RUSI TESTIRAJU CEPIVO U AFRICI: Moćne farmaceutske kompanije ušle su u finalnu fazu trke za pravljenje vakcine protiv virusa korona

POZNATI naučno-istraživački instituti i moćne farmaceutske kompanije ušle su u finalnu fazu trke za pravljenje, testiranje i registraciju vakcine protiv virusa korona, ne osvrćući se na upozorenja naučnika da se ne sme žuriti i da je neophodno poštovati standarde sprovođenja kliničkih ispitivanja.

РУСИ ТЕСТИРАЈУ ЦЕПИВО У АФРИЦИ: Моћне фармацеутске компаније ушле су у финалну фазу трке за прављење вакцине против вируса корона

V.N.

Uzalud naučni autoriteti objašnjavaju da se ozbiljna istraživanja obavljaju oko dve godine.

Strah od posledica opasnog virusa opravdanje su onima koji požuruju naučnike da što pre počne komercijalna proizvodnja vakcine. U pitanju je i veliki profit koji će ostvariti oni koji prvi krenu sa prodajom vakcine.

Direktor Ruskog fonda direktnih investicija Kiril Dmitrijev, u intervjuju ruskom portalu Stopkoronavirus.rf, izjavio je da Rusija, zajedno sa inostranim partnerima, priprema serijsku proizvodnju vakcine. Rusi ne žele da propuste šansu da upravo cepivo koje je proizveo Institut epidemiologije i mikrobiologije "N. F. Gamalei", bude prvo na svetu koje je počelo masovno da se proizvodi, a predviđa se da bi to moglo da bude već u avgustu.

Prva faza ispitivanja uspešno je sprovedena u vojnoj bolnici "Burdenko" u Moskvi, kao i na klinici Prvog moskovskog medicinskog univerziteta "Sečenova". Sada se pripremaju testiranja te vakcine u Emiratima, Turskoj i zemljama Afrike.

Laboratorija Instituta "Gamalei" i farmaceutska kompanija "Alium" već pripremaju sve što je potrebno za serijsku proizvodnju vakcine. Kiril Dmitrijev objašnjava da je cilj da se vakciniše od 40 do 50 miliona građana Rusije. Zajedno sa inostranim partnerima do kraja godine može da se proizvede oko 200 miliona doza. Osim na Bliskom istoku i u Africi, ta vakcina će se prodavati i zemljama u Južnoj Americi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!