"FAŠIZAM JE PONOVO PODIGAO GLAVU U EVROPI": Medvedev zagremeo - Iskorenićemo ga!

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

22. 06. 2024. u 14:15

RUSIJA sprovodi specijalnu vojnu operaciju kako bi u potpunosti iskorenila fašizam koji je ponovo „podigao glavu“ u Evropi, saopštio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

ФАШИЗАМ ЈЕ ПОНОВО ПОДИГАО ГЛАВУ У ЕВРОПИ: Медведев загремео - Искоренићемо га!

Foto: AP Photo / RIA Novosti Kremlin, Mikhail Klimentyev, Presidential Press Service

On je istakao da Rusija nikada neće zaboraviti cenu koju je narod SSSR platio za slobodu i nezavisnost države tokom Velikog otadžbinskog rata, njegovu ogromnu ulogu u uništavanju Hitlerove mašinerije smrti.

Medvedev je istovremeno optužio Evropu da je „izneverila rezultate Drugog svetskog rata“.

- Učinićemo sve da sačuvamo našu otadžbinu od agresora-neonacista, osiguramo bezbednost i dobrobit miliona njenih građana - istakao je on i poručio da će „neprijatelji Rusije biti poraženi“.

Pomoćnik ruskog predsednika Nikolaj Patrušev takođe je ocenio da je, na podsticaj SAD i Engleske, nacizam ponovo oživeo i da se ponovo koristi protiv Rusije.

- Denacifikacija Evrope, o kojoj su se lideri savezničkih sila dogovorili na Konferenciji na Jalti 1945. godine, Zapad još nije završio. Ne štedeći reči u odbranu 'slobode i demokratije', zvanični lideri iz senke iz SAD i Velike Britanije vratili su se prethodnoj podršci fašističke i nacističke ideologije u Evrope - rekao je Patrušev.

Rusija danas obeležava Dan sećanja i tuge – na današnji dan pre 83 godine nacistička Nemačka napala je Sovjetski Savez.

Nacistička Nemačka je u zoru 22. juna 1941. godine bez objave rata napala Sovjetski Savez. Teški krvavi rat potrajao je 1.418 dana i noći i okončan je 9. maja 1945. godine potpunim porazom zemalja fašističkog bloka. Ukupni ljudski gubici SSSR tokom rata iznosili su 26, 6 miliona ljudi.

Od toga, oko 8,7 miliona stanovnika poginulo je na frontu, dok je 7, 42 miliona ljudi stradalo usled planskog istrebljenja nacista na okupiranim teritorijama, a više od 4,1 miliona građana poginulo je usled surovih uslova okupacionog režima.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU: Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SAZNAJEMO: Zaista Marsa Matrouh, ili Egipatski Maldivi, najtraženija ovog leta!