DOK POSTOJI, SVETA SOFIJA ĆE SIJATI KAO HRIŠĆANSKI SIMBOL: Reakcije na odluku da vizantijska svetinja opet postane džamija

D. Matović

11. 07. 2020. u 19:00 >> 23:17

DRŽAVNI savet, odnosno Vrhovni upravni sud Turske je još 2. jula zaključio da za pretvaranje Aja Sofije u džamiju, odnosno za poništavanje Ataturkovog ukaza kojim je ona dobila status muzeja, nema pravnih prepreka i da je za to dovoljan predsednički ukaz.

ДОК ПОСТОЈИ, СВЕТА СОФИЈА ЋЕ СИЈАТИ КАО ХРИШЋАНСКИ СИМБОЛ: Реакције на одлуку да византијска светиња опет постане џамија

Foto: arhiva Novosti

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u svojoj partiji, a i široj javnosti najavio da će drevna Justinijanova bogomolja od 10. jula ponovo biti "Alahova kuća", a da će namaz u njoj biti klanjan od 15. jula.

Ranije se turski predsednik obazirao na reagovanja iz inostranstva, pre svega sa Zapada, pa je u vezi sa pretvaranjem najčuvenije carigradske hrišćanske bogomolje u džamiju oklevao i taktizirao. Danas se očigledno više ne obazire, čak bi se moglo reći da se inati sa SAD i državama EU, a sa Grčkom je Turska u ovom trenutku gotovo na ivici otvorenog sukoba.

Ovako je profesor dr Darko Tanasković, islamolog, nekadašnji ambasador Srbije pri Unesko, za "Novosti" prokomentarisao odluku Državnog saveta Turske koji je u petak poništio odluku iz 1934. godine o pretvaranju Aja Sofije u muzej. Time je, zapravo, poništena i odluka osnivača savremene turske Kemala Ataturka, pa Sveta Sofija ponovo ponovo može da se koristi kao džamija.

UPOZORENJE UNEKSA

PROTIV promene statusa Aja Sofije izjasnio se američki državni sekretar Majk Pompeo, kao i Ruska pravoslavna crkva. Državna duma Rusije sastavila je apel Velikoj narodnoj skupštini Turske u vezi sa tim. Ovaj potez je izazvao zabrinutost među zvaničnicima Grčke, kao i među pravoslavnim sveštenstvom. I Agencija Ujedinjenih nacija upozorila je Tursku da ne pretvara Aja Sofiju u džamiju. Unesko je saopštio da je Aja Sofija, koju je ova agencija stavila na listu svetskog nasleđa, deo "istorijskih oblasti Istanbula" kao muzej, a ova odrednica sa sobom nosi i određene pravne obaveze

- Učinjen je odavno planirani, važan simbolički korak na putu neoosmanističkog projekta vraćanja turskog društva striktnijem pridržavanju islamskih vrednosti, od kojeg Erdogan ne odustaje - kazao je Tanasković. - To je, naravno, u civilizacijskom smislu, pogotovo sa hrišćanske i sekularne tačke gledišta, retrogradno i provokativno, ali je za većinu muslimana, premda ne i sve, dobrodošlo vraćanje u poredak stvari koji oni smatraju normalnim.

- Onoliko koliko je Ataturk, raznim merama, vodio Tursku u pravcu normalnog dijaloga sa Evropom i Bliskim istokom, toliko sada izgleda da se vozi u rikverc. U arhitektonskom i kulturološkom smislu Muzej Svete Sofije je, koliko znam, centralni entitet pod kojim su i drugi tragovi vizantijske istorije i kulture u Istanbulu.

Profesor dr Aleksandar Kadijević, istoričar arhitekture odluku Turske smatra kultorološki neprihvatljivom i društveno regresivnom:

Prof. dr Darko Tanasković Foto D. Dozet

 
- Veliki emancipator Ataturk je Aja Sofiju pretvorio u muzej i šteta je što se sada to preinačava. Iako je vekovima bila islamska bogomolja, u evropskoj i svetskoj kulturi ostala je simbol imperijalne veličine Vizantije. Dok postoji, Sveta Sofija će sijati kao hrišćanski simbol, temeljna tradicijska ikona istočnog hrišćanstva. Nadam se da će služba zaštite u Istanbulu voditi računa o njenim izvornim vrednostima i da će pripadnici islamske zajednice poštovati hrišćanske slojeve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (53)

Sitar

12.07.2020. 16:49

@Vera - Vera@ Nije se Vizantija odvojila??! Taj stav je izraz mrznje a ne istine.Vizantija je bastinila izvorno hricanstvo (izvorno ucenje apostola I predanje).Rimokatolicanstvo je pocelo sa "inovacijama".

