NEMAČKA VLADA: Navaljni je otrovan nervnim agensom grupe novičok

Tanjug

02. 09. 2020. u 16:41

NERVNI agens iz grupe novičok korišćen je u trovanju ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, saopštio je portparol nemačke vlade, pozivajući se na testove u bolnici, prenosi Raša.

НЕМАЧКА ВЛАДА: Наваљни је отрован нервним агенсом групе новичок

Foto: Rosbalt.Ru

- Bolnički testovi pokazuju da je Navaljni otrovan nervnim agensom grupe novičok - rekao je portparol nemačke vlade.

Oni koji su navodno odgovorni, još uvek nisu identifikovani.

Nemačka vlada objavila je u sredu da su testovi na Navaljnom pokazali prisustvo nervnog agensa iz grupe novičok, sličnog onome koji je korišćen u trovanju bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke prošle godine.

Iako portparol vlade nije okrivio Rusiju za trovanje Navaljnog, osudio je očigledni napad i pozvao Moskvu da objasni svoju poziciju u ovom slučaju.

U međuvremenu je objavljeno kako je Rusija zatražila od Nemačke da joj pruži iscrpne detalje o medicinskim testovima obavljenim na  Navaljnom, ruskom opozicionom političaru koji je u Berlinu na lečenju, a nalazi se u komi, izvestio je danas ruski dnevnik RBC.

List navodi da je kancelarija Tužilaštva zatražila informacije od nemačkog Ministarstva pravde o lečenju Navaljnog, uključujući rezultate testova na lekove, otrove, teške metale i inhibitore holinesteraze, koji utiču na nervni sistem, preneo je Rojters.

Za sada nema odgovora iz Tužilaštva niti iz nemačkog Ministarstva pravde o tome kako će reagovati na zahtev.

Ruski tužioci su prošlog meseca saopštili da ne vide potrebu za pokretanjem krivične istrage o tom slučaju, jer nisu pronašli nikakav znak da je počinjeno bilo kakvo krivično delo.

Navaljni se razboleo posle leta iz Sibira za Moskvu 20. avgusta nakon što je popio čaj na aerodromu.

NJegovi savetnici veruju da je on namerno otrovan, ali ruske vlasti navode da za to nema dokaza.

Navaljni je potom prebačen u bolnicu u Berlinu, a doktori navode da je možda otrovan inhibitorima holinesteraze, supstancom koja je korišćena u pokušaju trovanja ruskog dvostrukog agenta u Engleskoj 2018. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (28)