RUSIJA REŠENA DA PITANJE TERORISTIČKIH NAPADA ISTERA DO KRAJA: Tužilaštvo uputilo zahteve ovim zemljama, čeka se odgovor

Милица Шкорић
Milica Škorić

03. 04. 2024. u 08:50

GENERALNO tužilaštvo Rusije uputilo je Americi, Nemačkoj, Francuskoj i Kipru zahteve i apele grupe poslanika Državne dume Rusije o organizovanju terorističkih napada protiv Rusije, saopštila je pres-služba tužilaštva.

РУСИЈА РЕШЕНА ДА ПИТАЊЕ ТЕРОРИСТИЧКИХ НАПАДА ИСТЕРА ДО КРАЈА: Тужилаштво упутило захтеве овим земљама, чека се одговор

foto:AP

Kako se navodi, u nadzornom resoru su razmotreni zahtevi poslanika Državne dume Andreja Krasova, Nikolaja Haritonova i Jana Lantarova, kao i filozofa i politikologa Aleksandra Dugina i bivšeg poslanika Vrhovne rade Ukrajine Andreja Derkača o istrazi moguće umešanosti lica i struktura iz inostranstva u organizaciji i finansiranju niza terorističkih napada na teritoriji Rusije, kao i dizanja u vazduh gasovoda „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“.

- Nakon razmatranja dostavljenih materijala, oni su sa odgovarajućim zahtevima poslati kompetentnim organima SAD, Francuske, Nemačke i Kipra - saopštilo je Generalno tužilaštvo.

Ruska strana se nada da će „kolege iz pomenutih zemalja savesno razmotriti dokumenta i ispuniti obaveze koje im nameću Međunarodna konvencija o borbi protiv finansiranja terorizma iz 1999. godine i Međunarodna konvencija o borbi protiv terorističkih napada bombama iz 1997. godine da sprovedu istrage na osnovu pruženih informacija, da pomognu u pribavljanju dokaza potrebnih za postupak, kao i da osiguraju neminovno kažnjavanje za krivična dela i isključe opravdanje za njih po političkim ili drugim sličnim osnovama“.

Dokument sadrži informacije i o drugim terorističkim napadima protiv Rusije. Konkretno, pominju se eksplozije na Krimskom mostu, ubistva novinarke Darje Dugine i vojnog blogera Vladlena Tatarskog, kao i pokušaj ubistva pisca Zahara Prilepina.

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI - Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?