AMERIČKI KONGRESMEN: Potrebno obuzdavati Rusiju i Kinu na polju veštačke inteligencije

Novosti online

26. 09. 2020. u 17:44

АМЕРИЧКИ КОНГРЕСМЕН: Потребно обуздавати Русију и Кину на пољу вештачке интелигенције

Foto: Tanjug/AP

REPUBLIKANSKI kongresmen Vil Herd je u ime parlamentarne grupe podneo Kongresu nacrt rezolucije, koja odražava principe na kojima bi trebalo graditi nacionalnu strategiju SAD u oblasti veštačke inteligencije.

U dokumentu se govori o potrebi da se Rusija i Kina obuzdaju u toj sferi.

U tekstu dokumenta se navodi, da SAD moraju da na sebe preuzmu ulogu globalnog lidera u oblasti veštačke inteligencije. Pobrojano je pet principa, na kojima će se graditi nacionalna strategija, uključujući i pitanja nacionalne bezbednosti, efikasnija istraživanja i naučni razvoj, a takođe razvoj etike i poverljivih informacija.

Autori rezolucije su uvereni da će tehnologija veštačke inteligencije u budućnosti „promeniti karakter delovanja američke ekonomije“ i „na najbolji moguć način“ uticati na bezbednost države, njenih saveznika i partnera. Kongresmeni smatraju, da su mnoge države već razradile nacionalne strategije u oblasti veštačke inteligencije.

Govoreći u nacrtu rezolucije o Rusiji, američki kongresmeni su podsetili na reči ruskog predsednika Vladimira Putina o značaju razvoja veštačke inteligencije: „Ona država koja postane lider u ovoj sferi - postaće vladar sveta“.

„Prema mišljenju Kongresa, SAD bi trebalo da sarađuju sa saveznicima kako bi sprečili Kinu, Rusiju i druge protivnike, da neprimereno koriste veštačku inteligenciju“, navodi se u dokumentu.

Kongresmeni smatraju, da je Vašington dužan da uspostavi saradnju sa Moskvom i Pekingom na temu „zabrinutosti zbog ugrožene bezbednosti na polju veštačke inteligencije“. Ujedno je neophodno i da rade na „izgradnji poverenja uspostavljanjem komunikacije u slučaju krize, kako bi se smanjila verovatnoća zlonamerne upotrebe i rizici eskalacije povezani sa sistemima veštačke inteligencije.

U februaru je Ministarstvo SAD saopštilo da je zvanično usvojilo „etičke principe“ upotrebe veštačke inteligencije u oblasti naoružanja. U Vašingtonu su izjavili da će se rukovoditi principima koji podrazumevaju: „odgovornost“, „objektivnost“, „testiranje“, „pouzdanost“ i „agilnost“.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

buki

26.09.2020. 18:02

Zašto bilo koga obuzdavati? Ni vas niko ne obuzdava, pa slobodno napredujte i budite bolji od Rusije i Kine. Takmičarski duh je zdrav i poželjan, ali bez potplitanja drugih takmičara, kako bi takmičenje bilo regularno

qw

26.09.2020. 18:03

A zasto se kaze da u Njujorku neki krugovi podrzavaju kineski komunizam. To je , izmedju ostalog zbog toga sto su Kinezi vodeci u nekim granama vestacke inteligencije.