GLAVNI ŠVEDSKI EPIDEMIOLOG: Drugi talas? Ne očekujem ga, evo šta će se verovatno dogoditi

Tanjug

25. 08. 2020. u 09:02

ŠVEDSKA će se najverovatnije suočiti sa pojavom lokalnih žarišta korona virusa na jesen, dok se pojava drugog talasa epidemije u ovom periodu ne očekuje, saopštio je danas vodeći epidemiolog u ovoj zemlji Anders Tegnel.

ГЛАВНИ ШВЕДСКИ ЕПИДЕМИОЛОГ: Други талас? Не очекујем га, ево шта ће се вероватно догодити

Foto: G. Šljivić

Švedska se protiv pandemije COVID-19, u odnosu na druge zemlje, borila na drugačiji način, tokom koje nije zatvarala ekonomiju, niti većinu škola, niti je nošenje maski u javnosti bila preporuka nadležnih institucija.

U ovoj zemlji je zabeležen znatno veći broj zaraženih korona virusom u odnosu na njene nordijske susede, iako ne toliko visok kao u nekim drugim zemljama Evrope, kao što su Belgija, Španija i Velika Britanija.

Tokom poslednjih nekoliko meseci, u Švedskoj je znatno opao broj hospitalizovanih pacijenata i smrtnih slučajeva od posledica COVID-19. Međutim, sada kada se većina stanovnika ove zemlje vratila sa odmora i kada su škole ponovo otvorene tokom prošle nedelje, javila se bojazan od pojave drugog talasa pandemije.

Vodeći švedski epidemiolog Anders Tegnel izjavio je u intervjuu za televiziju TV4 da ne veruje da će doći do pojave klasičnog drugog talasa epidemije u zemlji, kakav se može zapaziti kod virusa gripa i za koji je karakteristično ponovno rasprostranjeno širenje virusa, prenosi agencija Rojters.

Tegnel je rekao da korona virus izgleda da funkcioniše na drugi način i da je transmisija pre lokalizovana.

Zbog toga je verovatnije da će se umesto sa drugim talasom pandemije, Švedska na jesen suočiti sa pojavom lokalnih žarišta zaraze, kakvi se trenutno mogu videti širom Evrope, ističe Tegnel.

Mišljenja u pogledu švedskog pristupa u borbi protiv COVID-19 podeljena su, kako u zemlji, tako i van nje.

U Švedskoj je od početka pandemije korona virusom zaraženo preko 86.000 ljudi, od čijih je posledica preminulo skoro 6.000 pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti