POSLE TROVANJA RUSKOG OPOZICIONARA: Evropski sud odlučuje da li da se Navaljni prebaci u Berlin

Tanjug

21. 08. 2020. u 18:38

EVROPSKI sud za ljudska prava u Strazburu danas je dobio zahtev u ime ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnija, da izda privremenu meru kojom nalaže vladi Ruske Federacije da odobri njegov transport u Nemačku radi lečenja, objavio je danas taj sud na svom sajtu.

ПОСЛЕ ТРОВАЊА РУСКОГ ОПОЗИЦИОНАРА: Европски суд одлучује да ли да се Наваљни пребаци у Берлин

Foto: Tanjug/AP

Navaljni je od prošlog četvrtka u komi, kada mu je pozlilo tokom leta, pa je njegov avion prinudno sleteo u grad Omsk u Sibiru, gde se i dalje nalazi.

NJegove pristalice smatraju da je otrovan, prenosi BBC, a Evropski sud navodi u saopštenju da će sada odlučiti o zahtevu za njegov transport u Berlin.

Zahtevom se traži privremena mera da se Navaljniju dozvoli da bude transportovan u bolnicu u Berlinu, jer se u suprotnom suočava sa rizikom po zdravlje i život, navodi Evropski sud.

Ovaj sud ukazauje da se privremenom merom odlučuje povodom postuka pred tim sudom, bez prejudiciranja krajnje odluke o slučaju.

Sud je ukazao da odobrava ovakve zahteve samo u izuzetnim situacijama, kada bi se podnosioci zahteva u suprotnom suočili sa stvarnim rizikom neoklonjive štete.

U aprilu prošle godine ovaj sud je u prvostepenoj presudi po tužbi Navalnija protiv Rusije zaključio da mu je Rusija povredila nekoliko prava iz Konvencije o ljudskim pravima i naložio joj da mu plati odštetu od 20.000 eura na ime nematerijalne štete i još 2,665 evra za troškove postupka, ali ova odluka još nije konačna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

KIR SRBIN

21.08.2020. 19:25

Ово ни холивуд боље неби смислио. Али мало су се заиграили и око Белорусије и Русије. Истурили пољаке и литванце у први ред, значи може се десити врло ускоро збогом естонско-летонско-литванска кооперација.

milovan

21.08.2020. 20:03

Evropski sud odlucio.!!!! A Rusi sa resenjem obrisali guzicu.Ruski parlament je doneo odluku da ne prihvata odluke stranih sudova.Jedino ako odobri vlada Rusije.

Mišo Peć

21.08.2020. 21:58

"Oduševljen" sam brzom intervencijom ovog "časnog" suda,samo neznam gde su bili kada su navodno otrovani Skripaljevi,zašto se nije omogućilo makar ćerki da se leči u Rusiji ili makar da je neko iz Ruske ambasade obidje,dan danas se nezna dali su uopšte živi i gdesu.

milovan

02.09.2020. 23:01

Evropski sud nema nadleznost nad Ruskim pravosudjem. Moze da da predlog ali ga posle mora odobriti Rusija. Inace,mogu macku o rep da objese svoju presudu.