OGLASIO SE ČOVEK KOJI JE STVORIO OTROV "NOVIČOK": Ne koristi se za pojedinca, može da ubije vojnu jedinicu!

Novosti onlajn

02. 09. 2020. u 23:15

DOKTOR hemijskih nauka Leonid Rink, koji je direktno učestvovao u stvaranju bojnog otrova „Novičok“, objasnio je u emisiji „Solovjov lajv“ da je nemoguće trovanje Alekseja Navaljnog ovom supstancom.

ОГЛАСИО СЕ ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ СТВОРИО ОТРОВ НОВИЧОК: Не користи се за појединца, може да убије војну јединицу!

Foto: EPA

Rink je naglasio da je sistem „Novičok“ koktel od mnogih sastojaka koji „nije spreman za upotrebu“ sve dok se ne rasprši.

- Zbog toga reč ‘Novičok’ uopšte ne treba koristiti ni u kojoj varijanti - precizirao je on.

Naučnik snatra da je smešna izjava da se supstanca može koristiti za ubijanje pojedinca, jer je sistem sposoban da uništi vojnu jedinicu.

- Čovek bi bio uništen za sekundu - naglasio je Rink.

Istovremeno je ukazao na razlike u kliničkoj slici koja je karakteristična za trovanje „Novičokom“, u odnosu na onu uočenu kod Navaljnog.

Tako se kod osobe izložene ovoj supstanci primećuju mioza (oštro sužavanje zenica) i konvulzije, nakon čega smrt nastupa za nekoliko minuta. On smatra da je nemoguć scenario u kojem se žrtva spasava nekoliko nedelja i prevozi avionom. Istovremeno, simptomi koji su primećeni kod Navaljnog, prema rečima hemičara, karakteristični su za pankreatitis.

Foto: EPA

Komentarišući izjavu da je nemačka vlada izjavila da su otkriveni tragovi „Novičoka“, Rink je istakao da ne samo da je nesvrsishodno upotrebiti ovu supstancu u takvim uslovima, već i nemoguće, pa se može govoriti o upotrebi supstanci sličnog tipa.

- Koje, usput budi rečeno, vrlo dobro mogu da prave Nemci, Britanci, Šveđani, Česi i Amerikanci, naravno - rekao je on.

Rink je dodao da su tragovi „Novičok“, o kojima govori nemačka strana možda tragovi lekova koji su korišćeni u lečenju Navaljnog.

Nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila ranije da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

S tim u vezi, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Berlin nije obavestio Moskvu o svojim zaključcima i da Rusija nema takve podatke. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je, sa svoje strane, istaklo da Rusija čeka odgovor Nemačke na zahtev o situaciji sa Navaljnim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri