POVLAČE SE: Američki vojnici iz Nemačke pakuju rančeve

I. STANOJEVIĆ

nedelja, 02. 08. 2020. u 07:39

ПОВЛАЧЕ СЕ: Амерички војници из Немачке пакују ранчеве

Foto arhiva

BERLIN poručuje da je spreman za povlačenje američkih trupa sa nemačke teritorije, koje je obimnije nego što se očekivalo prema prvobitnim najavama s one strane Atlantika.

Seli se ukupno 12.000, umesto 10.000, od oko 36.000 pripadnika vojske oba pola. Od toga je 6.400 dobilo direktivu da se vrati kući, a 5.600 se upućuje u druge članice NATO, saopštio je Mark Esper, ministar odbrane SAD.

Taj korak će, kaže Esper, podići "stratešku fleksibilnost" američkih vojnih snaga. Odlukom Bele kuće i Pentagona, najviše su pogođene baze u Filzeku, Grafenveru i Vildflekenu u Bavarskoj, kao i avijacija SAD u Špangdalemu. Veći broj vojnika povlači se iz baze u Štutgartu, gde su američki komandni centri za Evropu i Afriku. "Uniforme" zadužene za Stari kontinent sele se u Belgiju, u Mons.

ISTORIJA

U DOBA Hladnog rata na teritoriji Nemačke bilo je smešteno četvrt miliona američkih vojnika oba pola. Posle pada Berlinskog zida broj je radikalno reduciran, pa ih je 2000. godine bilo 70.000, deceniju kasnije 48.000, a danas 36.000. Ovo Nemačku čini drugim sedištem američke vojske u inostranstvu, odmah posle Japana.

Deo američkih vojnika biće prekomadovan u Italiju da bude bliže jedinicama u crnomorskom regionu, koji NATO smatra ključnim područjem na granici Rusije i kontinentalne Evrope. Istovremeno, oko 2.500 pripadnika američkog ratnog vazduhoplovstva, stacioniranih u engleskom Mildenholu, koji su se spremali za odlazak u Nemačku, ostaće u Velikoj Britaniji. Esper je precizirao da je deo plana da se konsoliduju američke komande izvan Nemačke, u drugim bazama NATO u evropskim zemljama, kao recimo, u Italiji i Belgiji.

Od 6.400 vojnika koji će se vratiti SAD i povremeno, po sistemu rotacije, odlaziti u Evropu, 4.500 su pripadnici Druge konjičke regimente, oklopne motorizovane borbene grupe čije je sedište u gradu Filsek na jugoistoku Nemačke.
- Vodimo se činjenicom da će biti potrebno još mnogo "finog planiranja", pa je zgodnije da baza za Evropu bude u ovom belgijskom gradu, gde je i sedište NATO - objasnio je Tod Volters, glavnokomandujući NATO snaga u Evropi.
Dojče vele napominje da je u Monsu već smešten glavni vojni štab Alijanse.

ODLAZI I AFRIČKA KOMANDA

"Afričkoj komandi SAD je rečeno da planira da se seli ", rekao je zapovednik AFRIKOM-a general Stiven Taunsend u novoj izjavi. Američka komanda za Afriku ima sedište u Štutgartu u Nemačkoj od 2008. godine. U izjavi AFRIKOM-a krajem prošle nedelje rečeno je da će "prvo razmotriti opcije drugde u Evropi, ali će takođe razmotriti opcije u SAD", i planiranje će, navedeno je, "verovatno trajati nekoliko meseci". AFRIKOM komanduje sa više desetina baza na ovom kontinentu, a mnogi afrički lideri smatraju ih nepozvanim i neželjenim. Uz "afrikance", iz Nemačke se sele i "specijalci". Komanda za specijalne operacije Evropa, takođe sa sedištem u Štutgartu, preseliće se u Mons u Belgiji.

Vlada nemačke kancelarke Angele Merkel nije blagovremeno obaveštena o ovim planovima, a o detaljima koji su sada obelodanjeni, Ministarstvo odbrane u Berlinu nema komentar. Više vladinih sektora, izdalo je zvanično saopštenje kojim potvrđuje da je kabinet Merkelove obavešten o preduzetim koracima.

- Nemačka vlada primila je k znanju najavljeno povlačenje američkih vojnika iz Nemačke i usaglasiće se sa američkom vladom i NATO, zajedno sa pogođenim pokrajinama - navodi se.
U saopštenju se precizira da SAD planiraju da trajno smanje broj vojnika u Nemačkoj za 6.400, posle čega bi ih ostalo maksimalno 25.000. Planovi za odlazak mogu još da se promene, navodi se u saopštenju, i ističe da "bi primena odluke mogla kratkočno da usledi".
Nemačka će, realno, ostati bez velikog dela prihoda. Za regione u kojima su baze, to nije mali finansijski udarac, kažu u Berlinu. Najilustrativniji je primer vazduhoplovne baze Ramštajn, koja je, prema procenama, godišnje donosila dve milijarde dolara. Ekspert Hrišćansko-demokratske unije (CDU) za spoljnu politiku, Norbert Rutgen tvrdi da SAD rade protiv sebe, jer "Amerika doprinosi bezbednosti Nemačke, ali SAD koriste Nemačku kao logistički poligon za promociju svog međunarodnog vojnog prisustva".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Raso

02.08.2020. 21:54

Да лицитирамо за колико времена са тла Немачке креће нови војни поход? После Првог СР требало им је 21 годину да почну нови. Сада, није дуго било рата, већ имају јаку привреду, паре ће дати поново они који ду дали и претходна два пута, дакле, нема непознаница и неизвесности. Јасно је и куда ће кренути агресија јер поход на исток је стратегија које се Немци никафа нису одрекли!

Banaćanin

02.08.2020. 22:38

Neka proročanstva sam davno pročitao u kojima kaže da kad se Ameri povuku iz Evrope da će Evropa da se ujedini sa Rusijom. Nadam se da će to da se obistini????

Peki

02.08.2020. 22:55

Koliko resursa ima u Rusiji samo kad bi Američki mafijaši mogli daga se dočepaju.Niko im više nije zanimljiv kao Rusija...Izobilje svega leži a oni mogu samo da slinave...

pedja

03.08.2020. 08:36

1.Ne odlaze iz Evrope ,prelaze iz Nemacke u Poljsku.Nemacka je davala posle Francuske najvise novca za NATO, 2.Granice su se pomerile na Istok prema Rusiji ,time Rusiji skracuju vreme odgovora na napad,tako da je Nemacka sada u drugoj liniji odbrane. 3.Zapad je otvorio novo krizno podrucje za rusiju Kavkaz,rat Azerbejdzana i Jermenije gde ucestvuje Rusija,Turska i SAD otvara meki stomak Rusije, 4.Rat u Libiji i Siriji takodje odvlaci dosta resursa Rusije ali i zapadnih saveznika. Sto znaci sve ostaje po starome samo u drugoj zemlji ,igra nerava i ko ce prvi potegnuti pistolj ostaje i dalje .

dragaN

03.08.2020. 09:41

Toliki komentari a niko niko nije primetio da se u tekstu dva puta koristi "američkih vojnika oba POLA". Jel to zato sto ne postoji rec vojnikinja pa morate zbog ravnopravnosti da naglasite da u vojsci ima i zena? Ovo je vec bolest, ali neka neka, zato ce Evropljani i nestati a umesto njih doci ce drugi, koji imaju malo drugacije obicaje i nece pisati vojnici oba pola.