DVE HILJADE RUSKIH BAJONETA PROBILO PRVU LINIJU ODBRANE: Ukrajinska vojska potisnuta iz 11 naselja besni Sukob Budanov-Sirski (VIDEO/MAPA)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

15. 05. 2024. u 21:45

OKO 2.000 ruskih bajoneta probilo je prvu liniju odbrane Oružanih snaga Ukrajine, u Harkovu, dok Rusi napreduju i u pravcu Bahmuta, Klečevke i Limana, piše ruska štampa.

ДВЕ ХИЉАДЕ РУСКИХ БАЈОНЕТА ПРОБИЛО ПРВУ ЛИНИЈУ ОДБРАНЕ: Украјинска војска потиснута из 11 насеља бесни Сукоб Буданов-Сирски (ВИДЕО/МАПА)

Foto Tanjug/AP

Kijev je u panici postavio drugu liniju odbrane kod Lipca i Volšanka, u koje su Rusi ušli.

Rusi svuda napreduju, da li je Ukrajina na ivici da izgubi rat?

Kirilo Budanov, šef glavnog ukrajinskog vojno-obaveštajnog direktorata, uhvaćen je u ukrajinskoj noćnoj mori koja se odvija na frontu u Harkovu. On u jednoj od izjava optužuje načelnika ukrajinske vojske Sirskog da je izgubio kontrolu nad mnogim teritorijama.

Izveštaji pokazuju da se Rusi približavaju Harkovu, a izjava Budanova sugeriše da bi on mogao da preuzme ličnu komandu nad frontom u Harkovu, koji je donekle i sam izazvao organizovanjem udara i diverzantskih upada na region Belgoroda.

Vojne jedinice pri Glavnom obaveštajnom upravi mogle bi biti aktivno uključene u vojne zadatke na prvoj liniji, uz moguće intenziviranje diverzantskih aktivnosti, što je standardna taktika ukrajinske Glavne obaveštajne uprave.

UKRAJINSKA ŠTAMPA POTVRĐUJE RUSKO NAPREDOVANjE

List „Ukrajinska pravda“ napisao je da „ruske trupe sprovode relativno ograničene ofanzivne operacije duž rusko-ukrajinske granice na severu Harkovske oblasti, nastavljajući da postižu značajne taktičke uspehe“.

Prema operativnim podacima, od 11 maja, koje je na brifingu preneo predstavnik ruskog Ministarstva odbrane brigadni general Igor Konašenkov, jedinice grupe „Sever“ su u jednom danu zauzele pet naselja u oblasti Harkova.

U borbama je navodno poginulo više stotina ukrajinskih vojnika i uništena je oprema 23. i 43. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, 120. i 125. vojne odbrambene brigade i 15. graničnog odreda ukrajinske granične službe.

Duž ove linije fronta, ruski odred tvrdi kako je zauzeo naselja Morohovec i Krasnoje. Nove informacije ukazuju da su agresivna dejstva ruske avijacije i jedinica primorala ukrajinsku vojsku da se povuče iz najmanje 11 naselja.

Pored toga, ruski Telegram resurs „Ribar“ piše da su ruske oružane snage izvršile invaziju na selo Tihoje, u koje su zarobljenici odvedeni dan ranije.

UKRAJINCI, RUSI I ZAPAD SPOMINjU NEUTRALNU ZONU

Pre nego što su ruske trupe uspele da pređu granicu u oblasti Harkova, specijalni analitičari koji su imali „izveštaje sa fronta“ počeli su uglas da spominju potrebu stvaranja tampon zone o kojoj je Putin govorio.

Reč je o pojasu zemlje koji će kontrolisati Oružane snage Rusije na ukrajinskoj strani granice, čija će širina učiniti naseljena mesta ruskog pograničnog regiona nedostupnima za granatiranje od strane Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajina danas koristi artiljeriju za bombardovanje ruske teritorije (sa maksimalnim dometom od 60-70 km, i višestrukim raketnim sistemima (maksimalni domet 80-120 km), krstareće rakete SCALP i Storm Shadow, kao i balističke rakete ATACMS (maksimalni domet od 300 km, ali neki izvori tvrde da se može povećati na 500 km).

Ako se uzme u obzir da se rakete uglavnom koriste protiv ruske infrastrukture od vojnog značaja (rafinerije nafte, aerodroma, logističkih čvorišta), za koje ukrajinska strana može da upravlja i dronom, čiji je maksimalni domet do 1.500 km i teoretski može bude povećan, onda bi minimalna dubina tampon zone koja će štititi stanovništvo pograničnih naselja trebalo da bude 100-150 kilometara.

Da bi se isključili raketni napadi, dubina neutralne zone mora se povećati na 300-500 km.

U isto vreme, Harkov do Belgoroda u pravoj liniji je oko 65 kilometara.

Odnosno, da bi se stvorila minimalna neophodna neutralna zona, neophodno je da Rusi zauzmu Harkov i tako razbiju ukrajinske odbrambene linije.

Osim toga, ruske snage će morati da se pomere šezdesetak kilometara, još dublje iza Harkova u zapadnom pravcu, da bi otklonile opasnost, i verovatno to i čine.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku