BUKTI KORONA: Da se izbegne crni scenario, maske bi moralo da nosi 95 odsto ljudi

I. STANOJEVIĆ

24. 08. 2020. u 08:10

DO decembra bi, od posledica kovida 19, u SAD moglo da umre 134.000 ljudi, ako ne budu uvedene dodatne mere prevencije, kaže nova studija Instituta za zdravstvene procene Univerziteta u Vašingtonu (IHME).

БУКТИ КОРОНА: Да се избегне црни сценарио, маске би морало да носи 95 одсто људи

Foto Tanjug AP

Prema predviđanjima, ukoliko ne dođe ni do kakvih promena u načinu na koji se vlasti bore protiv pandemije, broj smrtnih slučajeva nastaviće da raste tokom jeseni da bi do poslednjeg meseca u godini dostigao oko 310.000.

Si-En-En navodi da je, prema podacima Univerziteta "Džon Hopkins", od početka pandemije u SAD registrovano najmanje 176.000 smrtnih slučajeva povezanih sa virusom korona. Poređenja radi, u svetu je od kovida 19 umrlo oko 800.000 ljudi.

BAJDEN SPREMAN NA SVE

DžO Bajden, kandidat Demokratske stranke na američkim predsedničkim izborima koji se održavaju u novembru, izjavio je da bi, ako pobedi na izborima, bio spreman na ponovno "zatvaranje" zemlje ukoliko naučnici to preporuče u cilju obuzdavanja virusa korona tokom eventualnog drugog talasa pandemije. "Poslušao bih naučnike", izjavio je Bajden u intervjuu za američku medijsku kuću Ej-Bi-Si njuz, koji je dao zajedno sa senatorkom Kamalom Haris, kandidatkinjom demokrata za mesto potpredsednika SAD.

Stanje u SAD dodatno će se pogoršati ako se postojeće mere ublaže. Direktor Instituta Kris Mari rekao je za Si-En-En da bi oko 70.000 života moglo da bude spaseno ako bi Amerikanci više nosili zaštitne maske. Za takav rezultat, kako je dodao, potrebno je da ih nosi oko 95 odsto američke populacije.

- To zavisi od toga šta čine političari i vlade - rekao je Mari. - Ukoliko vlasti saveznih američkih države popuste sa merama protiv virusa korona, dnevni broj smrtnih slučajeva u SAD mogao bi, do početka decembra, da dostigne 6.000!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ODRŽIVOST U ENERGETSKOM SEKTORU: Zajedničkim naporima i sinergijom obezbedićemo bolju budućnost