ANALITIČARI NE ISKLJUČUJU RAST: Zlato ide na 4.000 dolara, ali...

Tanjug

10. 08. 2020. u 16:07

АНАЛИТИЧАРИ НЕ ИСКЉУЧУЈУ РАСТ: Злато иде на 4.000 долара, али...

Foto: AP

CENA zlata popela se ovih dana do nivoa koji nisu zabeleženi još od septembra 2011. godine, jer se investitori jagme za sigurnom imovinom usled visokog stepena globalnih neizvesnosti.

Cena unce zlata je prvi put početkom ovog meseca prešla prag od 2.000 dolara i mogla bi da nastavi uspon, napominju analitičari.

"Vrlo lako cena zlata može da dostigne 4.000 dolara", kaže Frenk Holms, glavni izvršni direktor investicione kompanije US Global Investors, prenosi CNBC.

Ukazuje, pri tome, da se upumpavaju bilioni dolara u finansijske tokove kako bi se pružila podrška amerčkoj ekonomiji tokom pandemije Kovid-19, i dodaje da ministri finansija G-20 i centralne banke „rade zajedno kao kartel i svi štampaju hiljade milijardi dolara".

„Nikada do sada nismo videli da centralne banke štampaju toliku količinu novca po nultu kamatnoj stopi. Sa nultim kamatama, zlato postaje veoma, veoma atraktivna proklasna imovina", ističe Holms.

Jung-ju Ma, glavni strateg za investicije u kompaniji za upravljanje bogatstvom BMO, slaže se da postoje brojni faktori koji podupiru dalji rast zlata, ali predočava da bi dva velika događaja predstojećem periodu mogla da promene aktuelni pravac kretanja cena žutog metala.

„Samo smo oprezni s procenom budućeg dejstva ovih faktora... posebno kada znamo da nama predstoje dva velika događaja koja mogu da promene sadašnji kurs. Jedan je, naravno, razvoj vakcine protiv korona virusa, a drugi događaj su izbori u SAD", navodi Jung-ju.

Smatramo, dodaje, da naročito vakcina ima potencijal da preokrene neke od ovih pozitivnih faktora koji trenutno rade u korist zlata.

Analitičari dele mišljenje da bi, u zavisnosti od ishoda izbora u SAD, cene zlata takođe mogle da odreaguju pozitivno ili negativno.

Posle pobede Donalda Trumpa na predsedničkim izborima 2016, cene zlata porasle su za gotovo pet posto.

Prema njujorškoj istraživačkoj kompaniji Tird Bridž Grupa, cena poluge zlata bi mogla da padne ispod 1.600 dolara nakon izbora, pre nego što se ponovo oporavi sledeće godine.

Istovremeno, provajder finansijskih podataka Refinitiv takođe ukazuje na američka politička dešavanja kao na faktore koji bi mogli da izazovu poremećaje na finansijskim tržišta i da podstaknu porast cene zlata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)