"ZAR NE BI BILO LOGIČNIJE CILJATI IZRAEL, NEGO RUSIJU?" Kinezi sumnjaju da ID stoji iza napada na Krokus siti hol

Novosti online

26. 03. 2024. u 07:26

SPECIFIČNOSTI terorističkog napada u Krokus siti holu izazivaju sumnju da je za njega odgovorna Islamska država (ID), smatraju kineski stručnjaci, koje citira kineski državni list Global tajms.

ЗАР НЕ БИ БИЛО ЛОГИЧНИЈЕ ЦИЉАТИ ИЗРАЕЛ, НЕГО РУСИЈУ? Кинези сумњају да ИД стоји иза напада на Крокус сити хол

enis Voronin/Moscow News Agency via AP

Prema Vang Ksiaokuanu, istraživaču na Institutu Rusije, istočne Evrope i centralne Azije Kineske akademije društvenih nauka, verzija da ID stoji iza terorističkog napada je „malo nategnuta“, budući da je situacija u Siriji već stabilizovana, a sukob na Bliskom istoku je uglavnom između Izraela i Palestine.

- Ako ID izvodi teroristički napad, zar ne bi bilo logičnije ciljati Izrael, a ne Rusiju? - citira eksperta list.

Ekspert Kineske akademije za savremene međunarodne odnose Li Vej primetio je da teroristički napad na Krokus siti hol ne odgovara u potpunosti obrascima ranijih napada jedne terorističke organizacije.

- Vođeni verskim ekstremizmom, pripadnici ID obično izvode napade vukova samotnjaka ili samoubilačke napade - rekao je on.

Istovremeno, prema rečima Li Veja, malo je verovatno da je ukrajinska vlada umešana u teroristički napad, ali ako se utvrdi da su neke ekstremističke snage u Ukrajini povezane sa terorističkim napadom, to će Kijev dovesti u nepovoljan položaj.

Vang Sjaoćuan je napomenuo da ako se utvrdi da je Kijev umešan u teroristički napad, onda će SAD i zapadne zemlje „izgubiti legitimitet u podršci Ukrajini“.

Teroristički napad u Moskvi

Četiri državljana Tadžikistana, koji su ubijali ljude u Krokus siti holu, privedeni su u regionu Brjanska i uhapšeni u ponedeljak uveče, svi su optuženi da su počinili teroristički napad.

Kasnije su uhapšena još trojica optuženih. Prema rečima predsednika Istražnog komiteta Ruske Federacije Aleksandra Bastrikina, oni su saučesnici terorista, obezbedili su militantima stan i automobil, a takođe su prevozili novac.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)