PALESTINI PODRŠKA ZA ČLANSTVO U UN: Da bi postala punopravni deo organizacije potrebno zeleno svetlo Saveta bezbednost UN

A.Vojinović

11. 05. 2024. u 07:00

GENERALNA skupština Ujedinjenih nacija usvojila je juče nacrt rezolucije o punopravnom članstvu Palestine u ovu međunarodnu organizaciju i dodeljivanju dodatnih prava toj zemlji. Za prihvatanje dokumenta koji su predložili zvaničnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata glasale su 143 zemlje članice, devet je bilo protiv, dok je 25 ostalo uzdržano. No, iako je rezolucija dobila zeleno svetlo u GS UN, da bi Palestina, koja trenutno ima status posmatrača u UN i nema pravo glasa, postala punopravna članica visokog tela potrebno joj je odobrenje devet od 15 članica Saveta bezbednosti UN. Kako su SAD nedavno uložile veto na sličan nacrt rezolucije o primanju Palestine u UN, ne očekuje se da će promeniti mišljenje u narednom periodu.

ПАЛЕСТИНИ ПОДРШКА ЗА ЧЛАНСТВО У УН: Да би постала пуноправни део организације потребно зелено светло Савета безбедност УН

Tanjug

Ambasador UAE u UN Muhamed Abušahab je sa govornice poručio da će dokument imati dubok uticaj na budućnost palestinskog naroda, koji, kako je istakao, više od 75 godina trpi uskraćivanje najosnovnijih prava.

- Kao međunarodna zajednica imamo odgovornost da poštujemo međunarodno dogovorene uslove za okončanje sukoba, što je najvažnije rešenje o dve države zasnovano na granicama od 1967. Dodeljivanje Palestini punopravnog članstva u UN poslaće snažnu poruku podrške rešenju o dve države - naveo je on.

Posle njegovih napomena mikrofon je pripao najpre palestinskom ambasadoru u UN Rijadu Mansuru, a zatim njegovom izraelskom kolegi Giladu Erdanu.

- Dok razgovaramo, 1,4 miliona Palestinaca u Rafi se pita da li će preživeti dan i kuda će dalje. Oni nemaju više gde. Mi nismo pisali Povelju UN. Nismo donosili međunarodne zakone. Samo smo zahtevali da se oni primenjuju kod nas i do sada nam je bila uskraćena njihova zaštita. Glas za usvajanje rezolucije je glas za postojanje Palestine - rekao je on i dobio aplauz.

Izraleski diplomata za govornicom je poručio da su posle Hitlerovog dolaska na vlast nacisti nastojali da unište jevrejski narod, a UN su osnovane kako bi se osiguralo da takva tiranija nikada više ne digne glavu.

- Danas radite suprotno. Otvorili ste Ujedinjene nacije za savremeni nacizam. Teroristička grupa Hamas kontroliše Gazu i zauzela je područja Zapadne obale - rekao je Erdan i na kraju govora podigao mini električni rezač papira i u njega ubacio omot Povelje UN.

SAD su sredinom aprila stavile veto na rezoluciju SB UN i time ponovo spustile rampu Palestini da postane 194. stalna članica UN. Tada je 12 od 15 zemalja glasalo za usvajanje rezolucije, dok su Velika Britanija i Švajcarska bile udržane. Američki ambasador pri UN Robert Vud je ponovio da je najbolji način da se osigura punopravno članstvo Palestine u UN kroz pregovore sa Izraelom.

Palestinska uprava je 2011. prvi put podnela zahtev za punopravno članstvo u UN, ali nije imala minimalnu podršku od devet članica SB UN. Ipak, iduće godine na sednici GS UN dobila je status stalnog posmatrača u UN koji ima i danas.

Prvobitni nacrt skupštinske rezolucije je značajno izmenjen. Konačna lista prava i privilegija u nacrtu aneksa uključuje davanje Palestini prava da govori o svim pitanjima, da predlaže tačke dnevnog reda i da odgovara u debatama, kao i da bude izabrana u glavnim skupštinskim odborima. To bi Palestincima dalo pravo da učestvuju u UN i međunarodnim konferencijama koje sazivaju UN, ali odbacuje njihovo pravo glasa koje je bilo u originalnom nacrtu.

Istovremeno, poslednja runda pregovora o primirju u Pojasu Gaze je završena bez dogovora pošto je Izrael posrednicima, uključujući SAD, Egipat i Katar, ukazao na rezerve koje Tel Aviv ima kada je u pitanju predlog Hamasa o taocima. Hamas je istakao da je "lopta sada potpuno" u rukama Izraela.

Pošto je Bajden upozorio saveznike da će obustaviti isporuku odbrambenog oružja Izraelu ukoliko izvrši punu invaziju na Rafu, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus izjavio je da Berlin razmatra slične korake. Za to vreme, izraelski ratni kabinet odobrio je ograničeno proširenje operacije izraelskih snaga u Rafi na jugu Pojasa Gaze, iako je naložio svojim pregovaračima da nastave napore za postizanje sporazuma o oslobađanju talaca, rekli su juče neimenovani izvori za američki portal "Axios". Izvori su navela da izraelska operacija u Rafi neće preći crvene linije koje je odredio šef Bele kuće.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je da neće odustati od operacija u Pojasu Gaze, uprkos pritiscima sa Zapada:

- Ako treba stajaćemo sami. Rekao sam da ćemo se, ako bude potrebno, boriti noktima. U ratu za nezavisnost pre 76 godina, malo nas se borilo protiv većine. Nismo imali oružje. Postojao je embargo na oružje za Izrael, ali velikom snagom duha, herojstvom i jedinstvom bili smo pobednici - rekao je on.

Borelj: Priznanje još četiri zemlje

VISOKI predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj izjavio je juče da će Španija, Malta, Irska i Slovenija uskoro ozvaničniti priznanje Države Palestine, što bi moglo da podstakne druge EU zemlje da učini isto. Potvrdio je da je dobio uveravanje španskog ministra spoljnih poslova Hosea Manuela Albaresa da će Madrid zvanično priznati Palestinu 21. maja. Borelj je rekao da Belgija sada neće priznati nezavisnu Palestinu, ali da Brisel ne isključuje tu mogućnost u budućnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)