SLUČAJ O KOME BRUJI CELA RUSIJA: Suđenje obavijeno velom tajnosti, dobio je drakonsku kaznu - a niko ne zna zbog čega

Novosti online

08. 09. 2020. u 22:59

MOSKOVSKI sud osudio je vojnog istoričara i rezervistu Oružanih snaga Andreja Žukova na 12 i po godina zatvora zbog veleizdaje. Suđenje je održano iza zatvorenih vrata zbog osetljive prirode predmeta, piše Raša Tudej.

СЛУЧАЈ О КОМЕ БРУЈИ ЦЕЛА РУСИЈА: Суђење обавијено велом тајности, добио је драконску казну - а нико не зна због чега

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Sudija Andrej Suvorov zaključio je da Žukov zaslužuje dugo zadržavanje iza rešetaka. Iako tačna priroda njegovog zločina nije poznata, izvor ruske novinske agencije TASS izvestio je da se optužbe odnose na „istoriju ruskih oružanih snaga i aktivnosti osuđenog na internetu“.

Žukov je prvi put skrenuo pažnju ruskih vlasti 2012. godine, navodi moskovski poslovni dnevnik RBK. Istoričar je pozvan kao svedok u slučaju oficira Sergeja Čerepanova, koji je optužen za objavljivanje dokumenata o rasporedu ruskih trupa na jednom internet forumu o vojnoj istoriji. Šest godina kasnije, 25. juna, lično je uhapšen Žukov.

TASS je objasnio da je Žukov posebno bio zainteresovan za raspoređivanje, formiranje i rasformiranje različitih ruskih vojnih jedinica i redovno je učestvovao na internet forumima o vojnoj istoriji.

Informacije o ruskim oružanim snagama su strogo poverljive, a curenje tajnih podataka može se kazniti dugotrajnim zadržavanjem u zatvorskim kolonijama. Ako bude proglašen krivim za veleizdaju, prestupnik može očekivati da će u zatvoru provesti između 12 i 20 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju