OVA PUTINOVA ĆERKA JE PRIMILA VAKCINU: Evo koju reakciju je imala posle imunizacije

Branko Vlahović -Stalni dopisnik iz Moskve

utorak, 11. 08. 2020. u 20:22

ОВА ПУТИНОВА ЋЕРКА ЈЕ ПРИМИЛА ВАКЦИНУ: Ево коју реакцију је имала после имунизације

Foto: Printskrin

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin saopštio je danas na savetovanju Vlade da je ruska vakcina protiv kovida-19 registrovana prva na svetu. On je rekao da je ona neopasna i efikasna i da stvara stabilan imunitet.

Vakcinu je napravio Institut mikrobiologije ,,Nikolaja Gamaleja,, u Moskvi.

Putin je rekao da je tu vakcinu već primila jedna od njegovih ćerki. Posle prve doze vakcine Putinovoj ćerci se podigla temperatura na 38 stepeni Celzijusa, ali se već naredni dan spustila na nešto više od 37. Broj antitela koja štite od kovida 19 se stalno povećavao.

Inače Putin ima dve ćerke Mariju(35) koja radi u Institutu dečije endokrinologije u Moskvi i Jekaterinu(34) koja je završila strane jezike. Najverovatnije da je baš Marija dobila vakcinu, jer prioritet imaju  medicinari.


Vakcinu će za masovnu upotrebu proizvoditi ,,Institut ,, Gamaleja,, kao i kompanija ,,Binofarm,,. Ona će biti u dve forme: u tečnom stanju  koja će se odmah moći davati pacijentu kao i u prahu koja će se pre   upotrebe morati pomešati sa tečnošću.


  Potpredsednica vlade RF Tatjana Golikova najavila je da će već krajem avgusta ili početkom septembra vakcinu početi da dobijaju lekari.


Putin insistira da se vakcinacija provede dobrovoljno, dakle davaće se u Rusiji besplatno onima koji to žele.


Jedan broj ruskih eksperata je savetovao da se ne žuri sa vakcinacijom jer treba vreme da bi se utvrdilo ima li ona kontraefekata. Više poznatih ruskih specijalista virusologa  je    objašnjavalo da je potrebno najmanje godinu do dve dana da se vidi kakav je pravi efekt vakcine kad se prođu tri  etape  kliničkih ispitivanja.


Međutim u Ministarstvu zdravlja Rusije su izjavili da nema razloga da se odgađa registracija vakcine i da se istraživanja provode uz poštovanje svetskih standarda.
 

Neosporno je da je žurba oko registracije vakcine ne samo zbog  borbe protiv korone nego i zbog prestiža nauke određenih zemalja. Što se tiče profita Rusija će imati jednu od najjeftinijih vakcina i za sve građane će biti besplatna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

DW

11.08.2020. 23:41

Vakcinacija u Srbiji treba da bude dobrovoljna. Ukoliko bude obavezna pod pretnjom sankcija, onda hoću isključivo rusku vakcinu u tečnom stanju.

mitazivkovic

12.08.2020. 07:54

dokle ce oviu nazovi demokrate da blate ovaj divan ruski narod i sve sto je rusko nevalja a ti rusi su krvlju platili svoju slobodu od posast kao sto jefasizamnerazumem zasto ne postuju ovaj uspeh ruskih strucnjaka ustvari sad su svesni da ovog puta nece moci da pljackaju zemlje treceg sveta jer rusi nude malte ne badava vakcinu

Vekac

14.08.2020. 13:27

Izvinite, ali nemam poverenja. Vreme razvoja vakcine je prekratko. Nisam antivakser, ali ne zelim da se vakcinisem protiv COVID 19, ne sledece dve godine najmanje. Ako ima mrva demokratije u ovoj zemlji, necu ni morati. Nikoga ne navodim da sledi moj stav, jer to je, ipak, samo moj stav.