VULKAN PRETVORIO DAN U NOĆ: Erupcija u Indoneziji, podigao se stub pepela visok pet kilometara, sela prekrila čađ (VIDEO)

Novosti online

10. 08. 2020. u 15:53

ВУЛКАН ПРЕТВОРИО ДАН У НОЋ: Ерупција у Индонезији, подигао се стуб пепела висок пет километара, села прекрила чађ (ВИДЕО)

Foto: EPA

Vulkan na indonežanskom ostrvu Sumatra jutros je eksplodirao, izbacujući u vazduh velike količine pepela u okolna sela. Stubovi pepela su čak blokirali sunce dok je čađ zasula sela.

Vulkan Sinabung u ponedeljak je izbacio ogromne količine pepela čak 5 kilometara u vis, tokom svoje druge erupcije u tri dana, prenosi Raša Tudej.

Očivici su izvestili kako čuju gromoglasnu tutnjavu i zvukove eksplozija. Video snimci s lica mesta prikazuju džinovski oblak pepela koji se uzdigao visoko u nebo nakon erupcije sa planine u mestu Karo, u severnoj Sumatri.

Indonežanski Centar za geološke opasnosti izvestio je da nije bilo smrtnih slučajeva od erupcije. Centar je pozvao ljude da budu svesni opasnosti od lave, a seljacima je savetovano da ostanu udaljeni pet kilometara od vulkana.

Velika gustina oblaka pepela zamračila je dan, dok je sela udaljena i po 20 kilometara zasula čađ.

Sinabung je bio uspavan oko 400 godina pre nego što se 2010. godine "vratio u život", tom prilikom usmrtivši dve osobe. Erpucije 2014. i 2016. godine ubile su 16, odnosno sedam ljudi, dok su na hiljade ljudi bile prisiljene da napuste to područje poslednjih godina zbog vulkanske aktivnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)