RAKETE „ATAKAMS“ STIŽU U UKRAJINU: Zapadni mediji prenose - Koristiće ih za napade duboko u ruskoj teritoriji, na Krimu i u Donbasu

Марија Стевановић
Marija Stevanović

24. 04. 2024. u 15:58

LIST „Vašington post“ tvrdi da bi taktičke balističke rakete „atakams“ i dodatna sredstva za protivvazdušnu odbranu iz novog paketa pomoći Kijevu u vrednosti od 61 milijardu dolara mogle da promene situaciju za ukrajinske oružane snage na bojnom polju.

РАКЕТЕ „АТАКАМС“ СТИЖУ У УКРАЈИНУ: Западни медији преносе - Користиће их за нападе дубоко у руској територији, на Криму и у Донбасу

Foto AP

Prema pisanju lista, visoki zvaničnik američke administracije smatra da bi „atakams“ mogle da u skoroj budućnosti „pogoršaju logistiku Rusije na frontu“, zbog čega će ona morati da preispita svoju strategiju u dugoročnoj perspektivi.

Kako se navodi u članku, ukrajinske oružane snage mogle bi pokušati da primene rakete „atakams“ za napade duboko u ruskoj teritoriji, na Krimu, u Donbasu i priobalnim regionima.

Nove pošiljke naoružanja biće na raspolaganju ukrajinskoj vojsci u najskorije vreme, pošto je Pentagon već rasporedio municiju u južnim regionima Poljske, navodi list.

Istovremeno, američke vlasti pozivaju ukrajinsko rukovodstvo da iskoristi nove isporuke oružja za konsolidaciju snaga i držanje fronta 2024. godine, a ne za organizovanje još jedne „neuspešne“ kontraofanzive, ističe se u članku.

Sjedinjene Američke Države žele da ukrajinske oružane snage „povećaju svoju moć ove godine kako bi sledeće godine zauzele više teritorija“, dodao je izvor lista.

SAD će takođe Kijevu predati sisteme PVO. Prema oceni kolumniste novina Dejvida Ignejšesa, to će „smanjiti verovatnoću katastrofe“ za ukrajinske oružane snage na bojnom polju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

FORMIRANjE VELIKE ALBANIJE UVELIKO U TOKU: Albanci skandirali terorističkoj UČK i otvoreno pretili

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)