DEMONSTRACIJE U MINSKU: Više od 100.000 ljudi na ulicama, uhapšeno 400

Tanjug

14. 09. 2020. u 00:51

ДЕМОНСТРАЦИЈЕ У МИНСКУ: Више од 100.000 људи на улицама, ухапшено 400

Foto: Tanjug/AP

VIŠE od 100.000 demonstranata marširalo je u nedelju ulicama Minska, tražeći od predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da podnese ostavku, čime su protesti ušli u šestu nedelju.

Prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova, više od 400 osoba zadržano je pritvoru.

Ministarstvo navodi da su protesti održani u 16 gradova, uključujući i Brest, gde je policija upotrebila vodene topove protiv nekoliko hiljada okupljenih.

Mnogi demonstranti kojih je, prema proceni grupe za ljudska prava "Vjasna", bilo više od 150.000, nosili su transparente kritički nastrojene prema Rusiji, a AP ocenjuje da to pokazuje zabrinutost zbog planiranog današnjeg sastanka Lukašenka i ruskog predsednika Vladimira Putina.

To će biti njihov prvi kontakt u četiri oka od izbijanja nemira u Belorusiji posle predsedničkih izbora 9. avgusta koji su, prema tvrdnjama demonstranata i opozicije, bili namešteni.

"Izvor vlasti u Belorusiji je narod, ne Lukašenko i Kremlj", navodi se na jednom od transparenata koje su nosili demonstranti u Minsku.

Na drugom, na kojem su se nalazile fotografije Lukašenka i Putina, pisalo je: "Recite mi ko su Vam prijatelji i reći ću Vam ko ste".

Policija je postavila redove bodljikave žice i vozila za transport zatvorenika, a rasporedila je i više hiljada vojnika da blokiraju centar grada kako bi zaustavili demonstrante, ali su se oni okupili izvan centra i marširali ka rezidenciji predsednika sa periferije grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bane

17.09.2020. 17:22

Demonstranti su izmalipulisani od strane zapadnih sila. BELORUSIJA IME NEZAPOSLENOST 4% bez dugovanja super se zivi, dali ovaj narod toliko gluo sta bi ih cekalo posle Lukasenka. Zaduzit ce ih Eu mmf banka bit ce nezaposlenost 28% privreda da bankotira opet Mmf krediti i drzava ce da tone u bedi bit ce narod. Bezite od Eu budite narode iz svog presednika Lukasenka