RAT U UKRAJINI: Počela bitka za Časov Jar; VSU pokušava kontranapade; Još jedan Amerikanac u ruskim rukama (VIDEO/MAPA/FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

05. 04. 2024. u 07:07 >> 01:22

RAT u Ukrajini – 772. dan. Generalni sekretar Jens Stoltenberg poručuje da NATO neće slati trupe u Ukrajinu. Nemačka će početi da traži sisteme PVO "patriot" za Kijev ne samo u zemljama NATO-a već i širom sveta, navodi šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba. Sergej Lavrov kaže da Rusija nije kriva što je Ukrajina u ćorsokaku.

РАТ У УКРАЈИНИ: Почела битка за Часов Јар; ВСУ покушава контранападе; Још један Американац у руским рукама (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug

 

Izveštaj sa fronta: Žestoke borbe u Donbasu, Rusi napreduju kod Avdejevke, Časovog jara; VSU pokušava kontranapade (MAPA VIDEO)

Ruske trupe su izvršile seriju napada na fabriku Motor Sič u Zaporožju, kao i na neprijateljske ciljeve u Harkovu i regionu. Druga meta bila je trafostanica Novoodesskaja 330kV u Odeskoj oblasti.


Ukrajinske formacije izvele su kamuflirani nalet na aerodrome avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga u Morozovsku, Jejsku i Engelsu, ali nisu nanele gubitke ljudstvu i avionima.

Ilustracija telegram rybar

Oružane snage Ukrajine ponovo su gađale Donjeck kasetnom municijom i lepestalima, ima mrtvih i ranjenih. Takođe, više od 50 dronova je oboreno iznad ruskih regiona. Oko 40 - u Rostovskoj oblasti. Bilo je i pogodaka - oštećena je električna trafostanica. Drugi navedeni cilj su tri vojna aerodroma. Inače, upravo je danas Rosteh izvestio o isporuci nove serije Su-34 na front. Pošto napad nije ni prvi ni poslednji, pitanje kaponira ostaje aktuelno.

Foto Tanjug/AP



U pravcu Hersona ruske jedinice gađaju čamce na Dnjepru, Oružane snage Ukrajine gađaju stambene objekte – po šest ranjenih u selima dnevno.

U sektoru Zaporožja postoje međusobni napadi u Rabotinu i severno od Verbovoga. Saopšteno je da su Oružane snage Ukrajine bezuspešno pokušale da izvedu udare dronovima na Zaporošku nuklearnu elektranu.

U sektoru Južnog Donjecka, u blizini Staromajorskog, ruske oružane snage preuzele su kontrolu nad uporištem ukrajinskih oružanih snaga i pokušavaju da potisnu VSU sa brda oko sela.


U pravcu Donjecka, ruske oružane snage su napredovale do Novomihajlovke. Prema podacima sa terena, Oružane snage Ukrajine drže položaje na zapadnoj periferiji i povlače deo trupa u Paraskovjevku. Oružane snage Ukrajine idu u kontranapad kod Nevelskog, borbe i dalje traju, ruske jedinice pokušavaju da zadrže svoje linije. U Georgijevki, Krasnogorovki i Pobedi su se vodile borbe.

Ilustracija telegram rybar


Na Avdejevskom frontu vode se teške borbe za Berdičiju. Ruske trupe su uspostavili kontrolu nad još jednim uporištem na zapadu sela. Artiljerija i avijacija gađaju položaje prema Očeretinu. U Semjonovki, ruske jedinice se bore u centru. Ukrajinske oružane snage se očajnički bore, ali situacija je već teška, a padom Berdičija će postati kritična. Oružane snage Rusije se koncentrišu kod Umanskog, izgleda da spremaju juriš na selo. Čišćenje Vodjanoga je završeno.

