AMERIČKI MEDIJI O SIJEVOJ TURNEJI U EVROPI: Poslao Zapadu jasan signal uoči posete Putina - Kina ima pristalice na Starom kontinentu

Novosti onlajn

14. 05. 2024. u 12:52

EVROPSKA turneja predsednika Kine Si Đinpinga uoči očekivane posete ruskog predsednika Vladimira Putina Kini ukazuje na to da Peking ima bliske partnere u Evropi, uprkos neslaganjima između zemalja kontinenta, piše američki „Si-En-En“.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ О СИЈЕВОЈ ТУРНЕЈИ У ЕВРОПИ: Послао Западу јасан сигнал уочи посете Путина - Кина има присталице на Старом континенту

Foto: Szilard Koszticsak/MTI via AP

„Si Đinping je ogolio podele u Evropi uoči očekivane posete Putina“, naslov je članka američke televizije.

Kako se navodi u tekstu, uprkos „složenim pitanjima“ u Francuskoj koja su se ticala trgovine i sukoba u Ukrajini, evropska turneja predsednika Kine završena je „jasnim signalom“: Kina, uprkos razmimoilaženjima sa mnogim evropskim zemljama, ima pristalice na Starom kontinentu“.

Silu privlačenja Kina je jasno demonstrirala u Srbiji i Mađarskoj: obe zemlje, koje dobijaju velike kineske investicije, tokom posete Si Đinpinga najavile su da odnosi sa Pekingom prelaze na novi nivo.

Istovremeno, ostale evropske zemlje teško da bi priredile predsedniku Kine tako svečani prijem, piše list. Kako se objašnjava, kinesko-evropski odnosi zasenjeni su „dugom listom ekonomskih zahteva i žalbi Evropske unije na Peking“, što bi moglo da dovede do sveobuhvatnog trgovinskog rata.

„Evropa takođe ima ozbiljne sumnje da Peking ima globalne ambicije i da teži jačanju svog uticaja. Posebno nezadovoljstvo u Evropi izaziva podrška Kine Rusiji“, navodi američki medij.

Kako se ističe, tokom prve posete Si Đinpinga Evropi u poslednjih pet godina, na kineskog predsednika su vršili pritisak francuski predsednik Emanuel Makron i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Oboje će, verovatno, pažljivo pratiti sastanke Sija i Putina, koji bi trebali da se održi u skorije vreme“, smatra autor teksta.

Podsećamo, na sastanku sa Makronom i Fon der Lajenovom u Francuskoj, kineski predsednik je istakao da Kina, Francuska i EU treba zajedno da se suprotstave eskalaciji borbenih dejstava u Ukrajini, stvarajući uslove za mirovne pregovore. Po njegovim rečima, Kina će podržati održavanje međunarodne mirovne konferencije koju će priznati i Rusija i Ukrajina.

Krajem aprila Putin je saopštio da planira posetu Kini. To će biti njegova prva međunarodna poseta nakon stupanja na dužnost.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)