Deda

12.07.2020. 18:41

@Vera - Papa i "braća" su tvoji zato i jesi pisala ovo ali zapamti za nas će Vatikan, papa, i takvi kao ti uvek biti zlo čovečanstva vekovima. Zlo koje je izmislilo inkviziciju, stvorilo ne božju kuću već državu za sebe i svoju vlast, zabranilo brak da sve pa i životi pripadaju samo papi, oni koji su stvorili mnoge zločince kao one sa prefiksom Fra xxxx i opraštaju zločine sa 2 Oče naš.

Vera

12.07.2020. 19:05

@Deda - Zlo su ti muislimani očistili iz svoje zemlje i porobile ga na 500g u celoj južnoj Evropi i držale ga da miruje toliko dugo a posle njih pokrenu sa Gavrilom WW1 i sve ratove i zlo koje nas snašlo a da ne govorimo sada o lažima od Adama i Eve do Velike dole i Nebske Srbije gore jer to se bar sve zna...

PITANJE

12.07.2020. 19:11

@Vera - Kako to da su turci 500g u pohode išli preko Beograda za Evropu i pokorili baš sve za to otcepljene pravoslavne zemlje na Jugu Evrope a nikada nisu mogli preko Zagreba ma ni da dodju do njega da pokore te male i prve katolike hrvate pa da skrate za Sloveniju pa za Italiju da tu njihovu "čizmu" lepo odseku od Evrope i pregaze je do Rima i Pape šta im je i bila namera a preko “vatikanskih psa čuvara” hrvata nisu mogli kao ni niko pre njih a srbe jašili i držali u ropstvo veće i od Biblijskog naroda a eto hrvati kažu da ih Gospa od Osmanlija sapasala u Sinju a od komunista u Međugorju a branitelje 90ih krunica a?

PODELJENA BRAĆA

12.07.2020. 19:12

@Vera - Gaius Julius Caesar: DIVIDE ET IMPERA(podeli-zavadi pa vladaj)! Dolazak Slovena u 7veku i pokrštavanje iz pogana u Papine hrišćane(7-8vek). Krstionica kneza Višeslava(8vek) ima krst sa Hrvatskim pleterom(Bijeli križ, Vukovar). Kraljevina Hrvatska prva među Slovenskim narodima još 925g i širi se na celu Srbiju kad kralj Tomislav čisti osvajače Bugare 928g. Raskol Crkve otcepljenje i stvaranje Pravoslavlja 1054g! Ubistvo poslednjeg Hrvatskog kralja Petra Svačića 1097g. Raspad KH i zajedništvo sa Mađarima Pakta Konventa 1102g. Sv. Sava huška i obrće Srbe od Pape i braće prema Vizantiji a Papa da to spreči kruniše prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog 1217g. Sava je uspeo pa Vizantija priznaje SPC odmah 1219g! Nagrada od Vizantije(4C i Dvoglavi orao) Carstvo 1345g(traje do smrti Uroša 1371g). SPC za spas Vizantije huška Srbe u borbu na Kosovom polju 1389g! Poraz Vizantije(njeno zlo ostaje u SPC) i pad Carigrada 1453g. Posle pada Osmanskog carstva, SPC i Crna ruka sa Gavrilom pokreću najveće zlo u istoriji WW1 i uništenje katoličke Austrougarske 1914g! Osveta katolika u WW2 sa Jezuitima i Ustašama u Jasenovcu i logorima 1941g! SPC i Četnici pokreću rat i velikosrpski genocid 1991g...i za to se čeka osveta!? Svetski moćnici(neki bi rekli Masoni i Iluminati) su morali, da nekako podele Slovenski narod, najveći na Planeti(I najgluplji), a najlakše je bilo sa verom, posebno kod Južnih Slovena! A onda, muslimani to koriste da se bolje šire, neka im je sa srećom...

Vera

12.07.2020. 19:39

@PODELJENA BRAĆA - Bravo!¨Naučno se ovo zove "Linija vremena" kad tako poređaš stvari redom kako se dešavale pa ti se lepo otvore oči....