Ilustracija telegram rybar


Artjomovski front je aktivan. Ruske vazdušno-desantne snage su savladale i poslednji deo pre početka stambenog naselja Časov Jar i uspostavile su uporište na istočnoj periferiji mikrookruga Kanal. Plus, Rsi napreduju zapadno od Krasnoje (Ivanovski), očigledno će formirati levi bok za juriš na grad. Severno od Bogdanovke vode se pozicione borbe, Oružane snage Ukrajine za sada se drže. Ukrajinske oružane snage su se veoma snažno utvrdile u Časovom Jaru, tako da će bitka za grad postati novi test za rusku vojsku i složenu vojnu operaciju.

U pravcu Severskog, ruske oružane snage su prošle do 2 km od Veselog ka selu Vijemka (1/3 razdaljine). U sektoru Krasnolimanskog došlo je do teških borbi u pokretu na periferiji Ternova.


Oružane snage Rusije su napale ciljeve u blizini Harkova i Izjuma, verovatno na rezerve spremne za slanje u Časov Jar.

Još jedan Amerikanac u ruskim rukama (VIDEO)

"Hrabri" su zarobili još jednog Amerikanca u bici kod Avdejevke.


Vojnici Centralnog vojnog okruga u rejonu Berdiči zarobili su još jedno borbeno vozilo pešadije NATO-a Bredli.

Bitka za Časov Jar je počela: Grad je veoma teško držati i braniti

-Rusi su se već približili periferiji i učvrstili se u istočnom delu grada, pišu vojnici 46. aeromobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

-Mesto je dobro poznato još iz vremena odbrane Bahmuta. Sa vojnog stanovišta, grad je veoma težak i za održavanje i za odbranu. Jer sve njegove prednosti za odbranu, u slučaju da bude zauzet od strane neprijatelja, odmah postaje problem za branioce.

Govorimo o gradu koji se nalazi na visini.

AMERIČKI EKSPERTI IZ ISW: Ruska vojska je probila odbranu Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Časov Jar (MAPA)


Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata (ISW):

Ruske trupe su izvele snažan juriš uz pomoć velikog broja oklopnih vozila u pravcu Časova Jara i napredovale do istočne periferije naselja.

Oružane snage Rusije izvele su i ofanzivne operacije na području Artjomovska i Donjecka.


Načelnik ruskog Generalštaba, general armije Valerij Gerasimov, pozvao je članice ZND da intenziviraju saradnju u borbi protiv uočenih zapadnih pretnji kao deo napora da se suprotstave Zapadu.

NATO obaveštajne službe nisu primetile znake da se Rusija sprema za talas delimične mobilizacije velikih razmera.

Nova serija BMP-3 stigla na front (VIDEO)

Kurganmašzavod isporučio je na front još jednu seriju borbenih vozila pešadije BMP-3 u okviru izvršenja državnog odbrambenog naloga

▪Dve godine preduzeće povećava obim proizvodnje vojne opreme, poboljšavajući uzorke za zadatke koje je postavilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

 

Nova tura Su-34 predata jedinicama

Ujedinjena avio-kompanija (UAC) isporučila je ruskim trupama prvu seriju frontalnih bombardera Su-34 u okviru državne odbrambene narudžbe za 2024. godinu. Rosteh( Rostec) je saopštio da su leteći aparati prošli sve neophodne letne i tehničke testove.

-Sve fabrike UAC-a koje su uključene u izvršenje državnih odbrambenih naloga ne smanjuju stope proizvodnje. Počeli smo da isporučujemo avione sa prvom serijom frontalnih bombardera Su-34 u okviru ovogodišnjeg proizvodnog programa, pres-služba korporacije citirala je njenog šefa Jurija Sljusara.

Foto: Printscreen/Telegram/Sputnjik Srbija

Vazdušna opasnost proglašena je na čitavoj teritoriji Ukrajine.

Mobilna aplikacija za ranjenike

Ranjeni ukrajinski vojnici će preko aplikacije na mobilnom telefonu morati da traže evakuaciju sa fronta, izjavila je zamenica ministra odbrane Jekaterina Černogorenko za vojni ukrajinski list „Armiinform“.

