OPERACIJA „ZALIV PRASIĆA“: Američki specijalci osuđeni zbog pokušaja otmice predsednika Venecuele (VIDEO)

Novosti online

09. 08. 2020. u 00:53

DVOJICA bivših američkih specijalaca osuđeni su na po 20 godina zatvora u Venecueli zbog pokušaja otmice predsednika te države Nikolasa Madura.

ОПЕРАЦИЈА „ЗАЛИВ ПРАСИЋА“: Амерички специјалци осуђени због покушаја отмице председника Венецуеле (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Oni su uhvaćeni tokom neuspele operacije koja je dobila naziv „Zaliv prasića“, po ugledu na sličnu akciju u kubanskom Zalivu svinja.

Glavni tužilac Venecuele Tarek Viljem Sab objavio je da su Luk Denman (34) i Ajran Beri (41) osuđeni zbog učešća u neuspešnoj operaciji, čiji je cilj bio otmica Madura i njegovo odvođenje u SAD, prenosi RT.

Sab je naveo da su obojica Amerikanaca zaposleni u privatnoj paravojnoj kompaniji, te da su priznali učešće u krivičnim delima zavere, šverca oružja i terorizma.

Denman i Beri su bivši odlikovani oficiri američkih specijalnih snaga. Uhapšeni su u maju zajedno sa grupom boraca koju su organizovali i sa kojom su pokušali da se infiltriraju u Venecuelu.

Kako je naveo tužilac, oni su brodom došli iz Kolumbije, a namera im je bila da kidnapuju Madura, preuzmu kontrolu nad aerodromom u glavnom gradu Karakasu i avionom odvedu venecuelanskog predsednika u SAD.

​Operacija je dobila kodno ime „Hedeon“, a prema navodima iz optužnice, pripremila ju je američka firma „Silverkorp USA“ sa Floride.

Budući da je operacija doživela fijasko, u medijima je dobila naziv „Zaliv prasića“, po ugledu na akciju u Zalivu svinja, kada su na sličan način propali pokušaji da snage sa američkom podrškom svrgnu kubansku vlast na čijem je čelu bio Fidel Kastro.

Prvi čovek „Silverkorpa“ Džordan Gudro objavio je dokument prema kom se vidi da iza ove akcije stoji Huan Gvaido, smenjeni venecuelanski predsednik.

Međutim, Gvaido je takve tvrdnje demantovao, nazivajući dokument falsifikatom.

Karakas je zatražio izručenje Gudroa, dok se u Americi protiv njega vodi odvojena istraga zbog šverca oružja.

I Gvaido, i američka administracija koja ga podržava i koja je raspisala nagradu od 15 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Madura, demantovali su da imaju bilo kakve veze sa ovom propalom operacijom.

U Venecueli su početkom 2019. godine počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Nikolasa Madura ubrzo nakon što je on položio zakletvu. Tadašnji predsednik Nacionalne skupštine, lider opozicije, Huan Gvaido, nezakonito se samoproglasio za privremenog predsednika.

Niz zapadnih zemalja na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama priznalo je Gvaida za predsednika. Maduro je, zauzvrat, optužio Sjedinjene Američke Države da pokušavaju da organizuju puč kako bi postavile Gvaida za svoju marionetu i preuzele prirodne resurse Venecuele.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)