HORSKI PROTIV LUKAŠENKA: Amerikanci traže odlazak predsednika Belorusije, Nemci hoće nove sankcije

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

11. 08. 2020. u 23:20

ZAPADNI političari su u utorak horski kritikovali novog-starog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i pozivali ga da podnese ostavku na predsedničku funkciju.

ХОРСКИ ПРОТИВ ЛУКАШЕНКА: Американци траже одлазак председника Белорусије, Немци хоће нове санкције

Foto Tanjug-AP

Najoštriji kritičari su u Vašingtonu, a njima se pridružio i ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas, koji poziva EU da Belorusiji ponovo uvedu sankcije inače ukinute posle otopljavanja odnosa upravo sa Lukašenkom.

Američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je nadavno bio gost Lukašenka u Minsku, kazao je da je beloruski predsednik narušio "principe slobode i pravednosti" i da građani imaju pravo na mirne proteste.

I predsednički kandidat iz redova američkih demokrata Džo Bajden je nazvao sukobe policije i demonstranata u Belorusiji napadom na demokratiju i dodao da se "tako ne ponaša predsednik koji smatra da je pobedio na izborima". Bajden je ocenio da je Lukašenko 26 poslednjih godina vladao "sistematskim represijama".

Zasada Lukašenko ima samo podršku zemalja čiji su mu lideri čestitali pobedu, to je Rusija, Kina kao i zemlje članice ODKB tj. Kazahstan, Kirgizija, Tadžikistan i Jermenija.

Posle svađa i izjava koje je davao pred izbore, Lukašenko je izgubio mnogo na popularnosti u Rusiji. Njega sada posle Putinove čestitke ne napadaju iz "Jedinstvene Rusije", ali ga zato oštro kritikuje lider Liberalno demokratske partije Vladimir Žirinovski. Ni rukovodilac Analitičke službe KPRF Sergej Obuhov nema lepih reči za predsednika Belorusije jer je kazao da "Rusija bira manje zlo, a to je Lukašenko jer su svi ostali kandidati bili prozapadno orijentisani". Što se tiče vanparlamentarnih partija Rusije, većina njih Lukašenka jednostavno naziva - diktatorom.

Stvari se ubrzavaju i unutar Belorusije, pogotovu posle odlaska Svetlane Tihanovske, prema zvaničnim rezultatima drugoplasirane na predsedničkim izborima sa oko 10 odsto glasova, iz Minska u Litvaniju.

Ona je uz saglasnost domaće policije otputovala u Litvaniju odakle se oglasila video-porukom na tviter-nalogu. Kaže i da joj je odluka o napuštanju zemlje pala veoma teško.

- Mislila sam da me je cela ova kampanja veoma očvrsnula i dala mi toliko snage da bih mogla sve da izdržim. Ali verovatno sam ostala slaba žena kakva sam prvobitno bila - rekla je Tihanovska. - Znam da će me mnogi razumeti, mnogi će me osuditi, a mnogi će me mrzeti. Nijedna žrtva nije vredna toga što se sada događa.

Foto Tanjug-AP

Njen dolazak potvrdio je ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkjavičus. On je na "Tviteru" saopštio da se sada Svetlana Tihanovska nalazi na sigurnom i da joj je data jednogodišnja viza.

Posle objavljivanja rezultata glasanja Svetlana Tihanovska je nameravala da dođe na miting, ali su joj iz njenog štaba savetovali da to ne čini. Kasnije su vlasti izjavile da su dobili informaciju da je planirano njeno ubistvo jer je opoziciji bila potrebna "žrtva".

Mada su je predstavljali kao domaćicu, Tihanovska je po profesiji prevodilac. Ali ona nije imala političkog iskustva i nema želju da po svaku cenu dođe do fotelje. Zato je i prihvatila ponudu da ode iz zemlje. Očigledno je da je izgubila volju za bilo kakvim političkim angažmanom kad su joj beloruski policajci saopštili da je na nju pripreman atentat.

NEOČEKIVANA ZVEZDA

TIHANOVSKA je sasvim neočekivano postala glavna opoziciona zvezda minulih predsedničkih izbora u Belorusiji, kada vlasti nisu dozvolile da se kandiduju bankar Viktor Babariko i Sergej Cepkalo, bivši blizak saradnik Lukašenka. Tihanovska je supruga poznatog beloruskog blogera Sergeja Tihanovskog, žestokog protivnika Lukašenka, koji se takođe nalazio u zatvoru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (24)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!