Kako se navodi, Ministarstvo radi na multifunkcionalnoj aplikaciji pod nazivom „Armija+“ koja će predviđati funkciju slanja zahteva za evakuacije sa fronta.

Da li će aplikacija raditi bez pristupa internetu i u uslovima radio-elektronske borbe Černogorenko nije objasnila.

Foto Tanjug/AP

Napad na NE Zaporožje

Ukrajinska vojska je dronovima izvela napad Zaporišku nuklearku u zoni oko teretne luke i hemijskog pogona, navodi se u saopštenju nuklearke. Nijedan infrastrukturni objekat od kritičnog značaja nije oštećen niti je došlo do prekida u radu.

Foto Tanjug/AP

Eksplozije u Harkovu i Zaporožju

Eksplozija je odjeknula u Harkovu, prenose ukrajinski mediji. Prethodno je u Harkovskoj oblasti proglašena vazdušna opasnost, sledi iz podataka onlajn mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Dve eksplozije su odjeknule i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije: Oslobođeno Vodjanoje, VSU izgubio celu brigadu i šest aviona

Ruska vojska je na avdejevskom pravcu oslobodila naseljeno mesto Vodjano u DNR.

Tokom protekle nedelje predalo se sedam ukrajinskih vojnika.

Foto printskrin telegram RVvoenkor

Ruske snage su u periodu od 31. marta do 5. aprila izvele 39 napada visoko preciznim oružjem kao odgovor na pokušaje Kijeva da ošteti naftne, gasne i energetske objekte Rusije. Gađani su objekti energetske industrije Ukrajine, preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, skladišta municije i goriva. Svi objekti protivnika su pogođeni.

Ukupni gubici ukrajinskih snaga za nedelju iznose do 5.075 ljudi. Ruske snage su uništile tri ukrajinska jurišna aviona Su-25, dva lovca Su-27, jedan MiG-29, pet lansirnih sistema S-300 i 1.119 dronova.

Ruske snage su poboljšale taktički položaj na južnodonjeckom i donjeckom pravcu, a na avdejevskom pravcu su zauzele povoljnije položaje.

 

Palo još jedno ukrajinsko uporište

Ruske snage preuzele su kontrolu nad naseljem Vodjane u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjeck, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Oslo: Ne isključujemo mogućnost slanja vojske u Ukrajinu

Ministar spoljnih poslova Norveške Espen Bart Ejde izjavio je za ukrajinske medije da ne može da isključi mogućnost slanja vojske u Ukrajinu.

- Dugoročno posmatrano, u principu ne mislim da moramo nešto da isključimo… Ali nemamo ni nikakvu želju da budemo neposredna strana u ratu, jer to može da dovede do svetskog rata, koji ne želimo da vidimo - rekao je ministar, a prenosi „Evropska pravda“.

Prema njegovim rečima, razgovori koji se vode između zemalja NATO-a podrazumevaju slanje instruktora i savetnika, ali ne i borbenih jedinica.

Rojters: Napad na rusku bazu u Rostovu, uništeno šest aviona

Ukrajina je napala rusku vojnu vazduhoplovnu bazu Morozovsk u oblasti Rostov, uništivši šest ruskih ratnih aviona u zajedničkoj operaciji koju su sprovele bezbednosna služba SBU i vojska, rekao je Rojtersu izvor iz kijevske obaveštajne službe.

Izvor Rojtersa nije rekao kako je napad izveden, ali je naveo da je u napadu oštećeno osam borbenih aviona.

Kako je dodao, vazdušnu bazu Morozovsk koriste i  ruski taktički bombarderi poput Su-24 i Su-24M koje tamošnje vazduhoplovne snage koriste za ispaljivanje vođenih bombi na ukrajinsku vojsku i gradove.

Ruska novinska agencija RIA citirala je ranije rusko ministarstvo odbrane da je ruska protivvazdušna odbrana oborila 53 ukrajinske bespilotne letelice tokom noći, većinom iznad regiona Rostova.

