GENOCID I VARVARSTVO U GAZI NISU NAŠA PRIČA: Univerziteti u Italiji zbog rata neće saradnju sa Izraelom (FOTO)

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

11. 04. 2024. u 17:03

NE želimo da budemo saučesnici izraelskog genocida koji je u toku.

ГЕНОЦИД И ВАРВАРСТВО У ГАЗИ НИСУ НАША ПРИЧА: Универзитети у Италији због рата неће сарадњу са Израелом (ФОТО)

Foto: Tanjug

Želimo da se ne nastavi naučna saradnja italijanskih univerziteta sa izraelskim, želimo da se priznaju palestinski univerziteti u Italiji, u suprotnom, nastavljamo sa protestima i blokranjem rada univerziteta i istraživačkih ustanova. Ovo su osnovni uslovi koje je istaklo 25 univerziteta u italijanskim gradovima.

Protesti traju već dve sedmice, ujedinili su se studenti, profesori, istraživači iz oblasti naučne, tehnološke i vojne saradnje i "protiv varvarstva u Gazi" i "protiv ubilačkih napada izraelske vojske". Piza, Torino, Bolonja, Bari, Milano, Rim, Padova, Sijena, Firenca, Venecija, Kozenca, Đenova... svi zajedno protiv ponovnog konkursa o saradnji sa Izraelom. Uz studente su i brojni profesori, dok dekani i rektori za sada ćute, dok ministarka za Univerzitet i naučnu saradnju Ana Marija Bernini smatra da je takav zahtev "neprihvatljiv".

Juče je, naime, istekao Sporazum o saradnji koji podrazumeva univerzitetsku, industrijsku, naučnu i saradnju u oblasti tehnologija, koji je postojao između italijanskih i izraelskih univerziteta i istraživačkih institucija. Studenti ne žele da se konkurs za saradnju obnovi, ne posustaju u zahtevima da se briše tamo gde je usvojen i ne usvoji tamo gde još nije izglasan. Sa studentima su, pored profesora i zaposleni na univerzitetetima, u bibliotekama.

Kako vrag nije odneo šalu, delegaciju studenata i profesora primili su u MIP odgovorni za takva pitanja i očekuje se odgovor Ministarstva na zahteve studenata. Oni su precizirali da zahtevaju brisanje aktuelnog sporazuma o saradnji sa Izraelom, kao i svi budući, posebno se insistira na priznavanju palestinskih univerziteta u Italiji, jer prisustvujemo masakru nad nedužnim stanovništvom u Gazi.

Uključena i vojna pitanja?

VEĆ se i 2.500 profesora pridružilo studentskim potpisima. Zahtevi se ne odnose samo na suspendovanje sporazuma o saradnji, već se traži otvaranje moralnog i političkog pitanja koje se odnosi na militarizaciju, na mešavinu istraživanja i ratne industrije, što sa sobom može da nosi i vojni cilj. Zahtevi idu i u pravcu progresivnog zaustavljanja finansiranja za takvo istraživanje, za to je već glasao Akademski senat. Kako je, u međuvremenu, na nekim univerzitetima već objavljen konkurs i tako produžena saradnja sa Izraelom, s te strane stiže obrazloženje da naučno istraživanje nema za cilj militarizaciju, niti tretira vojna pitanja.

- U protivnom, ako ne bude suspendovan konkurs o saradnji sa Izraelom, idemo dalje u blokiranju univerziteta, pokazali smo da studentska zajednica ne spava, da uloga Univerziteta ide dalje.

Nacionalna skupšina studenata i profesora organizovaće se 17. aprila, a u međuvremenu je sastanak resorne ministarke sa ministrom unutrašnjih poslova Mateom Pjantedozijem, kome će prisutvovati i rektori univerziteta, kao i čelnici ustanova za naučno istraživanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu