REFERENDUM O NEZAVISNOSTI KATALONIJE JE NEIZBEŽAN: Republikanska levica traži o vlade organizovanje plebiscita

Novosti online

08. 04. 2024. u 17:21

KATALONSKI regionalni predsednik Pere Aragones iz separatističke stranke Republikanska levica Katalonije (ERC) pozvao je danas u španskom Senatu premijera Španije Pedra Sančeza da dozvoli da u pokrajini Katalonija bude održan referendum o mogućoj nezavisnosti.

РЕФЕРЕНДУМ О НЕЗАВИСНОСТИ КАТАЛОНИЈЕ ЈЕ НЕИЗБЕЖАН: Републиканска левица тражи о владе организовање плебисцита

Foto: AP

Aragones tvrdi da će referendum o nezavisnosti Katalonije biti neizbežan i da neće biti neustavan i nemoguć, preneo je Euractiv.

Aragones je istakao i da će, bez obzira na brojna protivljenja, referendum, amnestija katalonskih separatista, kao i buduća naplata poreza na regionalnom nivou biti neizbežni.

On je govorio pred Generalnom komisijom Senata za autonomne zajednice na kojoj se razmatrao izveštaj o uticaju zakona o amnestiji na ostale regione Španije.

Nakon što je Sančez u novembru 2023. godine potpisao dogovor sa katalonskim separatističkim strankama Zajedno za Kataloniju i ERC o podršci tih stranaka vladi, lideri tih partija su nekoliko puta ponovili da je usvajanje zakona o amnestiji samo prvi korak i da je cilj  raspisivanje referenduma o nezavisnosti regiona Katalonije.

Prema rezultatima nedavne ankete sprovedene za katalonsku regionalnu vladu, 51 odsto Katalonaca bi odbacilo na referendumu nezavisnost regiona od ostatka Španije, dok bi 42 odsto to podržalo.

Stabilnost Sančezove koalicione vlade direktno zavisi od parlamentarne podrške Zajedno za Kataloniju i ERC-a.

Sančez je u više navrata jasno stavio do znanja da je referendum o nezavisnosti Katalonije "crvena linija" za špansku vladu s obzirom na to da bi njegovim održavanjem bio prekršen Ustav iz 1978. godine.


 

BONUS VIDEO: Vučić u Parizu sa mladim srpskim naučnicima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave