LUKAŠENKU DOZLOGRDILO, HAPSE ORGANIZATORE BUNTA U FABRIKAMA: Na protestima sve manji broj pobunjenika

Branko Vlahović, dopisnik "Novosti" iz Moskve

22. 08. 2020. u 07:13

POLICIJA Belorusije je počela da hapsi organizatore štrajkova u velikim fabrikama.

ЛУКАШЕНКУ ДОЗЛОГРДИЛО, ХАПСЕ ОРГАНИЗАТОРЕ БУНТА У ФАБРИКАМА: На протестима све мањи број побуњеника

Foto. AP

Već su uhapšeni Jevgenij Bahvalov, predsednik komiteta koji je organizovao štrajkove u Minskom auto-zavodu (MAZ) i organizator štrajka u velikoj kompaniji "Beloruskalij".

Politička budućnost Lukašenka, zapravo, zavisi od raspoloženja radnika, jer u velikim fabrikama u Belorusiji radi oko 650.000 ljudi. Stoga su organizatori štrajkova vršili pritisak na njih. Radnike su na fabričkim kapijama nastojali da zaustave, ali sada je u blizini vrata policija koja najagresivnije hapsi.

Lideri opozicije, svesni da bez podrške radnika, policije i vojske ne mogu da sruše Lukašenka, krenuli su da ih nagovaraju da im se pridruže. No, broj učesnika u štrajkovima nije velik, pa je drugoplasirana na nedavnim predsedničkim izborima Svetlana Tihanovska u video-obraćanju iz Litvanije poručila radnicima da su "simbol nove demokratije" i pozvala da štrajkovi budu masovniji.

- Budućnost naše dece zavisi od vas. Nemojte se plašiti i budite jedinstveni - poručila je Tihanovska, koja je odmah posle izbora pobegla u Litvaniju.

Lukašenko: U narednih nekoliko dana rešiću probleme

Foto. AP

Opozicija ne odustaje

I drugi opozicioni lideri okupljeni u Koordinacionom savetu pozivaju radnike i ljude u uniformama da stanu uz njih, obećavajući da će vojska i policija dobijati stanove i živeti u blagostanju. Njih brine to što se, osim manjeg dela radnika, većina nije pridružila opoziciji već je ostala na svojim radnim mestima.

Situacija u Belorusiji je, ipak, i dalje teška, iako broj učesnika mitinga opozicije ne raste. U četvrtak uveče u centru Minska održana su dva mitinga. Opozicionari i dalje traže da Lukašenko podnese ostavku i da se održe novi izbori, uz prisustvo međunarodnih posmatrača.

MANEVRI

BELORUSKA armija izvešće manevre u kojima će učestvovati svi rodovi vojske od 28. do 31. avgusta, pod komandom zapadne operativne komande. Manevri se odigravaju pošto je Lukašenko već naložio ministarstvu odbrane da pomno prati pokrete snaga NATO u Poljskoj i Litvaniji i da belorusku armiju stavi u stanje najviše pripravnosti duž zapadnih granica. (D.D.S.)

Lukašenko odbija bilo kakvo posredovanje zapadnih političara u sređivanju situacije u zemlji, jer zna da će mu na kraju pregovora predložiti da se ponove izbori. Istovremeno, i članovima Koordinacionog saveta beloruske opozicije preti opasnost da budu pohapšeni, jer vlasti smatraju da pozivaju na prevrat i zauzimanje vlasti, pa tako ugrožavaju nacionalnu bezbednost Belorusije.

Iako u Koordinacionom savetu ima uglednih ljudi, opozicija nema harizmatičnih lidera. No, Lukašenko je izgubio prve bitke u medijskom ratu, jer je opozicija, zahvaljujući podršci iz inostranstva, bolje prikazivala proteste. Tako su mnogi pomislili da je pitanje sata kada će Lukašenko izgubiti predsedničku fotelju.

U Minsku odbijaju bilo kakvo posredovanje zapadnih političara
Zahvaljujući podršci iz Moskve on ima šansu da sačuva vlast, ali mora da izvuče pouku, jer je među demonstrantima veliki broj mladih ljudi koji neće sigurno zaboraviti sukobe sa policijom i čekaće priliku za revanš. Od toga kako će se razvijati ekonomska situacija najviše zavisi i kakva će biti politička atmosfera u društvu.
 
SVE OVO JE U REŽIJI AMERIKE

LUKAŠENKO je tokom posete automobilskoj fabrici "Đeržinski" izjavio da Zapad želi da iskoristi Belorusiju protiv Rusije, kao i da se neredi planiraju i režiraju u SAD, a da taj plan sprovode Evropljani.

- Formiran je i specijalni centar kod Varšave. Čak su se i gusenice pokrenule. Vidite li, kada je negde u blizini nemirno, onda i tenkovi pale motore i avioni uzleću, ništa nije slučajno - rekao je on.

Foto. AP

I vlast ima svoje simpatizere

Lukašenko je istakao i da je ovo sve unapred pripremljeno. - I Rusija se bojala da nas ne izgubi. Zapad je odlučio da nas okrene, kako se ispostavilo, protiv Rusije. Sad nastoje da stvore taj baltičko-crnomorski koridor, tri baltičke republike, Belorusiju i Ukrajinu. Jedino smo mi tu preostali - rekao je beloruski predsednik.

Lukašenko je kazao i da namerava da u narednih nekoliko dana "reši problem" po pitanju situacije u zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije