MOSKVA SPREMA NOVU OFANZIVU: Zelenski - Rusija okuplja svežu grupu trupa na 90 km od Harkova (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

26. 05. 2024. u 20:45

RUSKA vojska priprema još jednu veliku grupu trupa, koja je koncentrisana 90 kilometara od Harkova.

МОСКВА СПРЕМА НОВУ ОФАНЗИВУ: Зеленски - Русија окупља свежу групу трупа на 90 км од Харкова (ВИДЕО)

Foto Tanjug

Ovo je izjavio predsednik zemlje kome je istekao mandat, Vladimir Zelenski, u svojoj video poruci iz drugog po veličini grada u Ukrajini, Harkova.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Rusije pripremaju novu ofanzivu.

Rusija se sprema za novi pokušaj ofanzivne akcije i 90 kilometara odavde severozapadno od Harkova – na našoj granici se okuplja još jedna grupa trupa, koja može da napreduje u pravcu severozapada, rekao je Zelenski.

Podsetimo, ruske trupe su 10. maja pokrenule ofanzivnu operaciju u oblasti Harkova kako bi stvorile tampon zonu u pograničnoj oblasti, kao što je pre toga ruski predsednik Putin i najavio. Za to vreme, dvocifren broj naselja u regionu došlo je pod kontrolu ruskih oružanih snaga.

Sada se vode žestoke ulične borbe u Volčansku. Ruske trupe tvrde da blago napreduju u oblasti Lipci.

Ove akcije Oružanih snaga Rusije primorale su vojnu komandu u Kijevu da prebaci rezerve iz drugih pravaca u oblast Harkova. To je dovelo do slabljenja odbrane u pojedinim oblastima i napredovanja ruskih trupa na Kupjanskom pravcu i u Donjecku.

Prema ukrajinskim izvorima, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski lično je obećao Vladimiru Zelenskom da će zadržati Volčansk najmanje do 16. juna, kada će u Švajcarskoj biti održana takozvana mirovna konferencija o Ukrajini, bez učešće obe sukobljene strane.

Napadi na položaje VSU u Sumskoj oblasti zabeleženi na videu

Na internetu su se pojavili snimci snažnih artiljerijskih udara na ciljeve ukrajinskih formacija u Sumskoj oblasti, na granici sa Rusijom.

Video snimci pokazuju kako ruska artiljerija izvodi masovno granatiranje položaja ukrajinskih oružanih snaga. Prema preliminarnim informacijama, ovi udari su deo artiljerijskih priprema pre nego što ruska armija počne ofanzivu.

Ruski izvori vesti navode značajna razaranja na pozicijama ukrajinskih trupa i u okolnim naseljima. Usled granatiranja, prema preliminarnim podacima, pogođeno je više skladišta municije, kao i utvrđeni položaji Oružanih snaga Ukrajine.

Na snimku se vidi kako eksplodiraju artiljerijske granate, izbacujući oblake dima i prašine u vazduh. Stručnjaci napominju da takvi artiljerijski udari velikih razmera ukazuju na pripreme za ofanzivu ruskih trupa.

Sumska oblast, koja se graniči sa Rusijom, je od strateškog značaja za obe strane u sukobu. Kako tvrde ruski vojni analitičari, kontrola nad ovom teritorijom omogućiće ruskoj vojsci da poboljša svoj položaj i osigura bezbednost pograničnih regiona.

Neki ukrajinski kanali za praćenje izveštavaju da je u trenutku pisanja ovog teksta zabeležen snažan vazdušni udar na selo Hoten u Sumskoj oblasti. Tu su, po svoj prilici, bili položaji ukrajinske artiljerije i kontrabaterijske stanice. Selo se nalazi 10 kilometara od granice sa ruskom Kurskom oblasti.

Ruske trupe aktivno napreduju duž linije fronta

Na zaporoškom sektoru fronta nema značajnijih promena. Prema ruskim izvorima vesti, njihove trupe nastavljaju da poboljšavaju svoje pozicije.

U oblasti severozapadno od Verbovoga, kao rezultat jurišnih operacija, nekoliko položaja Oružanih snaga Ukrajine došlo je pod kontrolu Oružanih snaga Rusije. U rejonu Rabotina se nastavljaju intenzivne borbe uz upotrebu dalekometnog naoružanja sa obe strane.

Na Donjeckom pravcu borbe se nastavljaju, a mesto Paraskovjevku su ruske trupe upravo zauzele, kako tvrde.

U Georgijevki, ukrajinske trupe i dalje održavaju svoje prisustvo na periferiji sela, međutim, isti izvori optimistično napominju da je potpuna kontrola ruskih oružanih snaga nad naseljenim područjem, pitanje vremena.

U Krasnogorovki, uz podršku avijacije i artiljerije, nastavljaju se jurišne operacije ruskih trupa. Na videu iznad možete videti ruske tenkovske akcije u centru Krasnogorovke.

U ataru Netailova borbe se vode u šumskom pojasu na periferiji sela. U Umanskom su ruske trupe postigle uspeh, izbacivši ukrajinske oružane snage sa teritorije naselja.

Na području Časovog Jara situacija ostaje bez značajnijih promena. Borbe se nastavljaju u istočnom predgrađu grada. Borbena dejstva se nastavljaju i na severnom i južnom krilu: zapadno od Krasnoja i u rejonu Bogdanovke.

Kao što smo na početku teksta napomenuli, nastavljaju se žestoke borbe na harkovskom pravcu u centru Volčanska i na periferiji Lipca. Oružane snage Ukrajine aktivno prebacuju rezerve na ovaj pravac kako bi zaustavile napredovanje ruskih trupa.

Na svim pravcima fronta intenzivna je upotreba artiljerije, avijacije i dalekometnog naoružanja.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REVANŠ ALBANCIMA OD GROBARA I DELIJA: Ovo se na EURO 2024 desilo dan nakon što se veličala velika Albanija (FOTO)