"NIŠTA NOVO, ISKOPIRANA FORMULA MIRA ZELENSKOG": Rusija objavila predlog izjave samita o Ukrajini

Novosti online

23. 05. 2024. u 13:46

RUSIJA raspolaže predlogom saopštenja sa „samita o Ukrajini“ u Švajcarskoj koji sadrži 9 od 10 tačaka takozvane formule mira ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, izuzev tačke o utvrđivanju okončanja borbenih dejstava, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

НИШТА НОВО, ИСКОПИРАНА ФОРМУЛА МИРА ЗЕЛЕНСКОГ: Русија објавила предлог изјаве самита о Украјини

Foto Tanjug

Portparolka je objasnila da je to predlog izjave koja će na konferenciji biti predstavljena učesnicima radi potpisivanja, odnosno usvajanja, i citirala deo saopštenja.

- Dajemo nalog našim ovlašćenim predstavnicima da ove okvire razrade (misli se na mirno rešenje) tokom serije tematskih konferencija i sastanaka koji će se održati u narednim mesecima. Oni će biti posvećeni sledećim temama - kazala je Zaharova.

Ona je dodala da je nakon ovoga pobrojano devet od deset tačaka iz takozvane formule mira Zelenskog.

Prema njenim rečima, u predlogu dokumenta nedostaje samo deseta tačka formule Zelenskog – „o utvrđivanju završetka borbi“ u međunarodnom sporazumu.

- Iz ovoga proizlazi da ni o kakvoj promeni pristupa organizatora takozvanog samita u Švajcarskoj i o navodnoj novog agendi uopšte nema ni reči - zaključila je Zaharova.

Mirovna konferencija u Švajcarskoj

Švajcarska će u junu biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će biti održana u blizini grada Lucerna. Rusija neće biti prisutna na događaju. Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao za Sputnjik da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće na samitu o Ukrajini, ali da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, na mirovnu konferenciju će biti pozvano oko 120 zemalja na nivou lidera država i vlada.

Moskva je ranije više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: MI NISMO GENOCIDAN NAROD: Pamtimo - Ponosna Srbija i Srpska

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANTISRPSKO ORGIJANJE NA EURO 2024: Meč Hrvatska - Albanija odigran u senci neviđenih skandala! (FOTO/VIDEO)