MAKRON - FRANCUSKI ATOMI SU SPREMNI! Francusko-nemačka trvenja oko Ukrajine prerasla u otvorenu svađu

I. Stanojević

16. 03. 2024. u 06:15

SPREMNI smo, imamo utvrđenu doktrinu, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron, uoči jučerašnjeg, radnog susreta u Berlinu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i poljskim premijerom Donaldom Tuskom, odgovarajući na novinarsko pitanje o nuklearnim pretnjama Moskve.

МАКРОН - ФРАНЦУСКИ АТОМИ СУ СПРЕМНИ! Француско-немачка трвења око Украјине прерасла у отворену свађу

Foto: EPA

Makron, je time dodatno podigao temperaturu posle najave o slanja trupa u Ukrajinu, čemu se protivi zvanični Berlin. Dvojici lidera "osovine" EU pridružio se i premijer Poljske Donald Tusk, sklapajući "Vajmarski trougao", format dijaloga između tri zemlje, prvi otkako je u decembru Donald Tusk ponovo postao premijer Poljske. Ideja je bila da se demonstrira jedinstvo, posle izrazito napetog perioda, tokom kog su francusko-nemačka trvenja oko Ukrajine prerasla u otvorenu svađu.

Napetosti su porasle u februaru, kada je Makron odbio da isključi mogućnost slanja vojnika sa Zapada u Ukrajinu, što je Šolc odmah odbacio. "Evropa je očigledno u trenutku u kojem je neophodno da ne budemo kukavice", kazao je Makron, indirektno odgovarajući Šolcu. Makron je zatim ponovio da ne može da isključi mogućnost slanja vojnika zapadnih država u Ukrajinu, mada ga je ublažio ocenom da "trenutna situacija ne zahteva takav korak". Istog dana nemački Budnestag je odbio da se raketni sistemi "taurus" uputi u Kijev.

I brojke za svađu

NEMAČKI zvaničnici se privatno žale da Makron, iako je oštro govorio o Ukrajini, nije pružio ni približno onoliku vojnu podršku koliko je Nemačka pružila. Nemački institut Kil rangira Francusku kao jasno zaostalu, sa 640 miliona evra vojne pomoći u poređenju sa Nemačkom, koja je najavila ukupno 17,7 milijardi evra. Francuzi te brojke osporavaju.

- Ako bi Rusija pobedila, životi Francuza bi se promenili - upozorio je Makron uoči susreta u Berlinu.

Na pitanje da li Francuska treba da se oseća naročito ciljana, imajući u vidu da je jedina članica EU koja poseduje atomsko naoružanje, Makron je odgovorio da "treba pre svega da se osećamo naročito zaštićenim", jer je nuklearno naoružanje "instrument sigurnosti".

- To podrazumeva i odgovornost sile koja ga ima, da nikada ne dođe do ekskalacije, ni verbalne, ni u stvarnosti - dodao je Makron, optužujući istovremeno ruskog kolegu da je odlučio da bude "sila destabilizacije".

- Nismo u ratu protiv Rusije, ali ne možemo da dozvolimo da Rusija pobedi - ponovio je Makron, poručivši da se u Ukrajini odlučuje o bezbednosti Evrope.

Nemačka je nezadovoljna što se Makron pozicionira kao lider Evrope, istupajući javno bez prethodnih konsultacija sa članicama EU, pišu nemački mediji. Berlinu se ne dopada ni Makronova prozivka Šolca, ocenom da "se Evropa očigledno suočava sa trenutkom kad će biti neophodno da se ne bude kukavica". Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, replicirao je umesto Šolca, poručivši da "su Makronovi komentari nešto što zaista ne pomaže u rešavanju pitanja kada je podrška Ukrajini u pitanju."

Makron i Šolc, Foto AP

"Vajmarski trougao" imao je, stoga, težak zadatak da radi na ublažavanju napetosti između dva stuba EU, Berlina i Pariza, oko daljeg angažovanja na ukrajinskom ratištu. Nesuglasice oko te teme, dodatno su opteretile ionako krhku evropsku osovinu, za koju se poslednjih meseci više puta potvrdilo da nije dorasla rastućim izazovima bezbednosti Starog kontinenta.

Nemačko-francuski raskol možda ima veze sa ličnostima predsednika i kancelara, komentariše "Frankfurter algemajne cajtung". Francuz je elokventan i nekada je težio autokratskoj vladavini, a Nemac ćutljiv i politiku vidi kao zanat. Politički sistemi takođe igraju ulogu, pa dok je francuski lider kao zamena za monarha u centralizovanoj državi, u Nemačkoj je kancelar često "posrednik" između nivoa vlasti, a kad je Šolc u pitanju, i koalicionih partnera u Berlinu.

Moskva: Pariz već učesnik u sukobu

FRANCUSKA se sve više uvlači u konflikt u Ukrajini, već učestvuje u konfliktu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da Pariz postaje neprijatelj Moskvi. " Činjenica da je Rusija neprijatelj Francuskoj, kako je Makron rekao, je zaista, očigledna Francuskoj, jer se Pariz već umešao u rat u Ukrajini", istakao je Peskov i dodao da "Francuska već učestvuje indirektno u ratu, a sudeći po Makronovim rečima, ne radi ništa da smanji umešanost".

Od goluba do jastreba

"Mond" se u opširnom članku pita kako je to Makron "od goluba postao jastreb". Ovaj list otkriva da je Makron ideju mogućeg slanja trupa izneo u uskom krugu na prijemu u Jelisejskoj palati, pet dana pre nego što će s tim, krajem februara, izaći u javnost.

- U godinama koje dolaze, moraću da pošaljem momke u Odesu - prenosi "Mond" da je rekao tom prilikom.

List ističe da je Makron dugo mislio da je dijalog s Vladimirom Putinom moguć, ali da je dijalog prekinut posle razgovora o obezbeđenju nuklearne elektrane u Zaporožju. "Mond" prenosi reči neimenovanog bivšeg francuskog ministra da se Makronov stav "radikalizovao zbog razočaranja". Navodi se i da želi da nadoknadi vreme izgubljeno početkom sukoba kada su centralnoevropske, skandinavske i baltičke zemlje zamerale Parizu i Berlinu da igraju na kartu političkog smirivanja s Rusijom. Jelsejsku palatu je, kažu, naročito zapanjio tvit Dimitrija Medvedeva "shvaćen kao pretnja smrću", posle njegovog nedavnog otkazivanja posete Ukrajini. Na novinarsko pitanje da li je posetu otkazao iz bezbednosnih razloga, Makron odlučno odgovara:

- Nipošto! To kaže Rusija. Ne treba im verovati. Javnost je preplavljena lažnim ruskim informacijama - zaključio je francuski predsednik.

BONUS VIDEO - DR Novosti: Kada treba početi sa anti-age rutinom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024