RAT U UKRAJINI: Zelenski napada Krim sa američkim raketama; Ruske snage napreduju na Donjeckom frontu i kod Bahmuta (VIDEO/MAPA/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

29. 03. 2024. u 07:14 >> 02:15

RAT u Ukrajini – 765. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Зеленски напада Крим са америчким ракетама; Руске снаге напредују на Доњецком фронту и код Бахмута (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 

Izveštaj sa fronta: Nastavlja se uništavanje kritične infrastrukture i vojnih ciljeva; Ruske snage napreduju na Donjeckom frontu – žestoke borbe u Novomihajlovki i kod Avdejevke (VIDEO/MAPA)

Ruske trupe sistematski i metodično gađaju položaje i opremu Oružanih snaga Ukrajine sve do Harkova. Uprkos tome, još nije moguće potpuno obezbediti našu teritoriju. Noću je oboreno 15 raketa iz Vampir VBR, neki od projektila su stigli do grada i došlo je do razaranja. Tokom dana, dron Oružanih snaga Ukrajine srušio se na stambenu zgradu u Belgorodu, pri čemu je jedna osoba poginula, a dve su povređene.

Ilustracija telegram rybar


Vazdušno-kosmičke snage Rusije pokrenule su novi masovni napad na objekte ukrajinskog energetskog sistema. Oko stotinu raketa i dronova našlo je svoje mete širom Ukrajine, pogođene su termoelektrane, hidroelektrane, termoelektrane i trafostanice, kao i objekat za transport gasa kod Strija. Ukrajina najavljuje gubitak polovine proizvodnih kapaciteta, a koliko je ta informacija tačna pokazaće novi napadi. Dok u Odeskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti počinju nestanci struje.

Uništen je vojni transport u stanici Zaporožje. Pogotkom Geranja-2 uništena kompozicija koja je prevozila artiljerijsku municiju koja je pritigla za otpremanje na prve borbene linije.


U pravcu Hersona linija fronta je statična, vode se pozicione borbe. U Zaporožju takođe nema promena, vode se borbe kod Rabotina i severno od Verbovoja. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da dokažu da ovde nema nestašice granata, aktivna je artiljerija.

Ilustracija telegram rybar


U sektoru Južnog Donjecka u Staromajorskoj oblasti, Oružane snage Rusije testiraju odbranu Oružanih snaga Ukrajine, ali još nema ozbiljnijih pokušaja juriša na položaje VSU.

Ilustracija telegram rybar


Na Donjeckom frontu, Oružane snage Rusije napreduju u centru Novomihajlovke, jačajući položaje severno i južno od sela. Oružane snage Ukrajine pružaju žestok otpor, pokušavajući da spreče rusku vojsku da se sa boka probije na Ugljedarsku grupu. Iz istog razloga, Oružane snage Ukrajine jačaju svoje grupe u Georgijevki i neprestano jurišaju na ruske linije u Pobedi. U Krasnogorovki ruske trupe jačaju položaje oko naselja i ne žure na juriš. U oblasti Nevelskog i Pervomajskog ruske jedinice odbijaju stalne kontranapade Oružanih snaga Ukrajine.

Ilustracija telegram rybar



Avdejevski front. Oružane snage Rusije napreduju ka Pervomajskom sa severa, od Tonjenjkojea. Proširenjem zone kontrole izvršiće veći pritisak na položaje Oružanih snaga Ukrajine u Pervomajskom. Takođe, ruske snage guraju Oružane snage Ukrajine još zapadnije prema Umanskom, Jasnobrodovu i Netajlovu i čiste teritorije oko Orlovke. Izbile su teške borbe u Semjonovki – Oružane snage Ukrajine pokušavaju da isteraju ruske jedinice iz južne periferije sela. U Berdičiju, Oružane snage Rusije pojačavaju napad sa severa, kao i u pravcu izlaza za Semenovku, kako bi presekli put za snabdevanje. Ruski avioni bombarduju položaje Oružanih snaga Ukrajine u Očeretinu, koji se koristi kao logistički centar za Oružane snage Ukrajine.

Ilustracija telegram rybar


Na Artjomovskom pravcu vode se teške borbe na prilazima Časovom Jaru. VSU baca jurišne grupe u borbu i trpi velike gubitke od ruske artiljerije, dronova i avijacije. Ovaj grad je važna tačka i njegov gubitak će rezultirati taktičkom katastrofom za Oružane snage Ukrajine i pomoći će napredovanju ruske armije ka Kramatorsku.

Na Severskom, Krasnolimanskom i Kupjanskom pravcu vode se pozicione borbe bez promene linije fronta.
 

 

 

Kadirov: Ahmat razbio ukrajinske diverzante

Čečenske jedinice eliminisale su diverzantsku grupu u pograničnoj oblasti u blizini Belgoroda, saopštio je predsednik Čečenije Ramzan Kadirov.

-Protivnik je pokušao da se sakrije u jednoj od napuštenih zgrada gde su planirali da uspostave vatreni položaj. Vazdušno izviđanje je otkrilo njihovu lokaciju, a zatim je artiljerija brzo eliminisala neprijatelja, naveo je Kadirov na Telegram kanalu, prenosi TASS.

