PARANOIČNE TVRDNJE HRVATSKIH OBAVEŠTAJACA: Evo šta piše u izveštaju SOA o Srbiji

J. KERBLER

22. 09. 2020. u 10:00

SRBIJA i dalje na spoljnopolitičkom i bezbednosnom planu nastoji da balansira u odnosima između Rusije i Zapada.

ПАРАНОИЧНЕ ТВРДЊЕ ХРВАТСКИХ ОБАВЕШТАЈАЦА: Ево шта пише у извештају СОА о Србији

Foto Ap

Primera radi, kao kandidatkinja za članstvo u EU, Srbija i dalje ne sledi restriktivne mere EU protiv Rusije. Tokom ove godine Srbija je značajan fokus stavila i na javno promovisanje jačanja odnosa s Kinom.

Tvrdi ovo hrvatska tajna služba SOA u šestom javnom izveštaju, uz konstataciju da su i dalje prisutne pojave velikosrpskog ekstremizma u pojedinim državama. Precizira se da se to manifestuje negiranjem teritorijalne celovitosti i suvereniteta Hrvatske, ali i drugih država, "poput Kosova, BiH i Crne Gore".

- Ovaj se ekstremizam javno očituje kroz istupe i okupljanja velikosrpskih ekstremističkih organizacija, kao i korišćenje drugih javnih okupljanja, u kojima se, uz ekstremističke poruke, uništavaju i hrvatski državni simboli. Velikosrpski ekstremizam propagira i poruke protiv širenja EU i NATO na jugoistok Evrope, uz isticanje privrženosti Rusiji - navodi SOA.

KAO NOVINSKA AGENCIJA

SAMO objavljivanje izveštaja nije ove godine izazvalo mnogo reakcija, a među onim retkim je i tvrdnja Željka Cvrtile, stručnjaka za bezbednost, koji kaže da je reč o dobrom izveštaju, ali se po njemu SOA više pretvara u neku vrstu novinske izveštajne agencije. A premalo je, kaže, operativna.

Foto Ap

Hrvatski obaveštajci ocenili su i događaje u Crnoj Gori, utvrdivši da situacija obeležava društveni rascep između prozapadnih suverenističkih snaga i prosrpskih snaga koje su protiv članstva Crne Gore u NATO, te za snažnije vezivanje Crne Gore uz Rusiju. SOA navodi da su prilike na jugoistoku Evrope, od BiH i Srbije do Makedonije i Albanije, i dalje nestabilne i da su neke od tih država opterećene pojavama radikalnih islamističkih i nacionalističkih snaga.

Zaključak SOA je da je bezbednosna situacija u Hrvatskoj stabilna i da prošle godine nije bilo ni događaja, ni pojava koje bi u većoj meri ugrozile bezbednosne prilike.

- Trenutno ne postoje naznake niti vidljivi potencijali značajnije destabilizacije bezbednosnih prilika - poruka je iz godišnjeg izveštaja, uz naglasak da ekstremizam nema u Hrvatskoj snagu, ni potporu javnosti.

Istovremeno, navodi se da pojedine države prikupljaju podatke, a ponekad i aktivno obaveštajno deluju prema Hrvatskoj.

- Radi se o državama koje sa Hrvatskom imaju otvorena pitanja ili Hrvatsku, samostalno ili u sklopu evroatlantskih integracija, vide kao suparnika ili bezbednosno-politički izazov - piše u izveštaju, ali se ne navodi o kojim je zemljama reč, iako bi se moglo "pročitati" da se radi i o Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Niksicanin

22.09.2020. 11:23

Ма ко нам каже!Битно да је "липа ваша" примјер мултикултуралности и поштовања људских права,нарочито Срба,и да сте ви једно мирољубиво друштво у којем нема пропагирања усташке идеологије.

Slavonac

22.09.2020. 11:39

Previše se opterećujete Hrvatskom,to je država u pokušaju,niti moći ,niti bogatstva,puna afera i aferica,jedna od zadnjih rupa na svirali EU,ne mogu se smatrati ni tigrom od papira, pozdrav od Srbina iz Slavonije.

Vlajko

22.09.2020. 11:43

Glupost na kvadrat. Jedino je tačno da Srbija nastoji da balansira između istoka i zapada i ništa više. Sve ostalo je sirova propaganda, da su je bar uvili u neku oblandu. Jadno.

Niko

22.09.2020. 11:55

Kada ce prestati ogroman kompleks hrvata prema Srbiji. Sami sebe lazete. Pravu istinu znaju svi oni koji trebaju da znaju i Evropa i sve druge svetske sile. Glavna stvar je samo sto oni kojima nismo povoljni, iz razlicitih razloga, priklanjaju se lazima i ne reaguju na njih pa tako prolazi, ako prodje dobro je. Nije Hrvatska ta i njene obavestajne sluzbe da stalno iznose ono sto je njima milo a i dodvoravanje EU. Istina se zna a uvijenim lazima prolazi vreme, svet je umoran od toga.

Nikola Uzela

22.09.2020. 13:29

A gde li su prikupili ove „poverljive“ informacije? Da nije sa srpskih novinskih portala gde ne može da se diše o hrvata i njihovih komentara?

Profa

22.09.2020. 13:31

To im je u krvi, kako oni zamlacuju njihov narod... svaki put kada krene ovako sprema se neka afera u hrvatskoj ali da se skrene paznja naroda, krivi su srbi...

Aleksa

22.09.2020. 13:47

Auuu , ...., ovi hrvatski špijuni teško oboleli od paranoje al ipak najaci je deo u tom tzv. izvestaju da u hrvatskoj nema ekstremizma i potpore javnosti ekstremizmu !? Hahaha

Soko

22.09.2020. 15:48

Očito da Vučić ne može da sastavi vladu jer trpi pritiske stranih ambasadora.U prvom redu SAD,Nemačka,Engleska i Turska a sve u cilju potiskivanja onih koji su naklonjeni Rusiji.Nortorna je laž da pritisak dolazi od stranaka.Vučić bi sad po zapadnjaci na trebalo da se odrekne Dačića, Vulina ,Karića i svih onih koji imaju veze sa bratskom Rusijom.Zapadnim fašistima i bombarderima nesmemo nikad verovati.Vlada treba da bude prosrpska a ne profašistička.

Zoran

22.09.2020. 16:15

Hrvati kompleksasi. Srbija se pod sankcijama odupirala celim zapadnom svetu i sad je tu gde je. Pored sankcija doslo i bombardovanje, sve da bi vi podobijali svoje drzave koje nikada niste imali. Svima je nato pomagao da bi pobedili Srbe. Bez te pomoci ste nista. Kad Srbija skine Amere sa grbace, krenuce napred. Nemci se nikad nece okaniti Srba.