Kijev negira da su ruske snage u predgrađu Časov Jara

Ukrajinska vojska negirala je da su ruske snage ušle u predgrađe Časov Jara, grada u regionu Donjecka, navevši da se u toj oblasti vode borbe.

- Situacija tamo je veoma teška, borbe se nastavljaju, ali one (ruske trupe) nisu tamo - rekao je za Rojters Andrij Zadubinji, portparol komande na istoku Ukrajine.

Kremlj: Japan novim sankcijama zauzeo neprijateljski stav prema Rusiji

Japan je novim sankcijama na izvoz zauzeo neprijateljski stav prema Rusiji, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Japan se u potpunosti priključio nezakonitim sankcijama i ograničenjima prema našoj zemlji i zauzeo je neprijateljski stav - rekao je on.

Zelenski proširio sankcije protiv Rusije

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o uvođenju sankcija protiv sedam fizičkih lica i protiv 86 organizacija iz Rusije.

Kako se navodi u saopštenju, među pomenutim licima su građani Ukrajine, Rusije, Rumunije i Izraela. Ukaz o uvođenju sankcija objavljen je na sajtu predsednika.

Sankcije će biti na snazi od tri do 10 godina, a predviđaju blokadu aktiva, potpuni prekid trgovinskih operacija, sprečavanje povlačenja kapitala van Ukrajine, zabranu transfera tehnologije, prava na intelektualnu svojinu, kao i obustavu izvršavanja ekonomskih i finansijskih obaveza.

Ukrajinska kompanija: Oštećeni energetski objekti u Odesi

Nacionalna energetska kompanija „Ukrenergo“ saopštila je da su tokom protekle noći usled eksplozija oštećeni objekti energetske infrastrukture u Odeskoj oblasti na jugu Ukrajine.

- Rusi su tokom noći ponovo napali objekte energetske infrastrukture u Odeskoj oblasti, oštećen je deo opreme - navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuk* stranici kompanije.

U isto vreme, Ministarstvo energetike Ukrajine saopštilo je da je u odeskoj trafostanici tokom izvođenja tehnoloških radova izbio požar, kao i da je on ugašen.

Zapadni mediji: NATO razmatra prijem Ukrajine u zamenu za ustupanje teritorija Rusiji

NATO predstavnici razmatraju varijante da se Kijevu ustupe teritorije Rusije u zamenu za garancije bezbednosti i prijem Ukrajine u Alijansu, piše italijanski list „Republika“.

U članku se navodi da se takav scenario ne predlaže u zvaničnim diskusijama, već neformalno i postaje sve realniji, posebno pred izbore u SAD. Ta vrsta scenarija se među ekspertima smatra najprihvatljivijim za okončanje sukoba u Ukrajini.

List piše da se u vladajućim krugovima Sjedinjenih Američkih Država vidi Donald Tramp kao „mirotvorac“, u slučaju da pobedi na izborima.

Navode da će Rusija ponuditi da zadrži Krim i sve teritorije koje su osvojene u roku od dve godine, a zatim da fiksira granice i prihvati u NATO ono što ostane Ukrajini.

Ova opcija je, podseća list, slična onome što se dogodilo posle Drugog svetskog rata sa podelom Nemačke na Istočnu i Zapadnu. Smatraju da će takav scenario ubrzati izdvajanje pomoći Kijevu koja je blokirana u Kongresu.

U članku se zakljuuje da bi, ako se uzmu u obzir ofanzivne akcije Rusije u zoni sukoba, bilo korisnije sačekati rezultate američkih izbora.

EU i SAD potvrđuju nameru da nastave podršku Kijevu

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su tokom šestog ministarskog zasedanja Saveza za trgovinu i tehnologije koje je održano u Belgiji potvrdile zajedničku nameru da nastave dugoročno da podržavaju Ukrajinu, sledi iz zajedničkog saopštenja posle sednice.

- EU i SAD ostaju nepokolebljive u nameri da nastave dugoročnu političku, finansijsku, humanitarnu i vojnu podršku Ukrajini - navodi se u dokumentu.