Foto: Telegram printskrin/Kadyrov_95

On je istakao da je stručan i efikasan rad čečenskih jedinica pomogao da se diverzantska grupa ne probije preko granice.

 

Zelenski napada Krim sa američkim raketama

Vladimir Zelenski je u intervjuu američkom listu Vašington post rekao da američke rakete dugog dometa ATACMS „još nisu na teritoriji Ukrajine“, ali bi želeo da ih upotrebi za napad na aerodrome na Krimu.

U intervjuu kolumnisti Davidu Ignacesu, Zelenski je rekao da se rakete „trenutno ne nalaze na teritoriji Ukrajine“. Istovremeno, Zelenski je napomenuo da planira da koristi ATACMS za napade na aerodrome na Krimu.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Eksplozije u Odesi

Eksplozije odjekuju u Odesi, saopštavaju ukrajinski mediji iako za sada nema informacije o tome šta je meta gađanja ruske vojske.

Prethodno je vazdušna opasnost proglašena u više ukrajinskih regiona.

Inače, ruska vojska je poslednjih dana počela snažnije da izvodi gađanja na ukrajinska energetska postrojenja.

 

Foto: Printscreen

 

Časov Jar pred padom?

Ukrajinske snage neće uspeti da zadrže kontrolu nad gradom Časov Jar zbog konstantne ofanzive ruske vojske, izjavio je bivši pomoćnik zamenika ministra odbrane SAD Stiven Brajen.

-Brojni analitičari tvrde da će Rusi uskoro zauzeti Časov Jar uprkos činjenici da se oni stalno brane od ukrajinskih kontranapada, istakao je on.

Foto printskrin youtube/inquirer.net


 

 

Vazdušna opasnost u Ukrajini

Vazdušna opasnost proglašena je u sedam oblasti Ukrajine: Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj, Čerkaskoj i Černigovskoj oblasti.

Ranjen stanovnik Belgoroda

Jedan stanovnik Belgoroda je poginuo a još dvoje je ranjeno kada se ukrajinski dron zabio u višespratnicu u tom ruskom gradu, rekao je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Najnovije informacije iz Ministarstva odbrane Rusije: Moćan vazdušni napad na Ukrajinu, VSU izgubio skoro 900 vojika

Oružane snage Rusije izvele su sinoć grupni napad visokopreciznim vazdušnim, morskim i kopnenim naoružanjem velikog dometa, uključujući balističke hipersonične rakete „kindžal“, kao i dronove na energetske i PVO objekte ukrajinske vojske. Svi ciljevi su postignuti;

Na kupjanskom pravcu su jedinice „Zapad“ odbile četiri napada jurišnih jedinica ukrajinske vojske u DNR-u. Ukrajinska vojska je izgubila oko 30 vojnika, dva automobila samohodnu haubicu „krab“ poljske proizvodnje, haubicu „akacija“, D-20 i „gvozdika“;

Na donjeckom pravcu su jedinice „Jug“ zauzele bolje pozicije i porazile ukrajinsku vojsku u LNR-u i DNR-u. Ukrajinska vojska je izgubila više od 300 vojnika, tenk, pet oklopnih vozila, oklopni transportet M113 američke proizvodnje i tri automobila. Uništene su dve haubice D-20, haubica D-30, haubica L-119 proizvedena u Velikoj Britaniji, stanica za radioelektronsko ratovanje „nota“ i tri skladišta sa municijom;

Ukrajinska vojska je poražena na avdejevskom pravcu u naseljima u DNR-u gde je izgubila više od 305 vojnika, tri borbena vozila i četiri automobila. Uništena je samohodna haubica „Rzh 2000“ neamačke proizvodnje, dve haubice D-30 i stanica za radioelektronsku borbu „bukovelj-ad“;

Na južnodonjeckom pravcu su jedinice „Istok“ poboljšala položaje u naseljima Donjecke Narodne Republike. Ukrajinska vojska je za 24 sata izgubila oko 90 vojnika, dva automobila, kao i stanicu za radioelektronsko ratovanje „nota“.

Na hersonskom pravcu su jedinice „Dnjepar“ porazile ukrajinsku vojsku u naseljima Hersonske oblasti. Ukrajinska vojska je izgubila oko 70 vojnika, dva tenka, dva borbena vozila i dva pikapa. Uništene su samohodna haubica „gvozdika“ i D-20;

Operativno-taktičkom avijacijom, dronovima, raketnim jedinicama i artiljerijom je uništen radar sistema S-300, uništena je vojska i vojna tehnika u 131 rejonu. PVO sredstvima je za 24 sata uništeno 175 ukrajinskih dronova i 21 sistemi „hajmars“ i „vampir“;

Od početka specijalne vojne operacije je uništeno: 577 aviona, 270 helikoptera, 17.658 dronova, 489 protivvazduhoplovnih raketnih sistema, 15.642 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.256 raketnih sistema, 8.573 topova i minobacača, kao i 20.343 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Stigla nova tranša pomoći - zajam od 1,5 milijardi dolara

Ukrajina je dobila tranšu od 1,5 milijardi dolara u okviru zajma od Svetske banke, izjavio je premijer Ukrajine Denis Šmigalj. Prema njegovim rečima, skoro milion dolara je dao Japan i još oko 500 hiljada dolara Velika Britanija.

