POŽAR U KATEDRALI PODMETNUT? Evo koje su relikvije nepovratno nestale (VIDEO)

Novosti online

subota, 18. 07. 2020. u 17:43 >> 17:48

ПОЖАР У КАТЕДРАЛИ ПОДМЕТНУТ? Ево које су реликвије неповратно нестале (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

PLAMEN je progutao danas neprocenjive relikvije iz katedrale Sent Pjer e Sent Pol u Nantu, smatra profesor sa strasburškog univerziteta Toma Siret.

„Gubitkom drevnih orgulja koje je napravio Žak Žirard 1620. godine i vitraža na istočnoj fasadi koji su završeni 1499. godine, bespovratno su izgubljene relikvije viševekovne istorije Nanta. Plamen je uništio blago koje je preživelo francusku revoluciju, bombardovanje Drugog svetskog rata“, rekao je ruskim medijima naučnik.

On je naglasio da je, najverovatnije, požar u hramu podmetnut. Po njegovom mišljenju, to dokazuju tri žarišta koja su otkrivena unutar katedrale. On je skrenuo pažnju na to da je, prema podacima policije, tokom prošle godine bilo zabeleženo 1.052 antihrišćanska napada, uključujući vandalsko ponašanje prema crkvama.

Požarna signalizacija se oglasila jutros u 07.30 po lokalnom vremenu. Tužilaštvo Nanta je pokrenulo istragu po predmetu podmetanja požara.

Katedrala Sent Pjer e Sent Pol (Svetog Petra i Pavla) u Nantu počela je da se gradi daleke 1434. godine. Gradnja je trajala 457 godina - do 1891. godine. To je jedna od najvećih gotskih crkava u Francuskoj. Ovo nije prvi požar koji je izbio u crkvi tokom njenog postojanja. Još 1972. godine plamen je uništio njen krov. Tek 1985. godine bila je ponovo otvorena za posetioce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Nataly

18.07.2020. 18:48

Kada su goreli manastiri i crkve na Kosmetu niko se nije obazirao iz.okruzenja ove katedrale pa ja sad ne vidim da mi treba da ispoljimo neku zainteresovanost za katedrale u Francuskoj.Gore isto kao i one na Kosmetu i nikom nista.

Mama

18.07.2020. 23:08

Uzasno se osecam kad vidim unistavanje istorijskih artefakata a najstrasnije je kad je sa predumisljajem.Ipak,pitala bih-dali vas boli???Da li sada shvatate koliko nas boli rusenje crkava i grobalja na KiM a vi te vandale priznajete kao drzavu!!!

Realist

19.07.2020. 03:36

Nista cudno nije posle Merkelove muslimanizacije Evrope, Koji su invazijskim doselavanjem iz Afroazijskih kontinenata u Evropu pitam se sta ce jos goreti, te Bagre treba oterati odakle su dosli to su divlji i necivilizovanih Koji osim pakosti drgo i neznaju. Zato oterati pod hitno milom ili silom Inace nepise se Evropi dobro.

buki

19.07.2020. 23:01

Katolici vekovima rade na pokatoličenju i uništavanju pravoslavaca u Evropi, dok nam svima dolaze glave ovi obrezani. Hilandar je dva puta goreo u poslednje vreme, a za naše crkve na KiM su im Nemci i Holandijani dodavali baklje i smejali se našoj muci. Šta su mislili, da će njih da poštede?