NAJVIŠE PRIZNANjE: U Moskvi odlikovan srpski vladika

Branko Vlahović

13. 07. 2020. u 12:19

НАЈВИШЕ ПРИЗНАЊЕ: У Москви одликован српски владика

Foto: Podvorje SPC

OD STALNOG DOPISNIKA MOSKVA DRUGI čovek Ruske pravoslavne crkve, mitropolit Ilarinon, koji rukovodi Odelom spoljnih crkvenih veza Moskovske patrijaršije, odlikovao je srpskog vladiku Antonija (Pantelića) medaljom svetitelja Marka Efeskog prvog reda.

Vladika  Antonije je godinama uspešni  starešina srpskog podvorja, tj. predstavništva Srpske pravoslavne crkve u Moskvi, i zahvaljujući njemu u hram Petra i Pavla  na drevnoj Soljanki dolaze  ne samo brojni Srbi,  već i mnogi Moskovljani.


Medalja Marka Efeskog je  najviše priznanje  koje dodeljuje  Odel za međunarodne odnose Ruske pravoslavne crkve i dokaz je koliko  domaćini cene srpskog episkopa Moravičkog Antonija.

Uručujući veliko priznanje, mitropolit  Ilarion je kazao da je vladika Antonije doprineo da se napišu nove stranice zajedničke istorije ruskog i srpskog naroda i pokazao je veliku brigu   oko razvijanja odnosa naše dve crkve. Takođe je pokazao  veliku brigu  o  srpskoj  dijaspori u Rusiji.

Foto: Podvorje SPC

 

Mitropolit Ilarion je zajedno sa vladikom Antonijem i protojerejom Nikolajem Balašovoim, zamenikom predsednika Odela spoljnih poslova ruske patrijaršije, služio liturgiju na Petrovdan u srpskom podvorju u Moskvi. U bogosluženju su učestvovali i predstavnici više  bratskih  pravoslavnih  crkava.


Srpski vladika Antonije je kazao da je velika čast što je  mitropolit Ilarion došao da služi liturgiju na slavu crkve Petra i Pavla, gde se zajedno bratski mole Srbi i Rusi.
Inače, vladika Antonije je doktor teologije i dekan je Filozovsko-bogoslovskog fakulteta na Ruskom pravoslavnom univerzitetu u Moskvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)