5 godina jer je trebalo uništiti terorizam (VIDEO)

Novosti onlajn

01. 10. 2020. u 09:41

АСАД О РУСКОЈ ВОЈНОЈ ОПЕРАЦИЈИ У СИРИЈИ: Притрчала нам је у помоћ пре 5 година јер је требало уништити тероризам (ВИДЕО)

Foto: EPA

PREDSEDNIK Sirije Bašar El Asad je povodom petogodišnjice od početka ruske vojne operacije toj zemlji izjavio da je Rusija pritrčala u pomoć Damasku jer je u interesu Rusije bilo da se nanese ozbiljan udarac međunarodnom terorizmu, ali i da se izbegnu posledice destabilizacije Sirije.

Kako je rekao, terorizma sa kojim se borila Sirija je isti taj terorizam koji je odgovoran za brojne tragedije širom sveta, uključujući one u Beslanu 2004. godine, kao i za ubistvo nevinih ljudi u moskovskom teatru u ulici Dubrovka.

- Reč je, dakle, o međunarodnom terorizmu, stoga je i u interesu Rusije bilo da nanese ozbiljan udarac teroristima, ali i da se spreči destabilizacija Sirije jer bi to moglo da naškodi interesima brojnih zemalja, uključujući Rusiju - naglasio je on u intervjuu za televiziju „Zvezda“.

Asad je takođe podsetio i kako je izgledala situacija u Siriji pre pet godina rekavši da su teroristi napadali na različite regione, okupirali gradove i to uz neposrednu podršku brojnih zemalja – SAD, Francuske, Velike Britanije, ali i Katara i Saudijske Arabije.

- Direktnu podršku su dobijali praktično od celog Zapada. To je bila krajnje opasna situacija, to je ujedno bila i glavna tema pregovora koje smo još te 2014. godine vodili sa Rusijom, a posebno u periodu posle 2014. kada su teroristi već osvojili većinu istočnih regiona Sirije - podvukao je.

Asad je rekao i da je sirijsko rukovodstvo očekivalo da će neko dotrčati u pomoć, budući da je takav položaj Sirije mogao da se odrazi na celokupnu situaciju na Bliskom istok, ali i u drugim regionima sveta.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)