HIBRIDNA OLUJA UDARA NA GRČKU: Evo po čemu se razlikuje od uobičajene nepogode na Mediteranu (VIDEO)

Tanjug

16. 09. 2020. u 23:44

SNAŽNE oluje i jaki vetrovi pogodiće mnoge delove Grčke od sutra popodne i trajaće do subote, upozorila je Nacionalna meteorološka služba te zemlje (EMI).

ХИБРИДНА ОЛУЈА УДАРА НА ГРЧКУ: Ево по чему се разликује од уобичајене непогоде на Медитерану (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

U hitnom biltenu objavljenom danas, EMI je naveo da će ostrva južnog Jonskog mora i zapadnog Peloponeza biti prva koja će osetiti promenu vremena sa zapada, uz pljuskove i vrlo jak vetar.

Jesenje vreme će se proširiti na istok do petka - uključujući grčku prestonicu - i ostrvo Eubeju, i doći do Zapadnih Kiklada nešto kasnije.

Istočni delovi Peloponeza i kopna trebalo bi da se spreme za posebno jake oluje u petak popodne i do subote ujutru, upozorava EMI.

U međuvremenu, Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu savetuje stanovnike i posetioce da ne izlaze napolje ukoliko to nije neophodno i da prate prognoze ako planiraju da se bave aktivnostima na otvorenom, poput kampovanja, planinarenja ili jedrenja.

Kako piše "Telegraf", u pitanju je hibridna oluja Medikejn, a strahuje se da bi udari vetra mogli da idu i do 180 kilometara na sat, praveći talase visoke i po 10 metara.

Uragan koji se formirao na Mediteranu opasno se približava obali, a meteorolozi kažu da bi posledice udara ovakve oluje mogle da budu veoma ozbiljne.

- Veoma opasna oluja se formira nad Mediteranom u ovom trenutku, a naša očitavanja pokazuju da će biti baš jaka. Ovakve oluje nazivamo Medikejn, ili mediteranski uragan - tvrdi meteorolog Aleksander Bjorn.

On kaže da se pik oluje očekuje u četvrtak, odnosno u petak, kada bi vetrovi mogli da duvaju brzinom i od 180 kilometara na čas.

- Jonska ostrva (Krf, Kefalonija, Zakintos...) će se naći na udaru, a na obali bi vetar udarao brzinom od 120 kilometara na čas. Treba napomenuti da se očekuju i snažne padavine, u nekim trenucima i po 200 litara po metru kvadratnom. Ovakvi uslovi pogodni su za stvaranje talasa i do 10 metara visine - objašnjava Bjorn.

Stručnjaci tvrde da se svega jedan ili dva Medikejna dese tokom godine i da se ove moćne oluje najčešće javljaju u septembru i oktobru, kada je površina Sredozemnog mora i dalje prilično topla.

Podsetimo, snažan Medikejn pogodio je Grčku pre dve godine, a talasi su išli i do 11 metara visine. Tada je oluja nosila drveće i krovove kuća, a oboreno drveće je pokidalo dalekovode što je izazvalo nestanak struje u pojedinim južnim delovima zemlje.

Zbog nevremena bio je obustavljen trajektni saobraćaj kao i avio saobraćaj, a nekoliko dana nisu radile ni škole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)