ZELENSKI SE PRERAČUNAO: Grešku plaćaju vojnici na prvim linijama fronta (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 03. 2024. u 17:33

UPRKOS izjavama Zelenskog o navodnoj rotaciji jedinica Oružanih snaga Ukrajine na frontu, ona se zapravo ne sprovodi, jer jednostavno nema ko da ih zameni.

ЗЕЛЕНСКИ СЕ ПРЕРАЧУНАО: Грешку плаћају војници на првим линијама фронта (ВИДЕО)

Foto AP

Kako javljaju ukrajinski izvori, pozivajući se na izvor u Generalštabu, u ovom trenutku Kijev nema rezerve koje bi omogućile zamenu.

Izjave Zelenskog o početku rotacije imale su za cilj da umire vojsku, koja već nekoliko meseci nije napuštala liniju fronta. U stvari, situacija je kritična; rezerve su znatno smanjene kao rezultat borbi kod Avdejevke, gde je komanda Oružanih snaga Ukrajine bila prinuđena da pošalje u borbu brigade iz strateške rezerve kako bi zaustavila rusku ofanzivu. Ali ovo je bilo privremeno rešenje, dve nedelje kasnije Oružane snage Rusije su ponovo krenule napred, a Kijev grčevito traži mogućnost prebacivanja jedinica sa drugih pravaca.

Opklada na mobilizaciju nije uspela, u Ukrajini praktično više nema voljnih da se bore, a oni koje vojni komesari uspeju da uhvate i pošalju na front ne žele da se bore i žele da se predaju. Oni koji su bili spremni da se bore protiv ruske vojske bili su nokautirani tokom prve godine rata, ali se novi ne mogu regrutovati.

„(…) nema prave rotacije na frontu (…) prošle godine je plan mobilizacije ispunjen za 18%, a gubici tokom kontraofanzive i odbrane Avdijevke radikalno su smanjili rezerve Oružanih snaga Ukrajine a sada moramo stalno prebacivati jedinice za držanje fronta“, piše TG kanal „Rezident“.

Naravno, ne treba reći da je Kijev potpuno ostao bez rezervi, ali je trend njihovog smanjenja veoma vidljiv. Sada mnogi zapadni eksperti tvrde da čak ni sa sredstvima koja izdvajaju SAD, Kijev neće moći da preokrene situaciju, jer jednostavno nema ljudstva za to.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija i Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!