PUTIN ODLIKOVAO SRPSKOG VLADIKU: Orden prijateljstva za Antonija

Branko Vlahović -Stalni dopisnik iz Moskve

22. 07. 2020. u 11:19

ПУТИН ОДЛИКОВАО СРПСКОГ ВЛАДИКУ: Орден пријатељства за Антонија

Vladika Antonije

RUSKI predsednik Vladimir Putin odlikovao je srpskog vladiku u Moskvi Antonija (Pantelića) Ordenom prijateljstva.U ukazu koji je objavljen na sajtu Kremlja se kaže da je taj visoki orden dodeljen vladiki Antoniju za veliki doprinos u razvoju duhovnih i kulturnih veza, kao i za aktivnu prosvetiteljsku delatnost.

Osim što rukovodi srpskim podvorjem u Moskvi vladika Antonije je doktor teologije i dekan Filozovsko bogoslovskog fakulteta Ruskog parvoslavnog univerziteta u Moskvi.

Episkop Antonije je predstavnik Srpske pravoslavne crkve pri Moskovskoj patrijaršiji od 2002 godine.

Ordenom prijateljstva nagrađuju se stranci i građani Rusije koji se ističu u jačanu saradnje i prijateljstva naroda i šire dobrotvornu delatnost.

Vladika Antonije je više puta nagrađivan.

Nedavno je drugi čovek Ruske pravoslavne crkve mitropolit Ilarinon koji rukovodi Odelom spoljnih crkvenih veza Moskovske patrijaršije odlikovao srpskog vladiku Antonija(Pantelića) medaljom svetitelja Marka Efeskog prvog reda.

Medalja Marka Efeskog je najviše priznanje koje dodeljuje Odel za medjunarodne odnose Ruske pravoslavne crkve i dokaz je koliko domaćini cene srpskog episkopa Moravičkog Antonija.

Vladika Antonije je godinama uspešni starešina srpskog podvorja tj. predstavništva Srpske pravoslavne crkve u Moskvi i zahvaljujući njemu hram Petra i Pavla na drevnoj Soljanki dolaze ne samo brojni Srbi već i mnogi Moskovljani.

U rukovodstvu Moskovske patrijaršije ističu da je vladika Antonije doprineo da se napišu nove stranice zajedničke istorije ruskog i srpskog naroda, i pokazao je veliku brigu razvijanja odnosa naše dve crkve.

Takođe je pokazao veliku brigu o srpskoj dijaspori u Rusiji.

Vladika Antonije je rođen u Valjevu 23. jula 1970. godine, završio je sa naboljim ocenama Duhovnu seminariju u manastiru Krka, a 1995. je završio sa odličnim uspehom Moskovsku duhovnu akademiju.Autor je više knjiga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)