KORONA SE ŠIRI I PREKO MOBILNIH TELEFONA? Iznenađujući rezultati istraživanja italijanskih naučnika

Tanjug

17. 09. 2020. u 11:19

КОРОНА СЕ ШИРИ И ПРЕКО МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА? Изненађујући резултати истраживања италијанских научника

Foto: AP

MOBILNI telefoni mogu prenositi korona virus, sugeriše istraživanje koje je provedeno na italijanskom univerzitetu "Tor Vergata" u Rimu.

Istraživači, pod rukovodstvom profesora Džanloreto D''Alo, utvrdili su da 93 odsto studenata koji obavljaju praksu u bolničkim odeljenjima u toku rada koristi mobilne telefone, a samo 16 odsto je potvrdilo da pri tome nosi zaštitne rukavice.

Istraživanje je obavljeno u toku dve školske godine, 2018-2019 i 2019-2020. godine, i oba puta je potvrđeno da velika većina ispitanih u toku boravka na odeljenjima sa pacijentima koristi mobilne telefone, a da pri tome ili ne upotrebljava zaštitne rukavice ili rukavice ne menjaju nakon što su koristili mobilne telefone.

Samo tri odsto ispitanika je potvrdilo da svakodnevno dezinfikuje mobilni telefon.

-Ove navike, korišćenja mobilnog telefona u odeljenjima gde su pacijenti, mogu da ponište efekte dezinfekcionih procedura kojima je podrvrgnuto medicinsko osblje koje je u dodiru sa pacijentima, jer ruke, iako su predhodno dezinfikovane, nakon upotrebe mobilnog telefona ponovo mogu postati izvor, odnosno prenosnik virusa zbog mikroorganizama koji se sakupljaju na telefonima-rekao je profesor Džanloreto D''Alo.

Autori istraživanja sugerišu da se mobilni telefoni redovno čiste, dovoljno je korisiti salvete natopljene u rastvor sa najmanje 70 odsto alkohola.

U uslovima sirenja zaraze od Covida19, rezultati ovog istrazivanja su vazni, a telefonske kompanije su već izdale uputstva kako dezinfikovati mobilne telefone.

Rezultati istrazivanja objavljeni su u medicinskom časopisu Travel Medicine and Infectious Disease.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)