AMERIKA POOŠTRILA PRODAJU VATRENOG ORUŽJA: Obavezne pozadinske provere

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 04. 2024. u 00:25

UREDBA koja zahteva od prodavaca oružja da dobiju savezne licence i obave pozadinsku proveru kupaca nezavisno od toga u kom delu SAD prodaju oružje uskoro će stupiti na snagu, saopštilo je danas američko Ministarstvo pravde.

АМЕРИКА ПООШТРИЛА ПРОДАЈУ ВАТРЕНОГ ОРУЖЈА: Обавезне позадинске провере

Foto Tanjug/AP

Ova uredba podrazmeva da će se oni koji prodaju oružje na izložbama oružja i na internetu suočiti sa istim zahtevima kao i prodavnice oružja kada je u pitanju pozadinska provera potencijalnih kupaca, javlja Rojters.

Kako je rekao zvaničnik Bele kuće, procenjuje se da je 23.000 pojedinaca angažovano u nelicenciranim poslovima trgovine oružjem u Sjedinjenim Državama, a uredba će uticati na desetine hiljada prodaja oružja godišnje.

Broj dece ubijene oružjem u SAD dostigao je rekord 2021, dok je broj masovnih pucnjava porastao poslednjih godina, a u SAD je stopa smrti od vatrenog oružja mnogo veća nego u drugim razvijenim državama.

-Prema ovoj uredbi, neće biti važno da li se oružje prodaje na internetu, na izložbi oružja ili u maloprodajnom objektu. Ako prodajete oružje pretežno da biste zaradili profit, morate biti licencirani i morate da izvršite pozadinsku proveru, rekao je ministar pravde Merik Garland.

Iako će povećati broj pozadinskih provera, uredba ne važi univerzalno i određeni transferi vatrenog oružja, uključujući one među članovima porodice, i dalje će biti dozvoljeni bez provere.

Američki zakonodavci usvojili su savezni zakon o reformi oružja u junu 2022, nakon niza masovnih pucnjava, a nekoliko dana nakon odluke Vrhovnog suda kojom su proširena prava vlasnika vatrenog oružja.

U martu 2023. predsednik Džozef Bajden je izdao izvršnu naredbu usmerenu na proširenje pozadinskih provera za kupovinu oružja i pozvao Kongres da preduzme dodatne mere za smanjenje oružanog nasilja.

Kako navodi Rojters, očekuje se da će grupe koje zagovaraju pravo na oružje podneti sudsku žalbu na uredbu, dok će republikanci u Kongresu biti protiv stupanja ove odluke Ministarstva pravde na snagu.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BURNO PRED SRBIJA - ENGLESKA! Piksi šokirao Engleze, Tadić im poručio: Samo probajte!