U DOLINI SMRTI: Oboren temperaturni rekord, izmereno više od 54 stepena celzijusa

Novosti online

17. 08. 2020. u 19:19

У ДОЛИНИ СМРТИ: Оборен температурни рекорд, измерено више од 54 степена целзијуса

Foto: Depozitfotos

U NACIONALNOM parku Dolina smrti u Kaliforniji izmerena je temperatura koja se može smatrati najvišom ikada izmerenom na planeti. Ona je iznosila 54,4 stepena Celzijusovih.

Taj potencijalni rekord trenutno proverava američki Nacionalni meteorološki servis.

BBC piše da je Ameriku zahvatio toplotni talas koji je pre svega pogodio zapadnu obalu, a visoke temperature nastaviće da haraju SAD i tokom ove nedelje.

Temperatura od 54,4 stepena izmerena je u nedelju u Farnes Kriku u Dolini smrti. Pre ovoga, rekordna temperatura izmerena je takođe u ovom nacionalnom prtku 2013. godine i iznosila je 54 stepena.

Iako se događalo da su u nekim mestima na planeti izmerene i više temperature, mnogi stručnjaci smatraju da je bilo greški. Na primer, istoričar Kristofer Bart tvrdi da je temperatura od 55 stepeni, izmerena u Tunisu 1931. godine, kao i druge temperature izmerene u Africi tih godina, nije kredibilna.

BBC navodi da se trenutni toplotni talas u SAD kreće od Arizone na jugozapadu do države Vašington na severozapadu. Očekuje se da će danas i sutra dostići vrhunac, pre nego što na kraju nedelje temperature opadnu. Ipak, vrućine će biti narednih deset dana.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)