OGLASIO SE ČOVEK KOJI JE STVORIO OTROV NOVIČOK: Ne koristi se za pojedinca, može da ubije vojnu jedinicu!

Novosti onlajn

02. 09. 2020. u 23:15

ОГЛАСИО СЕ ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ СТВОРИО ОТРОВ НОВИЧОК: Не користи се за појединца, може да убије војну јединицу!

Foto: EPA

DOKTOR hemijskih nauka Leonid Rink, koji je direktno učestvovao u stvaranju bojnog otrova „Novičok“, objasnio je u emisiji „Solovjov lajv“ da je nemoguće trovanje Alekseja Navaljnog ovom supstancom.

Rink je naglasio da je sistem „Novičok“ koktel od mnogih sastojaka koji „nije spreman za upotrebu“ sve dok se ne rasprši.

- Zbog toga reč ‘Novičok’ uopšte ne treba koristiti ni u kojoj varijanti - precizirao je on.

Naučnik snatra da je smešna izjava da se supstanca može koristiti za ubijanje pojedinca, jer je sistem sposoban da uništi vojnu jedinicu.

- Čovek bi bio uništen za sekundu - naglasio je Rink.

Istovremeno je ukazao na razlike u kliničkoj slici koja je karakteristična za trovanje „Novičokom“, u odnosu na onu uočenu kod Navaljnog.

Tako se kod osobe izložene ovoj supstanci primećuju mioza (oštro sužavanje zenica) i konvulzije, nakon čega smrt nastupa za nekoliko minuta. On smatra da je nemoguć scenario u kojem se žrtva spasava nekoliko nedelja i prevozi avionom. Istovremeno, simptomi koji su primećeni kod Navaljnog, prema rečima hemičara, karakteristični su za pankreatitis.

Foto: EPA

Komentarišući izjavu da je nemačka vlada izjavila da su otkriveni tragovi „Novičoka“, Rink je istakao da ne samo da je nesvrsishodno upotrebiti ovu supstancu u takvim uslovima, već i nemoguće, pa se može govoriti o upotrebi supstanci sličnog tipa.

- Koje, usput budi rečeno, vrlo dobro mogu da prave Nemci, Britanci, Šveđani, Česi i Amerikanci, naravno - rekao je on.

Rink je dodao da su tragovi „Novičok“, o kojima govori nemačka strana možda tragovi lekova koji su korišćeni u lečenju Navaljnog.

Nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila ranije da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

S tim u vezi, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Berlin nije obavestio Moskvu o svojim zaključcima i da Rusija nema takve podatke. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je, sa svoje strane, istaklo da Rusija čeka odgovor Nemačke na zahtev o situaciji sa Navaljnim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Sale

02.09.2020. 23:27

Ama nije bre nikakvo čudo da anglo-nemci zapevaju jednu te istu pesmu. Pa koliko ruskih reči mislite vi da oni znaju? Uhvatili jednu pa se drže nje ko pijan plota.

milomir

03.09.2020. 00:00

Швабурине и Енглези продају маглу да руски бојни отров не може да убије 2 човека, ни Скрипаља, ни Наваљног, па какав је то бојни отров... То је још један Рачак, за 10так дана нове санкције Русима.

naranca

03.09.2020. 14:40

@milomir - Milomire crni sine Englezi proizvode novicok i prodaju ga .To je biznis .Prodaju ga svima( ISIS. UCK. BND)ko hoce da kupi, a sad sto su oni ludi i hoce da se truju to nije Engleski problem.

naranca

03.09.2020. 12:51

Oho pa jel su to nasi Njjjemci poceli da proizvode novicok???????????????????Braco Njjjmci drzite se vi Zyklon B !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!To vam bolje ide.