GRUPA "ASTRA ZENEKA" PRIVREMENO OBUSTAVILA TESTIRANJA: Mijelitis koči oksford vakcinu

I. STANOJEVIĆ

09. 09. 2020. u 19:36

DOK je svet nestrpljivo iščekivao da naučnici sa Oksforda saopšte da su završili vakcinu protiv virusa korona, grupa "Astra Zeneka" je juče objavila da će napraviti pauzu u kliničkim ispitivanjima!

ГРУПА АСТРА ЗЕНЕКА ПРИВРЕМЕНО ОБУСТАВИЛА ТЕСТИРАЊА: Мијелитис кочи оксфорд вакцину

Foto Tanjug/AP

Razlog leži u činjenici da su se kod jednog dobrovoljca pojavile zdravstvene tegobe u poslednjoj, trećoj fazi ispitivanja, koja se odnosi proveru bezbednosti i efikasnosti vakcine.

Britanski Bi-Bi-Si navodi podatke do kojih je došao, prema kojima je kod tog dobrovoljca konstantovan takozvani transverzni mijelitis, upalni sindrom koji napada kičmenu moždinu. Sledi ekspertska, nezavisna istraga.

"Astra Zeneka" je industrijski partner britanskog Univerziteta Oksford, a njihova vakcina je jedan od najnaprednijih zapadnih projekata, testiran na desetinama hiljada volontera. Svetski mediji ističu da je reč o prvoj zvaničnoj suspenziji kliničkog ispitivanja u vezi sa eksperimentalnom vakcinom protiv kovida 19, a Univerzitet Oksford precizira da je testiranje vakcine odloženo drugi put i iznosi pretpostavku da će ono biti nastavljeno za nekoliko dana.

"Astra Zeneka" je već jednom prijavila neočekivane tegobe kod jednog dobrovoljca, u aprilu, u ranoj fazi testiranja.

PROJEKTI U FINIŠU

BRITANSKA vakcina jedna je od devet projekata širom sveta, koje su u finalnoj, trećoj fazi ispitivanja. Uz "Astra Zeneku" tu su "Džonson i Džonson", "Bajon teh", "Glakso Smit Klaj", "Fizer", "Merk", "Moderna", "Sanofi" i "Novavaks". SZO je saopštila da je skoro 180 vakcina u procesu testiranja.

Rusija je 11. avgusta postala prva zemlja u svetu koja je registrovala vakcinu protiv virusa korona, nazvanu "sputnjik V". Prva serija ovog cepiva stići će u Venecuelu tokom meseca radi treće faze kliničkih ispitivanja.

Ekspert za kontrolu infektivnih oboljenja Džeremi Farar ističe da pauze nisu neobične tokom rada na novim vakcinama i da se ne sme žuriti, kao i da je "od izuzetnog značaja da ceo proces bude izrazito transparentan".

Razočaranje širom sveta zbog ove prisilne pauze je ogromno, s obzirom na to da su prve dve faze testiranja završene veoma uspešno, ocenjuje Bi-Bi-Si. U trećoj fazi, otpočetoj nedavno, učestvovalo je oko 30.000 dobrovoljaca u SAD, u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi.

Iz kompanije objašnjavaju da je pauziranje ispitivanja rutinska procedura u slučaju da se potencijalno neobjašnjiva bolest pojavi u nekom od ispitivanja i da to nikako nije događaj bez presedana.

Grupa "Oksford/Astra Zeneka" već je potpisala ili je u pregovorima da, sa više zemalja, potpiše ugovore o kupovini miliona vakcina, od čega veliki broj doza za područje EU. Sve, naravno, zavisi od toga da li će se u ovoj poslednjoj fazi pokazati da je cepivo efikasno i bezbedno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA LOMI DUH PALESTINACA Nebenzja: Tera ih da se potčine Izraelu