Ostap Bender

21.07.2020. 11:25

@Vera - Religija je najveće zlo ovoga sveta! To se jasno vidi iz većine komentara... Ona ne spaja ljude, ne oplemenjuje, samo seje razdor, mržnju i zavadja ljude. A za sve je kriva ljudska zaostalost, neznanjje, praznoverje... koje je uvek služilo moćnicima da drže narod u mraku i neznanju zarad vlasti i svega onog što vlast nosi. Ratovi, ratovi, stradanja, zločini... nebrojeno ih je u istoriji civilizacije, počinjenih u ime izmišljenih bogova. Da nije bilo religije ovaj svet bi bio mogo srećnije mesto za ljude. Milioni su pobijeni u ime vere, a ti zločini se ponavljaju i danas. Komentari to najbolje pokazuju. Mržnja dominira iz svakog...

Branimir

12.07.2020. 20:23

@PODELJENA BRAĆA - Pa de nam Vera Kazi da demo da polozimo cvijece na JEDAN grob JEDNOG hrvatskog vladara ... I evo sve ti vjerujem ,,,,,

Mili

12.07.2020. 13:31

@Nin - A šta misliš da onda oni neće isto tako sve pravoslavne crkve da pretvore u džamije? Ova ti je nadvladana još u 15veku a Vizantija ti je izbrisana sa lica zemlje koliko ti je to pravoslavlje dobro i Bogu milo i pravoslavno....?

Sveta Mudrost

12.07.2020. 13:18

408 - Rimsko carstvo(Papa) za svoj Istočni deo gradi Aju Sofiju(Sveta Mudrost). 532 - Uništena u požaru u pobuni Nika pa obnovljena za samo 5g. 1054 - Raskol Crkve i Istočno Carstvo(Vizantija) odvaja se od Pape i stvara Pravoslavlje pa Aja Sofija psotaje pravoslavna Crkva. 1203 - Papini Krstaški vitezovi pokolju pravoslavce i pljačkaju Aju Sofiju i grad. 1204 - Papa je vraća i opet postaje pod njegovom upravom katolička Crkva! 1261 - Grci je otimaju i opet postaje pravoslavna Crkva! 1453 - Posle pregaženog i porobljenog pravoslavlja na celom Jugu Evrope od strane Osmanlija postaje džamija i prima 4 minareta. 1935 - Mustafa Kemal Atatürk džamiju Aju Sofiju radi religijskog mira pretvara u muzej religija. 2020g. Recep Tayyip Erdoğan dekretom opet pretvara-vraća Aju Sofiju u džamiju.

Katmer

12.07.2020. 16:40

@Sveta Mudrost - Света мудрост@ Аја Софију је изградио Јустинијан.(Свети цар Јустинијан) Какав римски Папа?! Одакле вам то? И није расцепом постало православље.Оно је од почетка постојало и представља изворну хришћанску,апостолску веру.Римокатолици су је изменили.Расцепом 1054 само је формализована подела хришћанства који је трајала неколико векова пре тога.

Sveta Mudrost

12.07.2020. 19:02

@Katmer - Justinijan je nju OBNOVIO kako ti piše gore nakon šta su je u pobuni spalili a i on je bio RIMSKI CAR i izgradio je Rimski Papa ko katoličku Crkvu sa parama Rimskog carstva e zato su je onda Krstaški vitezovi opljačkali i uzeli zlato i poklali naord krivoslavni i posle i oni i cela katolička Evropa gledali kako muslimani gaze te krivoslavce 500g i nije ih bilo briga a eto i sada se site zbog ovoga proglašenja džamijom jer za katolike ovo znači i daje potvrdu da ni ta crkva i pravoslavlje nisu Hrišćanstvo nego zlo u Bibliji opisano kao HARLOT-odvojena crkva,kurva,blunica....

Ateista

12.07.2020. 19:10

@Katmer - Pa vi ste pravoslavci čudo jedo pa šta seidiote rimski Papa koji je vodio Hrišćanstvo koje je sve do 11veka bilo zajedno odvojio sam od sebe ili se Istočna Crkva odvojila od njega i proglasila se boljom i pravoslavnom a ti i danas znaš da krivoslaviš na krive datume po krivom kalendaru u krovoj crkvi i nije te briga? Koliko ja znam Papa je imao toliku moć da seproglasio Bogom na zemlji koji neće dozvoliti Vizantiji da ona ima centar upravljanja crkvom u ovoj Aji Sofiji?

