DONET NOVI ZAKON: Za korišćenje droge u Francuskoj sledi kazna od 200 evra

KORIŠĆENjE droge u Francuskoj od juče je kažnjivo na sličan način kao loše parkiranje ili prolazak kroz crveno svetlo! Država je utvrdila paušalnu kaznu od 200 evra za prestupnike ove vrste.

ДОНЕТ НОВИ ЗАКОН: За коришћење дроге у Француској следи казна од 200 евра

Foto AP

Ima čak i dodatnih povlastica. Ko ubuduće bude uhvaćen da konzumira opijate, imaće rok od 15 dana za plaćanje kazne koja će na ovaj način biti smanjena na 150 evra. Ko čeka i prekorači rok od 45 dana, s druge strane, platiće 450 evra.

Mera je u teoriji namenjena pre svega konzumentima kanabisa i kokaina, ali se  odnosi i na sve ostale vrste droga.

Javnost je podeljena. Jedni misle da je ova promena dobra, jer tako na efektivnoj meti zakona neće biti samo dileri, već i svi ostali. Do sada je korisnik droge, teoretski, rizikovao do 3.750 evra i godinu dana zatvora, ali je to izuzetno retko primenjivano. Ipak, postojao je određeni strah od kažnjavanja.

Oni koji se protive novim merama, ističu da se na ovaj način banalizuje korišćenje opijata, kao i da će oni koji imaju para sada moći da se drogiraju do mile volje. Zamera se i to što više neće biti obavezne senzibilizacije o štetnosti droge koju su do sada propisivale sudije.

Cilj vlasti je bio da se sudovi oslobode pritiska i da se utvrdi način brzog kažnjavanja.

Naravno, to ne važi za dilere, koji će i dalje biti kažnjavani po dosadašnjem principu.

Utvrđen je i limit koji razdvaja "obične korisnike". To je posedovanje do 10 grama kokaina ili 100 grama kanabisa.

FOTO: Depositphotos


Francuzi su najveći korisnici kanabisa u Evropi. Prema dostupnom istraživanju iz 2017. godine, ovaj opijat koristi čak pet miliona Francuza, od čega njih 700.000 redovno, u zemlji sa 65 miliona stanovnika. Kada je reč o kokainu, Francuzi su na trećem mestu. Istovremeno, i represivna politika u ovom domenu je bila jedna od najjačih na Starom kontinentu. Pre dve godine, uhvaćeno je 198.000 prestupnika.

VEĆ PUNE KASU

PRE stupanja na snagu na celoj teritoriji zemlje, princip paušalnog kažnjavanja prethodno je isproban u nekoliko gradova. Za kratko vreme, tokom avgusta, ispisano je 545 kazni. Od toga, na primer, u Renu 172, od toga, 166 za kanabis i šest za kokain. Plaćeno je 30 odsto kazni, a ostale čekaju na naplatu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAJNOVIJA VEST IZ PARIZA: Muškarac preti eksplozivom u iranskom konzulatu