GRCI SE NE POVLAČE PRED TURCIMA: Atina proglašava nadležnost nad Jonskim morem, prirodna bogatstva uzrok za novi sukob

Novosti online

27. 08. 2020. u 17:16

GRČKI premijer Kirjakos Micotakis najavio je da će njegova zemlja uskoro proširiti nadležnost nad teritorijalnim vodama Jonskog mora, koristeći tako "svoje suvereno pravo", što je Turska, ranije videla kao opravdanje rata.

ГРЦИ СЕ НЕ ПОВЛАЧЕ ПРЕД ТУРЦИМА: Атина проглашава надлежност над Јонским морем, природна богатства узрок за нови сукоб

Foto: EPA

Pomorske granice Atine biće proširene sa šest na 12 nautičkih milja u Jonskom moru, koje se proteže od zapadne obale Grčke do istočne obale Italije. Tako se može protumačiti nova, iznenađujuća izjava premijera Micotakisa, koji je rekao da će odgovarajući nacrt biti predat parlamentu.

Ovaj potez je u skladu s "neotuđivim suverenim zakonom" i zasnovan je na Konvenciji o pomorskom pravu, objasnio je Micotakis.

Grčka je nedavno potpisala dva sporazuma o određivanju pomorskih granica: jedan sa Italijom i jedan sa Egiptom. Dogovori, za koje je premijer rekao da su "od velikog istorijskog i političkog značaja", biće na parlamentarnom glasanju u četvrtak.

Takav razvoj situacije je u potpunosti naljutio Tursku, čija je Velika nacionalna skupština 1995. godine izjavila da će, ako Grčka jednostrano proširi svoju nadležnost nad svojim teritorijalnim vodama, to biti "napad" na Tursku. Ankara se pre nekoliko godina pozvala na rezoluciju, što znači da nije ukinuta. Obe zemlje, čiji se zahtevi za pravima nad istočnim Mediteranom preklapaju, nedavno su se sukobili nakon što su u spornom području otkrivena nalazišta nafte i gasa. Dve zemlje su istovremeno organizovale vojne vežbe u tom području, kako bi jedna drugoj poslale poruku.

(Logično)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!