Gde su moja čeda

12.07.2020. 13:19

Sveta Sofija posta džamija, a vasceli svet, sluša i gleda iz prvog i poslednjeg reda, i ona vapije, gde su moja čeda? Gde su vladari, koje sam odgajila, gde je sveštenstvo, koje me blagoljepijem ukrašavaše, gde su vojnici, koji me braniše, gde su molitve svetih, koje me Nebom učiniše? Gde su gluhi i slepi, koji se u meni isceliše, hromi koji ustaše, nemi, koji progovoriše? O, deco moja, iz roda hrišćanskog i pravoslavnog, ponovo bez duhovnog Svetionika ostaste, a mene samu ostaviste. Gde su moje Vaskršnje i Božićne Liturgije, mozaici, koji zemlju na nebo uzdizaše? Sve u tren nesta i ja udovica ostah. Gde su sveti patrijarsi, da Blagosloveno Carstvo nagoveštavaju? Gde su bezbrojni horovi, koji i angelske nadjačavaše? Gde su pokajnici, podvižnici i oni skrušena srca, koji ovde utehu pronalaziše? O, tugo, koja moje srce ispuni, jer nema onih koji Boga traže. U meni se više sveta Sofija ne veliča, bez koje u kosmosu bezumlje vlada, kuda i kako sada? Ja stojim pusta i sama u tamnu odeždu odevena, žaleći za decom, koje više nema, da raznim puteljcima i morima ovamo hode, da ih moje veličanstvene kupole, Nebesima uzvode.

Serve Đojleni

12.07.2020. 19:33

@Gde su moja čeda - Nema niti jedne države na ovom svetu nema niti jedan takav primer u celoj ljudskoj istoriji da je neki narod ili država tako nisko pala da su se njeni građani guzili za pare od svoje države sa osvajačima namesto da se od njih oslobađaju. ETO SAMO SRBI: Blic.rs JESTE LI ČULI ZA ĐOJLENE? Pre gotovo 200 godina Srbija je iz budžeta plaćala mlade gejeve da budu LJUBAVNICI TURCIMA. www.blic.rs/riznica/jeste-li-culi-za-djojlene-pre-gotovo-200-godina-srbija-je-iz-budzeta-placala-mlade/j4j89zd

Katolik

12.07.2020. 13:26

Zamislite vi, tu ironiju? Iz te Aje Sofije se trebalo upravljati, celom Hršćanskom Crkvom, da ukradu vlast Papi, pa su je podelili kad se Papa usprotivio i eto, ona je sada džamija? Neverovatno je to, kako Bog kažnjava i ispravlja i daje jasne znakove, a gle kako se lepo vide, ti znakovi-minareti.

Deda

12.07.2020. 18:47

@Katolik - E moj katolik, i moj deda je bio katolik ali je znao gde je zlo i raskola i sveta. Govorio je to svih 96 godina života da se moli bogu da zlo nejedinstva crkve nestane odnosno da spali i sprži Vatikan. To je vera u boga a ne u papu, papke i papkove.

je

12.07.2020. 13:27

Ide logično katoličko pitanje kako neko može i dalje biti obamnjeni i prevareni krivoslavac iako to jako dobro zna i posle ovog dokaza Isusovih reči da Njegovu Crkvu ni vrata paklena neće nadvladati a šta znači da Vizantijsko pravoslavlje nije Njegova Crkva?

Sitar

12.07.2020. 19:05

@je - Је,@ Исусове речи које помињеш (врата пакла неће је надвладати"односе се на Цркву (тело Христово) а не на храмове.Храмови су ипак само људске грађевине а Црква није од овог света. Уосталом православље и даље постоји зар не?

BIBLIJA

12.07.2020. 13:28

Reče Isus, Petru: Petre ti si stena na kojoj ću izgraditi Crkvu svoju da je ni vrata paklena neće nadvladati… Zato su Vizantiju koja je podelila Isusovu crkvu u 11veku, Osmanlije ne samo nadvladale, nego i izbrisale sa lica zemlje a napravili su grešku i dozvolili da to vizantijsko zlo, podele i mržnje, ostane posle njih u SPC...samo su muslimani spas od tog vizantijskog i harlotskog i krivoslavnog zla jer mira je ionako na Balaknu bilo samo tih 500g dok su oni to zlo držali u ropstvu da miruje a posle njih pokrenu sve Balkanske i Svetske ratove i genocide…Neki katolički fratri su još u 16veku dok je cela južna-pravoslavna Evropa bila u ropstvu pisali da su Osmanlije samo "Mač Božji" koji je očistio "Bizantsko zlo" sa ovoga sveta...