U ukrajinskom granatiranju ruske teritorije od početka godine 201 žrtva

Usled ukrajinskog granatiranja ruske teritorije od početka 2024. godine poginuo je 201 civil, dok je ranjena 721 osoba, saopštio je specijalni izaslanik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Rodion Mirošnik.

• Tokom ukrajinskih napada poginulo je i 11 dece, od kojih je najmlađe imalo samo četiri meseca. Ranjeno je 48 dece.

• Tokom protekla tri meseca, ukrajinski militanti su ispalili najmanje 22.000 komada municije na civilne objekte na teritoriji Rusije.
• Kijev nastavlja da koristi zabranjene protivpešadijske mine „lepestok“, koje baca na gradove u blizini kontakt linije.
• Od početka 2024. godine broj granatiranja civilnih objekata u Belgorodskoj oblasti porastao je 1,5 puta, a broj povređenih je veći skoro sedam puta.

DNR: Civili u panici beže iz Harkova

Ukrajinske snage pripremaju Harkov za borbena dejstva, civili u panici napuštaju grad, saopštio je savetnik lidera DNR Jan Gagin.

Prema njegovim rečima, većina stanovnika Harkovske oblasti „očekuje oslobođenje od nacističkog režima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog“. Gagin je dodao da ukrajinska vojska jača snage u Harkovskoj oblasti, bliže granici sa Belgorodskom oblašću.

DNR: U Harkov stigli pripadnici „Azova“

U Harkov su stigli predstavnici nacionalnog bataljona „Azov“ kao kazneni odredi za prorusko stanovništvo i prorusku gerilu, izjavio je savetnik lidera DNR Jan Gagin.

Prema njegovim rečima, oni su, najverovatnije, pozvani da se bore protiv neistomišljenika.

Inače, „Azov“ je ukrajinski nacionalni bataljon zabranjen u Rusiji kao teroristički.

Ankara: Treba naći alternativne puteve za mir u Ukrajini

Šef turske diplomatije Hakan Fidan izjavio je da je neophodno pronaći „alternativne puteve“ za mir i prekid vatre u Ukrajini, saopštila je turska državna agencija Anadolija.

Fidan je tokom zasedanja šefova diplomatije NATO-a u Briselu održao sastanak s ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom.

Ukrajinska vojska: Situacija u Časovom Jaru složena

Predstavnik Istočne komande Oružanih snaga Ukrajine Andrej Zadubinij priznao je da je situacija u Časovom Jaru veoma složena i da se tamo nastavljaju borbe, prenosi agencija Rojters.

Grad Časov Jar se nalazi u DNR, 15 kilometara zapadno od Artjomovska.

Mediji: Kijev neće dobiti zvanični poziv NATO-a tokom julskog samita

Ukrajina neće dobiti zvanični poziv da stupi u NATO tokom julskog samita u Vašingtonu, prenosi list „Njujork tajms“ pozivajući se na izjave činovnika te alijanse.

List navodi da NATO ne želi novu članicu zbog koje bi mogao biti uvučen u sukob.

List navodi da Alijansa traži neko prelazno rešenje za Ukrajinu, koje bi pokazalo da je osigurana dugoročna podrška za Kijev.

Ruska vojska pronašla ozloglašeno vozilo „Azovec“

Ruska vojska pronašla je ispod površine zemlje i iskopala ozloglašeno borbeno vozilo „Azovec“ ukrajinskog nacionalističkog puka „Azov“, saopštio je predstavnik jedinice sa pozivnim znakom „Karat“.

On je ocenio to vozilo kao „bačene pare“.

Radi se o tenku koji je predviđen za borbu u gradskim uslovima. Jedna jedinica „Azovca” procenjena je na pet miliona dolara.

Kijev: Kritičan momenat, nadamo se američkoj pomoći ovog meseca

Šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrej Jermak izjavio je da za Ukrajinu dolazi kritičan momenat i pozvao Kongres SAD da što pre odobri paket pomoći za Kijev.

