AUSTRIJSKI ŠPIJUN RADIO ZA MOSKVU? Evropsku zemlju uzdrmao nezapamćen skandal posle hapšenja bivšeg operativca

A.Vojinović

11. 04. 2024. u 06:45

ŠPIJUNSKI skandal uzdrmao je Austriju posle hapšenja njenog bivšeg obaveštajnog agenta Egista Ota, za kog se pokazalo da je godinama, zapravo, radio za Rusiju.

АУСТРИЈСКИ ШПИЈУН РАДИО ЗА МОСКВУ? Европску земљу уздрмао незапамћен скандал после хапшења бившег оперативца

Tanjug

Ot je osmumnjičen da je ruskim operativnim službama dostavio podatke iz mobilnih telefona nekadašnjih visokih austrijskih zvaničnika, zatim pomagao u planiranju provale u stan jednog novinara, te napisao predloge za poboljšanje ruskih operacija nakon ubistva u Nemačkoj, navodno, naručenog iz Rusije. Zbog prašine koju je podigla ova afera, uzburkale su se i strasti kod austrijskih političara, dok je kancelar Karl Nehamer izjavio da bi država morala da pojača svoju bezbednost da bi sprečila rusku infiltraciju.

Uhapšenom obaveštajcu se na teret stavlja da je poverljive informacije pružio i Janu Marsaleku, bivšem direktoru propale nemačke platne kompanije "Vajerkard", koji je, kako se sumnja, takođe, iza kulisa radio za rusku obaveštajnu agenciju FSB. Austrijska vladajuća partija Zeleni je, nakon Otovog hapšenja, optužila krajnje desničarsku Partiju slobode da je omogućila rusku špijunažu. Takođe, vladajuće stranke su optužile lidera Slobodarske partije Herberta Kikla i bivšeg ministra unutrašnjih poslova da je kriv za propuste u bezbednosnom sektoru.

- Imamo potencijalnu infiltraciju ruskih agenata u naše tajne službe. Ovo je veoma ozbiljno i Partija slobode i Kikl su direktno povezani sa tim - rekla je Sigrid Maurer iz Zelenih.

Sumnjive radnje austrijskog obaveštajca i bivšeg policajca Egista Ota, koji je negirao sve optužbe, sa istočnom zemljom nisu "od juče". Prema podacima do kojih su došli novinari Asošijeted presa, Ot je prvo radio kao obaveštajni službenik u Turskoj i Italiji, od 2001. do 2012, pre nego što je prešao na upravljanje tajnim agentima u ugašenoj austrijskoj obaveštajnoj agenciji, BVT. Iz BVT-a je suspendovan 2017. kada su se prvi put pojavile optužbe protiv njega da operativne poslove obavlja za Rusiju i tada je bio prebačen na policijsku akademiju. Sa novom suspenzijom suočio se 2021. kada su se ponovo pojavile iste sumnje i tada je uhapšen. No, i tada se "izvukao", jer nije bilo dovoljno dokaza.

Ministarka: Promenimo zakon

AUSTRIJSKA ministarka pravde Alma Zadić izjavila je da planira da pooštri krivični zakon, kao odgovor na špijunski skandal koji je uznemirio zemlju. "U Austriji su trenutno kažnjive operativne aktivnosti na štetu države, ali bi ubuduće trebalo zabraniti sve obaveštajne operacije bez obzira na to protiv koga su usmerene. Ove vesti nas teraju da shvatimo da je neophodno da zatvorimo rupe u krivičnom pravu", rekla je ona.

Prema austrijskoj poternici, Ot je od 2017. do 2021. prikupljao osetljive informacije o ljudima od interesa za Moskvu sa namerom da ih prenese Janu Marsaleku, za kojeg se smatra da za Rusiju radi bar od 2014, i nepoznatim predstavnicima ruskih vlasti pretraživanjem policijskih baza podataka i upućivanjem zahteva drugim evropskim policajcima, uključujući Italiju i Britaniju. Navodno je tražio podatke iz informacionog sistema "Šengena" kako bi saznao da li se traže osumnjičeni ruski operativci i bivši zaposleni u "Vajerkardu", ili podložni ograničenjima putovanja. Nalog sadrži dugačku listu ljudi koji su špijunirani, uključujući ruske disidente, poslovne ljude i bivšeg oficira koji je napustio FSB.

Ot je, navodno, uspeo da uzme mobilne telefone od trojice bivših visokih zvaničnika MUP-a kada su im pali u vodu, tokom izleta na Dunavu 2017, a trebalo je da ih popravljaju stručnjaci austrijske obaveštajne službe. Tužioci navode da su telefoni, u kojima su bili osetljivi podaci, dati nepoznatom agentu koji je radio za Marsaleka, a zatim prebačeni u Moskvu.

O Otovoj vezi sa Moskvom Austriju su izvestili i britanski operativci. Čak petoro bugarskih državljana, koji se terete da su bili deo Marsalekove mreže, uhapšeno je lane u Britaniji, a još jedan u februaru ove godine. Samo par nedelja pošto je Ot pušten iz pritvora 2021, on je, kako se sumnja, tražio adresu bugarskog istraživačkog novinara Hrista Grozeva u Beču i dao je Marsaleku. Ističu da je Marsalek kasnije angažovao tim da provali u stan Grozeva i ukrade mu laptop i podatke koje je čuvao na spoljnoj memoriji. Grozev, koji je pronašao ruske oficire, navodno umešane u trovanje bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja 2018. i ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog 2020, preselio se lane iz Beča nakon što su austrijske vlasti saopštile da više ne mogu da mu garantuju bezbednost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)