Šmigalj je naveo da će sredstva biti preusmerena na troškove u socijalnoj i humanitarnoj sferi.

Sirski: Ruska artiljerija donosi prednost

Ruska vojska ima šestostruku prednost u broju municije, koju koristi na bojnom polju, u odnosu na Oružane snage Ukrajine, izjavio je glavnokomandujući Oružanim snagama Ukrajine Aleksandar Sirski u intervjuu agenciji „Ukrinform“.

 

Ukrajinci grade drugu liniju odbrane

Ukrajinske snage u panici podižu drugu liniju odbrane na orehovskom pravcu (zaporoški deo fronta) i prebacuju ogromnu količinu građevinske tehnike, rekao je za Sputnjik političar iz DNR Vladimir Rogov.

On je dodao da su ruske snage naterale u bekstvo ukrajinske jurišne grupe kod mesta Verbovo o Rabotino.

Ruska Strela-10 oborika ukrajinski dron

Ruske snage oborile su kod Donjecka ukrajinski heksakopter (sa šest propelera) "Baba Jaga", rekao je za Sputnjik komandant jedinice koja primenjuje PVO sistem "strela-10".

Sirski: VSU prolazi kroz tešku fazu

Ukrajinska vojska ima velike probleme na frontu, rekao je glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski, prenosi Ukrinform.

Tusk: EU prolazi kroz predratnu fazu

Premijer Poljske Donald Tusk kaže da Evropa prolazi kroz predratnu fazu i to je svakim danom sve očiglednije.

-Ono što je najalarmantnije jeste da je bukvalno moguć bilo koji scenario. Takvu situaciju nismo imali od 1945. godine. Znam da to zvuči obeshrabrujuće, posebno za mlađe naraštaje, ali moralno se moramo privići na novu epohu. Mi živimo u vremenu pred rat. Ne preuveličavam. To je svakim danom sve očiglednije, rekao je Tusk u intervjuu za „Pais“ na pitanje koje ticalo navodne pretnje zemljama NATO od strane Rusije i neizbežnosti rata.

U intervjuu za italijanski list "Republika", Tusk je rekao da je na poslednjem samitu EU španski premijer Pedro Sančes tražio da se za sukob u Ukrajini ne koristi termin rat jer ljudi ne žele da osećaju opasnost i da tako nešto u Španiji zvuči apstraktno.

-Odgovorio sam da rat u mom delu Evrope više nije apstrakcija i da naša obaveza nije da diskutujemo nego da delujemo i spremamo na odbranu, rekao je Tusk.

Zarobljeni ukrajinski vojnik: Doživeo sam napad ruskog tenka na „bredli“

Zarobljeni ukrajinski vojnik Anatolij Prokurin otkrio je da se nalazio u američkom oklopnom vozilu „bredli“ u trenutku kada ga je napao ruski tenk.

-Na ‘bredlijima’ su nas odveli iza Rabotina u Novopokrovku u Zaporoškoj oblasti. Čim se rampa otvorila mi smo pobegli, ja sam pretposlednji pobegao, tenkovi su pucali i jedan je pogodio pravo u ‘bredli’. Pogodio me je geler u glavu i doživeo sam kontuziju, rekao je zarobljenik.

Pojasnio je da je posle ranjavanja bio u bolnici, a zatim je otišao na odsustvo.

Prema rečima Prokurina, odlučio je da se ne vraća u jedinicu i zatim je dezertirao.

-Međutim, nakon mesec dana su me našli. Pet patrola je došlo i odvezli su me, ali sada više nisam bio na zaporoškom pravcu, već u Donjecku, naveo je ukrajinski zarobljenik.

 

 

Ukrajinske trupe bacile eksploziv na Donjeck

U 7.30 po moskovskom vremenu ukrajinski vojnici bacili su eksplozivni objekat iz bespilotne letelice na Kirovski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine, objavljeno je na Telegram kanalu .

„Napad udarnim bespilotnim letelicama iz Vazduhoplovstva: 7.30 – Donjeck (Kirovski okrug): ispuštanje vazdušnog naoružanja sa bespilotnih letelica“, navodi se u saopštenju predstavništva.

Ministarstvo energetike Ukrajine prijavilo novi masovni napad na energetske objekte

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko prijavio je novi masovni napad na energetski sektor u zemlji, uz napade proizvodnih postrojenja, prenose RIA novosti. 

Noću je na teritoriji Ukrajine proglašena uzbuna za vazdušni napad. Ukrajinski mediji izvestili su o eksplozijama u oblastima Dnjepropetrovsk, Hmelnicki, Lavov...

 

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE: Snimak hapšenja muškaraca koji su tvrdili da su oteli malu Danku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024