Čikiriz

12.07.2020. 19:52

@Vera - Pogrešno tumačite Isusove reči.(pogledaj Sitarov komentar) I nije pravoslavlje uništeno od strane Osmanlija.Hvala Bogu živo je i zdravo ima ga u Rusiji,Grčkoj,Bugarskoj,Rumuniji,Gruziji,Egiptu,Siriji u obe Amerike i naravno u zemlji koju vidim iskreno rimokatolički volite:Srbiji!!!

Spiridon

12.07.2020. 19:37

@BIBLIJA - Biblija@Ti si krivoslovac i u tebi nema hrišćanske ljubavi. Nisi ni svestan da si ti zapravo antipropaganda rimokatoličke vere.

Ćikiriz

12.07.2020. 19:44

@Vera - Vera@ Ja se Vera pitam da li ste Vi uopšte hrišćanka? Toliko mržnje prema pravoslavlju ipak nije normalno za osobu koja bi trebalo da ima ljubav Hristovu.

Sydney

12.07.2020. 15:29

izgleda da smo mi Srbi odlucili da predjemo na nekakav anglo/germano/franco dziberski jezik. sada nam je zvanicna rec izgleda i nekakav rikverc umesto unazad... jer nespismeni se edukovao umesto da se obrazovao koje mu je uzgred receno donirano ili bolje receno poklonjeno. ali sta da radimo kad su nam vodje postali lideri pa cak i Saban ni kriv ni duzan zavrsi u aleji... dusa i srce bole ali ko sam ja da nesto pricam...

Deda

12.07.2020. 18:36

Znamo istoriju Svete Sofije, sda je pitanje kako sprečiti njenu islamizaciju. Treba zapretiti Erdoganu da će u tom slučaju hrišćanske države pretvoriti većinu džamija u Evropi u crkve. Ako on ima pravo da širi svoju veru i oduzima takav spomenik obe vere za jednu zašto bi mi čuvali spomenike njima vredne? Treba u tome pokrenuti baš muslimanski svet da tom diktatoru ne dozvoli da ne bi i oni trpeli posledice. Taj Erdoganov potez je po meni iskra koju želi da pokrene ka verskom ratu između hrišćana i muslimana.

Ateista

12.07.2020. 19:36

@Deda - Erdogan treba to zlo da sruši do temelja i posle i temelj da izvadi i ruševine pošalje Grcima i Srbima i Rusima e posle će biti mir.

Deda

12.07.2020. 18:36

Znamo istoriju Svete Sofije, sda je pitanje kako sprečiti njenu islamizaciju. Treba zapretiti Erdoganu da će u tom slučaju hrišćanske države pretvoriti većinu džamija u Evropi u crkve. Ako on ima pravo da širi svoju veru i oduzima takav spomenik obe vere za jednu zašto bi mi čuvali spomenike njima vredne? Treba u tome pokrenuti baš muslimanski svet da tom diktatoru ne dozvoli da ne bi i oni trpeli posledice. Taj Erdoganov potez je po meni iskra koju želi da pokrene ka verskom ratu između hrišćana i muslimana.

Ja

12.07.2020. 18:53

A sta kaze SPC? Cuti, zar ne? Da ne uvrede Erdgana, prijatelja Vucica! Da je na vlasti neki "izdajnik" (u prevodu neko ko ne radi za SB, ciji je SPC deo), ne mogli ziveti od kuknjave SPC! Eto, krv, i zlo na ulicama Srbije! Sta veli Sv. Sinod? Bar jedna recenica, tipa - nemojte deco! Ne da zinu! Svaka cast Grigoriju!

Ateista

12.07.2020. 19:43

@Ja - A šta tu ima SPC da se javlja koju je Vizantija priznala 1219g a sada više ne postoji koliko je bila pravoslavna i odvojila od Pape i šta da se javljaju kad su njima Osmanlije u Beogradu spalili telo od delitelja Save koji je Srbe huškao i odvojao od Pape i braće pa je zato temelj SPC a muislimani ga spališe na lomači a ne damu je telo svetačko i očuvano....a šta ćeš ako to sve znaš nego biti Ateista namesto dati i dalje ispiru mozak?

