"MOSKVA I DALJE TRAŽI ISTRAGU" Zaharova: Kijev podsećanjem na Buču želi da skrene pažnju sa situacije u zemlji

Novosti online

02. 04. 2024. u 10:41

RUSIJA uoči druge godišnjice ukrajinske provokacije u Buči zahteva od međunarodnih struktura da prestanu da prikrivaju kijevski režim i da sprovedu detaljnu istragu tih događaja, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

МОСКВА И ДАЉЕ ТРАЖИ ИСТРАГУ Захарова: Кијев подсећањем на Бучу жели да скрене пажњу са ситуације у земљи

Foto: Profimedia

Ona je podsetila da se 3. aprila navršava dve godine od kada su „režim ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i njegovi zapadni pokrovitelji organizovali u Buči krvavu predstavu da su navodno ruski vojnici izvršili masovno ubistvo lokalnih stanovnika“.

- Još jednom zahtevamo od međunarodnih struktura da prestanu da pokrivaju kijevski režim i sprovedu detaljnu istragu tokom koje će konačno biti utvrđena tačna imena žrtava, vreme i uzrok njihove smrti, prisustvo tragova premeštanja tela, kao i lica koja su odgovorna za taj strašni zločin kijevskih vlasti - kazala je Zaharova.

Kako je napomenula, ostaju bez odgovora brojni zahtevi Moskve upućeni međunarodnim organizacijama, uključujući strukture UN, o utvrđivanju svih okolnosti događaja u Buči, pružanju tačnog spiska poginulih i drugih informacija.

Po rečima Zaharove, to sugeriše da „organizatori te monstruozne predstave imaju šta da kriju“.

- Pokušaji kijevskih zvaničnika da ove godine pompezno obeleže taj datum imaju dodatni cilj – da ne dozvole međunarodnoj zajednici da se usredsredi na tešku situaciju unutar Ukrajine i na kontakt liniji - zaključila je Zaharova.

Podsetimo, ukrajinske vlasti i mediji objavili su 2022. godine video-snimak koji je navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, gde na putu leže tela poginulih. Korisnici interneta primetili su da „tela“ navodno mrdaju rukama i sklanjaju se kako ne bi pala pod točkove vojnih vozila. Takođe se u retrovizoru jednog vozila može videti kako jedan od „poginulih“ ustaje čim je automobil prošao pored njega.

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je optužbe kijevskog režima o navodnom ubistvu civila u naselju Buča u Kijevskoj oblasti, rekavši da su fotografije i video-snimci iz Buče još jedan izrežirani događaj kijevskog režima za zapadne medije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)