NATO "UDARIO" NA RUSIJU: Sramne prozivke Alijanse - Pominju hibridne taktike zarad destabilizacije Zapadnog Balkana

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

02. 04. 2024. u 15:14

STALNA predstavnica SAD pri NATO, ambasadorka Džulijen Smit rekla je danas da Rusija koristi niz hibridnih taktika i strategija kako bi destabilizovala region Zapadnog Balkana, a da će Alijansa učiniti sve da obezbedi veću stabilnost i sigurnost tom regionu.

НАТО УДАРИО НА РУСИЈУ: Срамне прозивке Алијансе - Помињу хибридне тактике зарад дестабилизације Западног Балкана

Foto: Tanjug/AP photo

- To je njihov krajnji cilj i za to koriste klasične instrumente. Jedno od preferiranih oruđa je upotreba dezinformacija koje široko koristi širom regiona kako bi podelila društva iznutra. Da podele evropski pogled na taj region, da odvoje SAD od evropskih saveznika i naših prijatelja na Zapadnom Balkanu - rekla je Smit na onlajn brifingu za novinare.

Smit je dodala da NATO radi sa članicama NATO-a u regionu Zapadnog Balkana kako bi pomogla Bosni i Hercegovini na tekućim bezbednosnim reformama i traži načine da im pomogne da modernizuju svoju vojsku.

- Niko ne može da kaže da NATO alijansa gubi fokus (na region Zapadnog Balkana) - naprotiv. Veoma smo fokusirani na region i suprotstavljanju onome što Rusi tamo pokušavaju da urade - navela je Smit.

Prema njenim rečima NATO je dugo bio prisutan na Zapadnom Balkanu i zaista od 1990-ih, alijansa je bila fokusirana na to da učini sve što može da obezbedi veću stabilnost tom konkretnom regionu.

Dodala je i da Alijansa još uvek ima trupe na terenu u regionu i da su NATO saveznici tek nedavno mogli da posete Bosnu gde postoji i misija NATO-a, pored prisustva KFOR-a na Kosovu i Metohiji.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)