- Veoma se nadam da će paket biti odobren ovog meseca, jer se Ukrajina približava kritičnom momentu... I dalje su nam neophodni dodatni sistemi PVO, jer je bez njih nemoguće štititi naše gradove. Za nas je problem vreme. Želeo bih da naglasim da je sada kritičan momenat. Veoma je važno da paket bude odobren ovog meseca - izjavio je Jermak u intervjuu za evropsko izdanje lista „Politiko“.

Ruska vojska dobila novu partiju „ubica“ američkih „bredlija“

Državna korporacija „Rosteh“ isporučila je Ministarstvu odbrane Rusije partiju oklopnih borbenih vozila treće generacije BMP-3, saopštila je pres služba holdinga „Visokoprecizni kompleksi“.

U kompaniji su istakli da je izučavanje trofejnih američkih borbenih vozila pešadije „bredli“ pokazalo da su potpuno inferiorni u odnosu na ruski BMP-3.

Kako je ranije rekao zamenik izvršnog direktora kompanije „Kurganmašzavod" Roman Hromov, BMP-3, zahvaljujući svom moćnom topu od 100 milimetara, jednim pucnjem uništava ukrajinska borbena vozila pešadije i oklopne transportere.

BMP-3 aktivno koriste ruske jedinice u specijalnoj vojnoj operaciji. Može da razvije brzinu do 70 kilometara na sat na kopnu, a na vodi do 9,5 kilometra na sat. Ukupna masa mu je 19 tona, bez dodatnih zaštita.

Japan uvodi zabranu na izvoz 164 vrste robe u Rusiju

Japan uvodi zabranu na izvoz 164 vrste robe u Rusiju, među kojima su automobilska motorna ulja, akumulatori i elektroinstrumenti, saopštilo je Ministartsvo ekonomije, industrije i trgovine Japana.

Sankcije se odnose na isporuke hlorovodonika, aluminijum hidroksida, nitroceluloze, cevi za gasovode i naftovode, renijuma u komadima i prahu i kao i niz baznih metala.

Osim toga, zabranjena je isporuka električnih instrumenata, posebno alata za brušenje, obradu drveta, plute, gume i plastike.

Uvodi se i zabrana na uvoz neindustrijskih dijamanata ruskog porekla, kao i brojne druge sirovine.

Pogođeni ukrajinski položaji kod Kupjanska

Avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pogodila je uporište i živu silu Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Rojters: Napad na rusku bazu u Rostovu, uništeno šest aviona

Ukrajina je napala rusku vojnu vazduhoplovnu bazu Morozovsk u oblasti Rostov, uništivši šest ruskih ratnih aviona u zajedničkoj operaciji koju su sprovele bezbednosna služba SBU i vojska, rekao je Rojtersu izvor iz kijevske obaveštajne službe.

Izvor Rojtersa nije rekao kako je napad izveden, ali je naveo da je u napadu oštećeno osam borbenih aviona.

Kako je dodao, vazdušnu bazu Morozovsk koriste i  ruski taktički bombarderi poput Su-24 i Su-24M koje tamošnje vazduhoplovne snage koriste za ispaljivanje vođenih bombi na ukrajinsku vojsku i gradove.

Ruska novinska agencija RIA citirala je ranije rusko ministarstvo odbrane da je ruska protivvazdušna odbrana oborila 53 ukrajinske bespilotne letelice tokom noći, većinom iznad regiona Rostova.

Kijev negira da su ruske snage u predgrađu Časov Jara

Ukrajinska vojska negirala je da su ruske snage ušle u predgrađe Časov Jara, grada u regionu Donjecka, navevši da se u toj oblasti vode borbe.

- Situacija tamo je veoma teška, borbe se nastavljaju, ali one (ruske trupe) nisu tamo - rekao je za Rojters Andrij Zadubinji, portparol komande na istoku Ukrajine.

Vojska Ukrajine: Oboreno svih 13 ruskih "šaheda"

Ukrajinske vazduhoplovne snage oborile su svih 13 dronova korišćenih u noćnom napadu Rusije na južne regione, tvrdi ukrajinska vojska u svom saopštenju.