Sitar

12.07.2020. 19:12

Otkud ova rimokatolicka propaganda na portalu? Kako "Vizantisko zlo"? Prilici li takvo izrazavanje hriscanima? Pravoslavlje je vera kojoj prilazi sve vise ljudi u svetu jer nudi sustinske odgovore na duhovne probleme savremenog coveka.

branimir

12.07.2020. 20:33

Pa vidite valjda da je Vera ...a ne Vjera .... i da su svi ti navodni hrvatcki kraljevi .... sa imenima koje se zavrsavaju na SLAV ... posto samo jedan narod na svetu slavi Slavu ... nije tesko zakljuciti ko su .... zar ne .... moja Vjera hahahahahahahaha samo jedan grob jednog hrvatckog kralja da vidim.... i sve povlacim ... do tada ... uzivajte u hrvatckim lazima ....

Samir

13.07.2020. 21:53

Pitao bih samo sve ove velike vjernike i dusebriznike gdje su bili kad je amerika rusila muslimanske zemlje na istoku jednu po jednu optuzujuci ih lazno za nuklearno naoruzavanje(u iraku je to najbolje dokazano)da ovako dignu glas razuma,ne oni su to jos i podrzali pod krinkom nekakvog terorizma,tumačeci da je svaki musliman terorista,pa su isli do te mjere da su 11.sept.,podmetnuli kao teroristicki napad muslimana,a naucno je dokazano da dva aviona nisu mogla ni u snu oboriti nebodere vec su bili minirani,i zasto taj dan nije bilo jevreja na poslu itd.Tako da je sad islam i islamski narod postao omrazen u svijetu jer to hoce amerika i njeni partneri,gdje ste gospodo tu da dignete glas razuma,ili u palestini gdje amerika 50-60godina podrzava rat protiv muslimana pomazuci jevreje jer s njima ne mogu tako,a oni znaju zasto,prema tome ovo sto je Erdogan uradio je sitnica sta svjetske postenjacine rade njegovom narodu,on bar nije rusio crkve za razliku u Bosni sto je sruseno i spaljeno stotine dzamija,pa ste i tu tihi bili gospodo.

Grgo

15.07.2020. 12:05

Ako oni mogu pretvarat Crkve u džamije,onda i mi Kršćani možemo džamije u Europi pretvarati u Crkve.Mi ne možemo njihove džamije dirati a oni naše crkve mogu paliti ili pretvarati u džamije ma nemoj molim vas.Što je tu svetije od Kršćanskih Crkvi?Mi bar štujemo svece i Krista i Apostole a oni samo jednog Boga.Zašto oni žele skinuti naše slike u Crkvama,skinuti našu Kršćansku svetinju?.To nije fer.Prema pravilima un-a muslimani krše zakon ljudskih prava o vjerskim slobodama.U un-u piše svaki čovjek ima pravo na svoju vjeru bio on Kršćanin,Židov ili Musliman.A muslimani su dosta Crkvi uništili u Iranu,Koptske crkvd u Egiptu,u Libiji,Nigeru,Sudanu,Indoneziji,Turskoj,Bliskom istoku tj Irak i Sirija,Albaniji,Maroku,Alžiru,Zapadnoj Indiji,Kazakhstanu i Bangladešu i drugim muslimanskim zemljama.Zato je zbog toga u tim zemljama posljedica naglog obračenja na Kršćanstvo i širenje Kristovog evanđelja u muslimanskom svijetu.Ista situacija je bila i s Rimskim carstvom.Tako je sad i u Kini i Indokini posebno u Sjevernoj Koreji.U Južnoj Koreji su bili isto stalni progoni Kršćana dok nije ta zemlja postala većinski Kršćanska a Seoul pun Crkvi i večinski Kršćanski grad.To čeka i cijeli svijet.Tko bude progonio vjernike Kristove,rasti ćemo do te mjere dok muslimani i ateisti i drugi postanu manjina u njihovoj zemlji i Kršćani budu brojniji u svim zemljama svijeta.Zahvaljujući progonu i širenju evanđelja i tiskanju Biblije.Krist će pobjediti na Kraju.