SALVINI SAD PREKINUO SARADNJU S PUTINOM: Italijanska partija liga poništila sporazum sa strankom Jedinstvena Rusija potpisan 2017. u Moskvi

Milica Ostojić - Specijalno za NOVOSTI RIM

04. 04. 2024. u 08:28

SPORAZUM sa Vladimirom Putinom više ne važi. Rat u Ukrajini je promenio odluku i političke odnose sa Rusijom koja je, pre invazije, bila važan sagovornik svih italijanskih vlada.

САЛВИНИ САД ПРЕКИНУО САРАДЊУ С ПУТИНОМ: Италијанска партија лига поништила споразум са странком Јединствена Русија потписан 2017. у Москви

Foto: EPA

Ovo je bio predtekst u italijanskom parlamentu za izglasavanje poništavanja sporazuma potpisanog 6. marta 2017. u Moskvi, koji je automatski onbnovljen 2022, između Lige, partije Matea Salvinija, i Jedinstvene Rusije Vladimira Putina.

Sporazum je podrazumevao promovisanje odnosa između poslanika dve partije "razmenom iskustava u zakonodavnim aktivnostima". Iako od početka rata nije evidentirana aktivnost, stalno su podgrevane polemike što nije izbrisan.

Opozicija je podsećala na nekadašnje Salvinijeve izjave u Evropskom parlamentu da je "Rusija mnogo demokratskija od današnje EU i lažne demokratije", kao i da bi "doveo Putina u pola evropskih zemalja, kojima upravljaju navodno izabrani premijeri koje niko ne bira, već neko drugi kontroliše, na daljinu".

Stiglo se dotle da je opozicija prodnela predlog za izglasavanje nepoverenja Salviniju zbog saradnje sa ruskim predsednikom. Tražila se njegova smena sa pozicije potpredsednika Vlade, jer "ne obavlja funkcije u interesu nacije". Salvini je objasnio da sporazum nije imao konkretnog rezultata od početka rata u Ukrajini.

Parlament nije izglasao nepoverenje lideru Lige, a Salvinijeva stranka iskoristila je priliku da podseti na sagovornike Putina u svim italijanskim vladama. U prilog Lige i njenog stava u parlamentu izjasnio se zamenik premijera Antonio Tajani:

- Liga je uvek glasala u parlamentu za slanje pomoći Kijevu, a što se tiče tog sporazuma, on je star i nije imao nastavak - zaključio je Tajani.

Pozirao s likom šefa Kremlja

POSLE učešća na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta tokom koje je predsednik Italije Serđo Matarela govorio o imigraciji i potrebi za ujedinjenom Evropom, 25. novembra 2015, Salvini je objavio na društvenim mrežama: "Dajem dvojicu Matarela u zamenu za pola Putina" i priložio svoju fotografiju u majici sa odštampanim likom ruskog predsednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)