Bespilotne letelice "šahed" oborene su uništene su iznad Zaporoške, Odeske i Dnjepropetrovske oblasti. Rusija je u napadu upotrebila i dve rakete S-300 i S-400 i tri balističke rakete iskander-M.

Jedan od napada bio je usmeren na energetsku infrastrukturu u regionu Odese, ali je PVO odbila sva četiri drona, saopštila je grupa snaga na jugu Ukrajine u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Krhotine i ostaci bespilotnih letelica oštetili su nekoliko privatnih rezidencija i poljoprivrednih objekata u Zaporožju, navodi se u saopštenju.

Lokalni zvaničnici su takođe izvestili o eksplozijama u napadu u istočnom gradu Harkovu.

Guverner regiona Oleh Sinehubov rekao je da su u napadu oštećena četiri automobila i petospratnica, a da u petak ujutro nije bilo žrtava.

Ruski istražni komitet: Napad u "Krokusu" mogao bi imati veze sa ratom u Ukrajini

Ruski istražni komitet saopštio je da je prošlomesečna pucnjava u koncertnoj dvorani u Podmokskovlju možda povezana sa "specijalnom vojnom operacijom" te zemlje u Ukrajini, prenela je agencija Tas.

Tokom noći ruska PVO oborila 53 drona

Ruska protivvazduhoplovna odbrana oborila je tokom noći 53 ukrajinske bespilotne letelice, većinom iznad regiona Rostova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, prenose RIA Novosti.

Jedan dron oboren je u Saratovskoj oblasti gde se nalazi vazdušna baza ruskih strateških bombardera. Dronovi su takođe oboreni iznad Kurskog, Belgorodskog i Krasnodarskog regiona, navodi se u saopštenju.

Ruske snage u predgrađu Časov Jara

Ruske snage ušle su u predgrađe grada Časov Jar u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti, javila je novinska agencija RIA Novosti, citirajući savetnika regionalnog šefa kojeg je postavila Moskva.

Časov Jar, koji se nalazi oko deset kilometara zapadno od Bahmuta, služio je kao važno mesto gde su se nalazile ukrajinske trupe u toj oblasti, a sada je snažno utvrđen, navodi RIA.

Četiri osobe poginule u napadu "šahedima"

Najmanje četiri osobe su poginule, a više njih je povređeno u ruskom napadu "šahedima" na Harkov.

I ukrajinski dronovi su napadali oblasti u Rusiji, Belgorodsku i Tulsku. 

Oboren ukrajinski SU-27 kod Kramatorska

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je oboren ukrajinski SU-27 kod Kramatorska u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Stoltenberg: NATO neće slati trupe u Ukrajinu

Na 75. godišnjicu NATO-a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručuje da ta Alijansa neće slati trupe u Ukrajinu.

- NATO nema planove za raspoređivanje trupa u Ukrajini, a ukrajinska vlada nije postavila takav zahtev - rekao je Stoltenberg.

Za vojne trupe nije bilo zahteva, ali je ukrajinski šef diplomatije i juče zatražio od NATO-a sisteme "patriot".

- Ne želim da kvarim (NATO-ovu) rođendansku zabavu, ali moja glavna poruka je patriot - rekao je Dmitro Kuleba.

Ipak, ohrabrujuću vest Kuleba je saopštio nakon sastanka Saveta NATO-Ukrajina u Briselu da će Nemačka početi da traži sisteme PVO "patriot" za Kijev ne samo u zemljama NATO-a već i širom sveta.

Lavrov: Situacija u Ukrajini ćorsokak

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov kaže da je situacija u Ukrajini ćorsokak, ali da nije Rusija ta koja ju je tamo dovela.

- Ako je neko dovoljno pametan da se udalji od ćorsokaka sa `formulom Zelenskog`, neka to kaže. Taj potez nije naš - poručuje Lavrov.

 

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI - Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?