NA KORAK DO LEKA: Naučnici iz instituta u Novosibirsku proizveli antitela koja neutrališu novi virus

Branko Vlahović / Stalni dopisnik iz Moskve

16. 07. 2020. u 06:37

RUSKI naučnici otišli su daleko u kliničkim ispitivanjima vakcine protiv korone i najavili početak proizvodnje 200 miliona doza dogodine, a sada su i na korak do pronalaženja leka protiv kovida 19.

НА КОРАК ДО ЛЕКА: Научници из института у Новосибирску произвели антитела која неутралишу нови вирус

Foto Inst.novosibirsk

Istraživači iz laboratorije imunogenetike Instituta molekularne biologije u Novosibirsku, pod rukovodstvom doktora bioloških nauka Aleksandra Taranina, prvi su u Rusiji dobili antitela koja neutrališu virus korona. To će pomoći da se naprave sredstva za preventivu i lečenje kovida 19.

Antitela su izdvojena iz krvi pacijenata zaraženih virusom korona, pomoću tehnologije "sortiranja" pojedinačnih V-limfocita tj. ćelija krvi koje odgovaraju za formiranje imuniteta. Jedinjenja belančevina sposobna su da blokiraju uzajamna dejstva virusa sa receptorima ćelija koji igraju glavnu ulogu ulaska virusa u čovekov organizam.

Tu optimističnu vest saopštila je Olga Dorohova, sekretar radne grupe pri Sibirskom odeljenju Ruske akademije nauka za borbu protiv infekcije virusom korona. Ona ističe da su naučnici mogli da dođu do takvog rezultata zahvaljujući dobrovoljcima koji su preboleli kovid 19 i zatim dali krv. Navodi i da bi nastavak istraživanja trebalo da pomogne naučnicima da naprave specifičnu terapiju za lečenje obolelih od kovida, ali i za preventivu od opasnog virusa.

Na drugoj strani, u Moskvi, rezultati ispitivanja nove vakcine u vojnoj bolnici "Burdenko" dali su ohrabrujuće rezultate. Rukovodilac odeljenja na kom su bili smešteni dobrovoljci, dr Svetlana Volčihina, tvrdi da vakcina dobro deluje:

- Imunitet kod dobrovoljaca radi, antitela se proizvode i ti ljudi su zaštićeni od virusa korona. Dobrovoljci će se vratiti u bolnicu na 42. dan od vakcinacije, da prođu kontrolu.

Direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev je izjavio da će do kraja 2020. biti proizvedeno 200 miliona doza ove vakcine protiv korone, koju je napravio Institut "N.F. Gamalej" u Moskvi, i koja će službeno odobrenje za proizvodnju dobiti već u septembru. A novi tip vakcine na kom se još radi trebalo bi da počne da se proizvodi iduće godine.Branko Vlahović#SKI naučnici otišli su daleko u kliničkim ispitivanjima vakcine protiv korone i najavili početak proizvodnje 200 miliona doza dogodine, a sada su i na korak do pronalaženja leka protiv kovida 19. Istraživači iz laboratorije imunogenetike Instituta molekularne biologije u Novosibirsku, pod rukovodstvom doktora bioloških nauka Aleksandra Taranina, prvi su u Rusiji dobili antitela koja neutrališu virus korona. To će pomoći da se naprave sredstva za preventivu i lečenje kovida 19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)