KORONA JAČA OD BUDŽETA: Iznenađenje u Bundestagu - odbrana vlade Angele Merkel umesto rasprave o federalnoj kasi

I. STANOJEVIĆ

30. 09. 2020. u 22:03

VIŠEDNEVNA rasprava o nemačkom federalnom budžetu, pretvorila se juče u samoodbranu vlade kancelarke Angele Merkel od niza napada koji su, listom, tvrdili da je Berlin podbacio donoseći odluke tokom pandemije virusa korona.

КОРОНА ЈАЧА ОД БУЏЕТА: Изненађење у Бундестагу - одбрана владе Ангеле Меркел уместо расправе о федералној каси

Foto Tanjug-AP

Ređali su se za govornicom u Bundestagu opozicioni poslanici, iznoseći podatke i "dokaze" za te optužbe. Merkelova je, naposletku, morala svoj uvodni govor da posveti kovidu 19, umesto državnoj kasi. Poručila je da je "Nemačka dobro prošla u poređenju s većinom drugih zemalja".

Ekstremna desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) povezala je dve teme u jednu i tokom rasprave o budžetu, napala kancelarku da krizu koristi kao izgovor za trošenje novca poreskih obveznika i promociju "korona socijalizma". Merkelova je i ovaj napad "odbila", napominjući da, uprkos donošenju paketa stimulacija bez presedana i kršenju prethodnih pravila zaduživanja, Nemačka i dalje ima najniži javni dug od svih zemalja u Grupi sedam najrazvijenijih država (G7).

Pre nego što je završila govor u Bundestagu, Merkelova se obratila javnosti, pozivajući građane da poštuju pravila koja su doneta kako bi se ograničilo širenje virusa. "Nismo na kraju pandemije", rekla je i dodala: "Čeka nas težak period tokom jeseni i zime". Glavni cilj vlade je da se spreči zatvaranje uslužnih delatnosti i održi ekonomija.

Posle prošlonedeljne bolničke posete ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, koji je, u međuvremenu, pušten iz berlinske bolnice "Šarite" gde se oporavljao više nedelja, Merkelova nije davala izjave o zategnutoj bilateralnoj situaciji sa Rusijom, do koje su dovele optužbe na račun Kremlja da je umešan u njegovo trovanje nervnim agensom novičok.

Iz Berlina je ipak poslat još jedan apel Moskvi. Šef diplomatije Hajko Mas poručio je Moskvi u video-snimku upućenom Generalnoj skupštini UN da se uključi u istragu i ispoštuje pravila internacionalne saradnje kad je o ovakvim slučajevima reč. U suprotnom, suočiće se sa sankcijama EU. Mas je podsetio da su Nemačka, kao i Švedska i Francuska došle do laboratorijskih dokaza da je u krvi Navaljnog pronađen novičok.

1.800 ZA DAN

Nemačka poslednjih dana beleži porast obolelih od kovida 19, kao i mnogi njeni susedi. Prema zvaničnim podacima, širom zemlje, u poslednja 24 sata registrovano je skoro 1.800 novih slučajeva zaraze, pa je broj inficiranih od početka epidemije dostigao 289.220. Umrlo je 9.500 ljudi, što je četvrtina u odnosu na Veliku Britaniju ili Italiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna